Više od 400 Twinga "planulo" na poticajima, ili svaki treći od ukupno odobrenih 1265 vozila, senzacionalna Tesla na trećem mjestu, odmah do Dacije Spring kojih je prodano više od 200

Još nije kasno da "ulovite i 70.000 kuna poticaja! Fond najavio 2. rundu poticaja 26. lipnja - Renault Grupa i Tesla trljaju ruke nakon prvog kruga poticaja. Što Renaulta, što Dacija, što Nissana, prodano je gotovo dvije trećine od ukupno "zakaparenih i odobrenih" 1265 poticaja za automobile. Na 4. mjestu najprodavanijih uz poticaje je Volkswagen ID.4 Pro Performance, prelijepi i iznimno zanimljiv Peugeot 208 prodan je u pedesetak primjeraka, Mazdu CX-30 zakaparilo je njih petero, a što Mitsubishi Outlandera, a što novog Eclipsa PHEV zakaparilo je njih šest...

Više od 400 Twinga "planulo" na poticajima, ili svaki treći od ukupno odobrenih 1265 vozila, senzacionalna Tesla na trećem mjestu, odmah do Dacije Spring kojih je prodano više od 200 Igor Stažić
21. 6. 2021

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od četvrtka će 24. lipnja od 8 sati ponovo krenuti sa zaprimanjem prijava za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila. Naime, korisnici kojima su prodajna mjesta rezervirala poticaje, imali su rok od 8 dana za uplatu obveznog minimalnog predujma. U tih je 8 dana predujam uplaćen za 1910 od prijavljenih 1950 vozila, čime je od ukupnog budžeta od 90 milijuna kuna dostupno ostalo oko 1.8 milijuna kuna. S ciljem da sva sredstva budu dodijeljena, Fond je najavio ponovno otvaranje Javnog poziva, za koji će vrijediti svi isti uvjeti. Prijava će biti moguća isključivo putem prodajnih mjesta, a sredstva će se odobravati za marke i modele vozila predstavljene na stranicama vozimoeko.fzoeu.hr. Podsjećamo da je Javni poziv Fonda za energetski učinkovita vozila objavljen 2. lipnja, a sa zaprimanjem prijava se započelo 10. lipnja. Građani i tvrtke su u manje od 8 sati rezervirali sva dostupna sredstva te je Javni poziv Fonda privremeno zatvoren. Na poziv su se podjednako prijavili i građani i tvrtke, pri čemu su tvrtke obvezni predujam uplatile za 981 vozilo, a građani za njih 929. Od ukupnog broja naručenih vozila, čak 1.265 je osobnih vozila, a 595 ih je L kategorije. Najprodavaniji model električnih osobnih automobila je Renault Twingo Electric sa preko 400 naručenih vozila, a slijede ga Dacia Spring, Tesla model 3 – Long range te Volkswagen ID.4 Pro Performance. 

S obzirom da je ovakav model sufinanciranja zbog Zakona o javnoj nabavi isključio mogućnost prijave javnog sektora, uskoro je planirana objava posebnog Javnog poziva vrijednog 15 milijuna kuna, a na koji će se korisnici prijavljivati putem Fondovog sustava za e-prijavu.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je u 2021. godini osigurao 105 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila - 90 milijuna za fizičke i pravne osobe te 15 milijuna za javni sektor. Za građane i tvrtke prijavu su podnosili prodavatelji vozila putem prijavne aplikacije Fonda dok će se javni sektor, kao obveznik Zakona o javnoj nabavi, prijavljivati izravno na Javni poziv Fonda. 

Prvi korak u provedbi novog modela sufinanciranja je bila objava Javnog poziva za proizvođače, generalne zastupnike ili uvoznike motornih vozila, koji su Fondu prijavili prodajna mjesta i dostupne modele energetski učinkovitih vozila. Pritom je svako prodajno mjesto dobilo korisnički račun za prijavnu aplikaciju Fonda. Lista vozila, koja uključuje modele svih dostupnih energetski učinkovitih vozila, može se pronaći na stranici vozimoeko.fzoeu.hr.

Nakon što je Fond objavio Javni poziv za građane i tvrtke, prodavatelji su putem prijavne aplikacije Fonda korisnike prijavljivali za sufinanciranje. Unosom obveznih podataka prijavitelja i učitavanjem potrebne dokumentacije u sustav, za korisnika se automatski rezervirao dostupan iznos poticaja. Kako bi ostvario pravo na sufinanciranje, kupac u određenom roku mora uplatiti i obvezni minimalni predujam za vozilo, u iznosu od 7% traženih sredstava Fonda. Za fizičke osobe to će maksimalno biti 4.900 kuna, dok je za pravne osobe do 28.000 kuna.

Nabavka vozila se sufinancira s do 40% po vozilu, a maksimalni iznos poticaja ovisi o kategoriji. Za električna vozila L1-L7 kategorije osigurano je do 20.000,00 kuna, za plug-in hibride do 40.000,00 kuna, dok će se za kupnju vozila s električnim pogonom ili čak na vodik moći dobiti do 70.000,00 kuna. Sredstva su dostupna i za vozila N1 kategorije i to plug-in hibridna vozila (do 40.000,00 kuna) te ona s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik, za koja se može dobiti do 70.000,00 kuna. S maksimalno 400.000 kuna sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, „plug-in“ hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik. 

Građani sufinanciranje mogu ostvariti za jedno novo vozilo, dok tvrtke mogu kupiti i više njih, ali maksimalno mogu dobiti do 400.000 kuna bespovratnih sredstava. I jedni i drugi kupljena vozila moraju zadržati u vlasništvu dvije godine.

Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila (EnU-4/21) za građane i tvrtke je privremeno zatvoren 10.6.2021. godine.
U manje od 8 sati ukupno je zaprimljeno 1.464 zahtjeva za sufinanciranje 1.950 vozila.
 

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.