VIDEO: Čudo Pelješkog mosta! U 40 dana njime prometovalo čak 582.721 vozila, njih 15.302 dnevno, prometan, siguran, veličanstven..., bez i jedne prometne nezgode

U 40 dana bez nesreće, a da se naplaćuje i da je cijena 75 kuna zaradili bi 43,7 milijuna kuna! Potencijal godišnje zarade i 274 milijuna kuna! Takav promet ni najveći optimisti nisu očekivali!

Preko najveće nove hrvatske atrakcije prošlo je puno više automobila, kamiona, buseva, motocikala nego što se očekivalo. Tijekom vikenda dnevno i više od 18.000.

VIDEO: Čudo Pelješkog mosta! U 40 dana njime prometovalo čak 582.721 vozila, njih 15.302 dnevno, prometan, siguran, veličanstven..., bez i jedne prometne nezgode Ivan Vidaković / Matej Meštrović /Start
6. 9. 2022

Napisao: Borut Černelić

Snimio: Ivan Vidaković

Do jučer u 13 sati Pelješkim mostom ukupno su prometovala 582.721 vozila. Prosječni dnevni promet iznosi 15.302 vozila, a najviše vozila prometuje vikendom kada mostom u prosjeku prometuje preko 18.000 vozila.

Da se naplaćuje i da je cijena 75 kuna zaradili bi 43,7 milijuna kuna! Takav promet ni najveći optimisti nisu očekivali, a nije se dogodila ni jedna prometna nesreća! U slučaju da se godišnji prosjek vozila smanji za trećinu, na 10.000 vozila dnevno zarada bi iznosila 274 miijuna kuna!

Preko najveće nove hrvatske atrakcije prošlo je puno više automobila, kamiona, buseva, motocikala nego što se očekivalo. Tijekom vikenda dnevno i više od 18.000.

 

Pelješki most i pristupne ceste su namijenjene isključivo prometu motornih vozila te se istima ne smiju kretati pješaci, biciklisti i motorna vozila koja ne mogu razvijati brzinu veću od 60 km/h. Nastavno na navedeno, na svim čvorištima postavljeni su pripadajući prometni znakovi (C66).

 

Isto tako, do daljnjeg su na snazi Odluke Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te uprave Hrvatskih cesta, kojima se ograničava promet teretnim vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona po Pelješkom mostu i njegovim pristupnim cestama. Ograničenje se ne odnosi na teretna vozila koja imaju utovar ili istovar na području poluotoka Pelješca (i okolnim otocima na tom području), koja imaju dozvolu za izvanredni prijevoz kao i za vozila hitnih službi, oružanih snaga Republike Hrvatske, vozila za održavanje cesta te vozila gradilišta. U potpunosti je zabranjen prijevoz opasnih tvari po Pelješkom mostu i pristupnim cestama, od čvora Komarna do čvora Prapratno.

 

Kako kaže Tamara Đurijanček, glasnogovornica "Hrvatskih cesta" koje upravljaju mostom, s nadležnom Policijskom postajom Ston imaju izvrsnu suradnju te se na Pelješkom mostu do sada nije dogodila niti jedna prometna nesreća. Prekršaji se sankcioniraju u najvećoj mogućoj mjeri, kako oni u smislu nepoštivanja prometnih znakova (npr. biciklisti na mostu ili pristupnim cestama) tako i oni teži prekršaji kao što je primjerice obijesna vožnja i svjesno ugrožavanje sebe i drugih u prometu. Na samom mostu je 20-ak različitih kamera (fiksne, rotirajuće, termalne), a na cijeloj novootvorenoj dionici nalazi se preko 90 kamera te ukoliko se prekršaj evidentira, na zahtjev Policije se izuzima snimka i ustupa djelatnicima Policijske postaje Ston.

Što se tiče reakcije građana, zainteresiranost je velika, a što se posebice moglo primijetiti na odmorištima koji su od puštanja u promet cijelo vrijeme bili popunjeni ljudima koji su željeli vidjeti most i fotografirati se. Isto tako, zaprimili smo velik broj mailova građana koji su nam uputili iskrene i lijepe čestitke povodom puštanja mosta u promet.

 

Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta

Cestovno povezivanje južne Dalmacije s ostatkom Hrvatsjke realizirano je brzo i efikasno

„Uspješna realizacija projekta pod nazivom Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom definitivno je kruna moje karijere. U radnom vijeku čovjek nema puno prilika da bude dio tima, pogotovo voditelj tima, koji će realizirati povijesni projekt. Ponos koji osjećam teško se može izraziti, i to ne samo zbog važnosti projekta već i zbog ljudi s kojima sam radio, na koje sam ponosan i kojima sam dao svoje puno povjerenje. Također, puna podrška, ne samo potpredsjednika Vlade i ministra Olega Butkovića, nego cijele Vlade bila nam je izuzetno važna. Osnovana je međuresorska radna skupina, kojoj je na čelu državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, kolega Tomislav Mihotić, koji je u teškim trenucima bio onaj „dobri duh“ projekta. Radna skupina je odradila veliki posao kako bi se projekt Cestovnog povezivanja južne Dalmacije realizirao ovako brzo i efikasno. U toj radnoj skupini bili su predstavnici Hrvatskog sabora, MMPI-ja, Ministarstva financija, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, zatim predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije te Hrvatskih cesta. Naravno zahvalio bih i izvođaču i nadzoru s kojima smo od početka imali kvalitetan i profesionalan odnos. Ovaj projekt je jedna lijepa priča za koju mogu sa sigurnošću reći da ću ju jednog dana prepričavati unucima, jer biti dio spajanja teritorija Republike Hrvatske je čast koju nikada neću zaboraviti.“

Kako ptice i bogovi vide veličanstveni Pelješki most, a Stepinčevi anđeli, Sv. Duje iz strane Splita i Sv. Vlahe iz pravca Dubrovnika gordo svjedoče o volji i moći Hrvata - - Mi to vidimo sasvim drukčije. Ivan Vidaković, naš najbolji dronaš digao je u zrak svoje najbolje i najefikasnije "letjelice", Matej Meštrović, skladatelj i pijanista samo za Start je skladao dvominutnu verziju "Fanfara 304", odu Pelješkom mostu koju je pompozno nazvao po jednako takvom instrumentu kojem je dodao i oznaku 304. Upravo toliko je godina bilo potrebno Hrvatskoj da spoji svoja dva kontinentalna dijela, da uveže sjever s krajnjim jugom, da prkosi i prodaji Neuma od 1699., kojem su prigodom Gospari pazarili mir, nenapadanje i savezništvo s Turcima, a sve kako bi i dalje mogli razvijati Dubrovačku republiku, ploviti svjetskim morima i trgovati s tadašnjim najljućim otomanskim neprijateljem, Mlečanima.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.