Von der Leyen: Donacije cjepiva siromašnim zemljama na čekanju

Mehanizam koji omogućuje bloku da izravno dijeli cjepiva s drugim zemljama neće započeti "dok ne budemo imali bolju proizvodnu situaciju u EU", poručila je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen.
 

Von der Leyen: Donacije cjepiva siromašnim zemljama na čekanju © European Union 2020
24. 3. 2021

Europska unija trenutačno nije u mogućnosti donirati cjepiva protiv koronavirusa siromašnijim zemljama, izjavila je u nedjelju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

Popriličan je pritisak na zemlje članice da nabave cjepivo za sebe”, rekla je von der Leyen u razgovoru za medijsku grupu Funke Mediengruppe.

Šefica glavne izvršne agencije Europske unije naglasila je financijsku potporu EU-a inicijativi COVAX i naporima Svjetske zdravstvene organizacije da se siromašnijim zemljama osigura pristup cjepivima. 

EU je u ovu inicijativu uložila 2,2 milijarde eura. COVAX je već isporučio 30 milijuna doza u 52 zemlje”, dodala je von der Leyen. 

Mehanizam koji omogućuje bloku da izravno dijeli cjepiva s drugim zemljama neće započeti “dok ne budemo imali bolju proizvodnu situaciju u EU”, navela je šefica Komisije. 

Von der Leyen je glasno zagovarala osiguranje cjepiva ljudima diljem svijeta još na proljeće 2020. godine. No većina doza isporučuje se bogatim zemljama.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.