Krenuo lov na poticaje i od 70.000 kn, možete birati točno između 499 različitih elektro i plug in vozila, na raspolaganju 90 milijuna kuna

Nema više najbržeg prsta, već po poticaje uz plaćeno jamstvo kod jednog od 45 odabranih prodavatelja! Za čistu struju 70.000 kn, za plug in 40.000 kn - država povisila budžet za 140 posto! Neće se poticati kupnja novih elektro bicikala! Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je danas javni poziv vrijedan 90 milijuna kuna za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila građanima i tvrtkama - https://www.fzoeu.hr/docs/ Javni%20poziv%20za% 20sufinanciranje%20energetski% 20u%C4%8Dinkovitih%20vozila. pdf

Maja Rajčić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost kazala je: - Nema više “najbržeg prsta” i “podmetanja trudnica” u redovima u poštama! Činili smo sve da poticaji budu transparentniji, jednostavniji, pristupačniji.

Službeno zaprimanje zahtjeva za dostupne poticaje počinje 10. lipnja na prodajnim mjestima distributera/zastupnika vozila. Startajte odmah s kupovinom, pod hitno otiđite na jedno od 45 prodajnih mjesta i kaparite s minimalnim jamstvom od 4500 kuna svoj željeni model. Neki prodavači traže dodano jamstvo i od 20.000 kuna. Ono se vraća ako ne budete izabrani.

Krenuo lov na poticaje i od 70.000 kn, možete birati točno između 499 različitih elektro i plug in vozila, na raspolaganju 90 milijuna kuna Igor Stažić
2. 6. 2021

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je objavio javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila, namijenjen građanima i pravnim osobama. Poziv je vrijedan 90 milijuna kuna, a najveća novost je način prijave. Nema više najbržeg prsta, već po svoj odabrani auto krenite već sada, odmah, u prodajne salone! Sam izbor dogodit će se  10. lipnja 2021. godine i odvijati direktno putem prodajnih mjesta. Do tada prikupite ponude, platite obavezno jamstvo od 4500 kuna, neki distrubuteri traže i dodatna jamstva u iznosu i do 20.000 kuna. U slučaju da ne budete izabrani, jamstva će vam se vratiti.

 Sve će biti transparentno, a najveću ulogu imat ćete vi sami i trgovci automobila. Oni su ti kod kojih ćete aplicirati za unaprijed točno poznati automobile. Morat ćete im dati i akontaciju u visini od 7 posto vrijednosti željenog automobile i nećete moći odustati od recimo električnog Twinga i predomisliti se u međuvremenu za eventualno Hyundai Konu Electric, ili bilo koji drugi auto. Osim električnih automobile država će poticati građanima još jedino plug in automobile, pa i velikih SUV-ova čija emisija CO2 ne premašuje više od 50 grama po prevaljenom kilometru. Veliki je to porast sredstava za ovu namjenu, jer prošle je godine bilo izdvojeno 44 milijuna kuna, s time da će sada većina sredstava biti namijenjena građanima. Rast je to od 140 posto.

 Na prethodni poziv Fonda, u program sufinanciranja se prijavilo 45 zastupnika vozila s 86 marki i čak 499 modela vozila za koja je moguće ostvariti do maksimalno 40 % opravdanih troškova nabavke vozila. Najviši iznos sredstava Fonda po vozilu ovisi o kategoriji vozila i vrsti pogona. Građanima i pravnim osobama električna vozila L1-L7 kategorije sufinanciraju se do 20.000,00 kuna, plug-in hibridi M1 kategorije do 40.000,00 kuna, dok će se za kupnju M1 kategorije vozila s električnim pogonom moći dobiti do 70.000,00 kuna. Dodatno, pravnim osobama sredstva su dostupna i za vozila N1 kategorije i to plug-in hibridna vozila (do 40.000,00 kuna) te ona s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik, za koja se može dobiti do 70.000,00 kuna. S maksimalno 400.000 kuna sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, „plug-in“ hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik. 

 

Kako bi ostvarili sufinanciranje zainteresirane osobe prvo trebaju odabrati željeno vozilo  i pripremiti dokumentaciju. Listu vozila za koje je moguće ostvariti sufinanciranje i prodajnih mjesta moguće je naći na mrežnoj stranici Fonda.

