Planulo 90 milijuna kuna poticaja u svega nekoliko sati, rezervirano 1950 električnih vozila, 60 % uzeli građani, 40 % tvrtke

Veliki interes za kupnju električnih vozila! Gotovo dvostruko više vozila rezervirano je ove, u odnosu na prošlu godinu.

- Građani i tvrtke pokazali su veliki interes za električna vozila te su do popodnevnih sati rezervirali ukupno 90 milijuna kuna poticaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zbog čega je Javni poziv privremeno zatvoren, rekla je Maja Rajčić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu. Spominjući statistiku Rajčić je rekla kako se oko 60 % zahtjeva odnosi na one fizičkih osoba.

Zaprimanje zahtjeva započelo je danas u 8 sati preko prodajnih mjesta distributera novih automobila te je u manje od 8 sati ukupno zaprimljeno 1464 zahtjeva za sufinanciranje 1950 vozila.

Planulo 90 milijuna kuna poticaja u svega nekoliko sati, rezervirano 1950 električnih vozila, 60 % uzeli građani, 40 % tvrtke Igor Stažić
10. 6. 2021

Snimio: Igor Stažić

Dvije trećine prijavljenih vozila su M1 kategorije, dakle osobni automobili za koje je prosječno traženo 63.000 kuna. Zahvaljujući poticajima, neki od modela električnih automobila cjenovno su stali uz bok klasičnim automobilima iste klase, stoga ne čudi kako su među najprodavanijima bili oni srednje klase. Veliki interes bio je i za električne motocikle, za koje se moglo dobiti do 20.000 kuna.
Nakon što su građani i tvrtke rezervirali tražene poticaje u roku od osam dana prijavitelji su dužni na račun prodajnog mjesta uplatiti obavezni minimalni predujam, a prodajno mjesto će u aplikaciju Fonda učitati račun za predujam i dokaz o primitku uplate od strane kupca. Nakon toga, kupcima će mailom stići potvrda o uspješnom dovršetku prijave na Javni poziv Fonda, a onima s potpunom i ispravnom dokumentacijom će na adresu stići i Odluka i
Ugovor o sufinanciranju. Sredstva će se isplaćivati jednokratno, u roku od 30 dana odzaprimanja potpune dokumentacije za isplatu.
U slučaju da u roku od osam dana određeni broj rezervacija ne bude potvrđen uplatom predujma, Fond će ponovno otvoriti javni poziv te će prodajna mjesta nastaviti sa zaprimanjem zahtjeva do ukupno raspoloživog budžeta. Sve informacije o otvaranju/zatvaranju Javnog poziva će biti pravodobno objavljene na stranicama www.fzoeu.hr i vozimoeko.fzoeu.hr.
„Naš je cilj sredstva za kupnju energetski učinkovitih vozila dodjeljivati kontinuirano. Želimo doći u fazu da, poput nekih drugih EU članica, imamo trajno otvoreni poziv tako da se svatkotko se odluči na kupnju takvog vozila  može u svakom trenutku izravno prijaviti.“ zaključila je Rajčić.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.