NE Krško: otkriveno curenje u blizini reaktora! Neočekivano gašenje Krško nuklearne elektrane zbog kvara - ide na remont

Mjesto istjecanja temeljito će se pregledati, a očekuje se da će sljedeći tjedan, nakon što izvade gorivo iz reaktora, krenuti u sanaciju štete. Jedan bi trebao biti ponovno pokrenut u studenom.
 

NE Krško: otkriveno curenje u blizini reaktora! Neočekivano gašenje Krško nuklearne elektrane zbog kvara - ide na remont Bobo
11. 10. 2023

Nuklearna elektrana Krško (Nek) analizira uzrok istjecanja rashladne tekućine primarnog pogona zbog kojeg je prošlog četvrtka elektrana zaustavljena. Mjesto istjecanja temeljito će se pregledati, a očekuje se da će sljedeći tjedan, nakon što izvade gorivo iz reaktora, krenuti u sanaciju štete. Jedan bi trebao biti ponovno pokrenut u studenom.

Stalan nadzor

Kako je objavila Uprava za nuklearnu sigurnost Republike Slovenije, curenje je otkriveno na zavaru cjevovoda za sigurnosno ubrizgavanje, otprilike jedan metar od nuklearnog reaktora. Propuštanje primarne rashladne tekućine nije doseglo granicu na kojoj se elektrana mora zaustaviti Nepropusnost primarnog sustava se tijekom rada elektrane stalno prati raznim sustavima za detekciju curenja, koji uglavnom mjere radioaktivnost čestica i atmosfere u komori za zadržavanje, te mjeriti razinu tekućine na dnu kolektora komore za zadržavanje i provjeravati protok vode iz sustava kontrole volumena. Curenje je otkriveno provjerom protoka vode iz sustava za kontrolu volumena.

"Iako je količina istjecanja bila otprilike četiri puta manja od radne granice, osoblje elektrane odlučilo je preventivno zatvoriti elektranu. Svi ostali parametri (tlak, temperatura, radioaktivnost primarne rashladne tekućine...) bili su u granicama normale tijekom događaja, kao curenje nije imalo utjecaja. Čak i tijekom zaustavljanja elektrane svi parametri su bili u granicama normale", navode iz Uprave. Mjesto curenja temeljito će se analizirati, a očekuje se ultrazvučni pregled obaviti u četvrtak. Provjerit će se i stanje ogranka cjevovoda sigurnosnog ubrizgavanja, koji je povezan s drugom stranom reaktora, budući da je nuklearna sigurnost osigurana, među ostalim, redundancijom više ekvivalentnih sustava, pojašnjavaju u Upravi.

Početkom sljedećeg tjedna planirano je uklanjanje goriva iz reaktora u bazen za istrošeno gorivo. Nakon pretakanja goriva i utvrđivanja uzroka puknuća pristupit će se sanaciji štete. “Područje sanacije zahtjevno je prvenstveno zbog blizine reaktorske posude i posljedične visoke radioaktivnosti”, kažu i uvjeravaju da je dosljedna provedba mjera zaštite od zračenja za radnike koji obavljaju poslove pregleda i popravka jedan od prioriteta Nek-a. i uprave.
 

Obaviti će se i cjelokupan remont Nuklearke

Neplanirani prekid rada Neka iskoristit će se i za neke remontne aktivnosti. Oni će izvršiti one izmjene i nadogradnje objekta za koje su već dobili suglasnost Uprave za nuklearnu sigurnost i za koje su dostupni materijali i dijelovi te potpora kooperanata.

Provodit će se i druge manje važne aktivnosti, čime se očekuje skraćenje trajanja redovnog remonta i izmjene goriva u 2024. godini, kažu u Upravi za nuklearnu sigurnost.

Neko očekuje da će trebati nekoliko tjedana da se popravi greška. Na poslovnoj konferenciji Energetika 2023. predsjednik Uprave Neka Gorazd Pfeifer izrazio je očekivanje da će elektrana ponovno biti priključena na mrežu u studenom.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.