 

Nakon odabira vozila, obraćaju se prodajnom mjestu koje je evidentirano u bazi Fonda koje svoje kupce prijavljuje za sufinanciranje. Prijava podrazumijeva unos obveznih podataka i učitavanje potrebne dokumentacije u aplikaciju, kako bi se za prijavitelja automatski rezervirao odgovarajući iznos poticaja.

 

Redni broj podnošenja prijave dodjeljuje se kronološki, prema datumu i vremenu otvaranja rezervacije u mrežnoj aplikaciji Fonda. Da je rezervacija uspješna, potvrđuje potvrda koju će prodajno mjesto ispisati i dati kupcu. Na potvrdi se nalaze uneseni podaci, redni broj prijave, kao i upute za plaćanje obveznog minimalnog predujma koji ovisno o kategoriji i cijeni vozila iznosi 7% traženih sredstava Fonda. U slučajevima kad je na računu za predujam uračunata i kapara koju će od kupaca potraživati prodavatelji na istom treba biti jasno naznačeno da se dio iznosa odnosi na obvezni minimalni predujam koji je propisao Fond. Napominjemo kako račun za obvezni minimalni predujam za kupnju vozila koja su u sustavu poticaja ne može biti izdan prije 10. lipnja 2021. godine.

 

Rezervacije će biti moguće dok god iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji ne dosegne 90 milijuna kuna, nakon čega će se poziv za građane i pravne osobe privremeno zatvoriti. Na stranici vozimoeko.fzoeu.hr u stvarnom vremenu će biti moguće provjeriti dostupnost sredstava, a na njoj će se nalaziti i svi detalji o programu sufinanciranja, uključujući popis svih modela vozila za koje je dostupno sufinanciranje te prodajnih mjesta na kojima se isti mogu rezervirati i kupiti.

 

Korisnici kojima bude odobreno sufinanciranje imat će rok od 9 mjeseci za realizaciju kupnje vozila i dostavu zahtjeva za isplatu s potpunom dokumentacijom, koji teče od trenutka zaprimanja odluke i ugovora o sufinanciranju od strane Fonda. Nakon odobrenja sufinanciranja, neće biti moguća promjena modela ni marke vozila. Međutim, u slučaju izmjena u paketu opreme, korisnici moraju paziti na rok isporuke te na emisije CO2, koje se kod plug-in hibrida mogu mijenjati ovisno o opremi vozila. U program sufinanciranja uključena su vozila s plug-in hibridnim pogonom kategorije M1 isključivo s emisijom CO2 do najviše 50 g/km, a emisije za konkretno vozilo moguće je provjeriti u tzv. COC-u (Certificate of conformity).

 

Napominjemo kako je sufinanciranje moguće ostvariti samo na prodajnim mjestima i za vozila koja se nalaze na listi Fonda.

Do konca ovog mjeseca očekuje se i objavljivanje javnog poziva za korisnike u javnom sektoru kojima će na raspolaganju biti dodatnih 15 milijuna kuna.

Izgledno je kako više neće biti srećkovićevskog sretnog prsta, baš kao ni redova u poštama, no moglo bi se dogoditi da redova bude u prodajnim salonima. Kako samo saznali bit će brojna takva mjesta a generalni distributeri određivat će gdje će se moći obaviti prijave.

Samim time onemogućena je kupovina takvih automobila u inozemstvu, što su nerijetki činili. Domaći trgovci dobili su ogromne “privilegije”, ali i obavezu i odgovornost. Time je narušena i europska agenda koja počiva na slobodnom protoku, ljudi, roba i kapitala, no to je tek jedan manji dio ove price. Činjenica je kako su najavljeni poticaji napredak od sedam milja u odnosu na sve što je bilo do sada.
Budite spremni i čitajte svaki dan web stranicu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Pitanje je trenutka kad će Fond objaviti natječaj. Stoga svi oni koji žele kupiti električni ili plug in automobile, elektromotor ili elektrobicikl budite na oprezu. Prošli natječaji za građane bili su u najmanju ruku diskutabilni. Informacije su curile povlaštenima i prije objave natječaja i ostali su brojni repovi nakon njega. Bilo kako bilo, ubrzo slijedi nova runda subvencioniranja ekološki prihvatljivih vozila. Prije tri godine samo 15 milijuna kuna poticaja planulo je u samo 90 minuta, prošle godine 44 milijuna planulo je za samo 90 sekundi!

 

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.