Nakon auta žene će u Saudijskoj Arabiji voziti i vlakove. Čak 28.000 Saudijki želi biti strojovođom, otvoreno po prvi put u povijesti 30 radnih mjesta za žene

U Saudijskoj Arabiji 28.000 žena prijavilo se na 30 radnih mjesta oglašenih za strojovođe, izvijestile su španjolske željeznice Renfe. Odabrane kandidatkinje će nakon obuke voziti brze vlakove između svetih gradova Meke i Medine. Ovo je prvi put u povijesti zemlje da Saudijke imaju pristup ovoj profesiji, prenosi britanski BBC.
 

Nakon auta žene će u Saudijskoj Arabiji voziti i vlakove. Čak 28.000 Saudijki želi biti strojovođom, otvoreno po prvi put u povijesti 30 radnih mjesta za žene Ratna Fitry / Pixabay
18. 2. 2022

Saudijska Arabija desetljećima ima jednu od najnižih stopa zaposlenosti žena u svijetu. Posljednjih godina vlada je nastojala diverzificirati svoje tradicionalno gospodarstvo orijentirano na naftu kao dio plana prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Zemlja je provela niz društvenih reformi kako bi diverzificirala svoje gospodarstvo. Između ostalog, ukinuo je zabranu vožnje ženama i ublažio zakone o skrbništvu muškaraca kako bi se ženama omogućilo slobodnije putovanje. Kao rezultat takvih promjena, sudjelovanje žena na tržištu rada gotovo se udvostručilo na 33 posto u posljednjih pet godina.

U prvoj polovici prošle godine u zemlji je novozaposleno više žena nego muškaraca. Muškarci i dalje imaju većinu poslova, posebice u javnom sektoru, pokazalo je istraživanje koje je prošle godine objavio američki think tank Brookings Institute. Kampanja za zapošljavanje Španjolskih željeznica vjerojatno će zadovoljiti samo mali dio žena koje žele raditi u javnom sektoru.

Unatoč velikim društvenim reformama, žene u Saudijskoj Arabiji još uvijek trebaju dobiti dopuštenje od muškog bračnog skrbnika smije li napustiti obitelj i otići raditi, ili dobiti određenu medicinsku skrb. Aktivisti za ljudska prava upozoravaju da se žene u Saudijskoj Arabiji i dalje suočavaju s diskriminacijom u braku, obitelji, razvodu i odlukama o djeci.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.