Slovenci su za drugi nuklearni blok u Krškom! Što čekaju Hrvati!  Nuklearna energija dio je rješenja energetskog problema

U Krškom imaju više od 40 godina iskustva suživota s Nuklearnom elektranom Krško (Nek), a i Zagreb je na 40 km od nuklearke!

Levičar o projektu drugog nuklearnog bloka u Krškom: "To znači niskougljični, stabilan i konkurentan izvor električne energije"!


 

Slovenci su za drugi nuklearni blok u Krškom! Što čekaju Hrvati!  Nuklearna energija dio je rješenja energetskog problema Bobo
11. 10. 2023

U Krškom su, prema riječima državnog tajnika u kabinetu slovenskog predsjednika Vlade Danijela Levičara, za projekt drugog nuklearnog bloka. Kako je rekao na marginama okruglog stola Budućnost nuklearne energije u Posavju koji je organiziran u Krškom tijekom projekcije filma Nuclear Now redatelja Olivera Stonea, Slovenija i Hrvatska nemaju druge niskougljične opcije.

U Sloveniji nakon 2035. odn Nakon “izlaska iz ugljena” u proizvodnji električne energije očekuju “veliku rupu” veću od 10 teravat sati, a prema Levičarevoj ocjeni drugi nuklearni blok (Jek 2) vjerojatno je najbolji odgovor na to.

” Ako želimo biti energetski neovisni i klimatski neutralni, to je vjerojatno i jedini mogući odgovor na energetski izazov koji Slovenija očekuje", pojasnio je Levičar na okruglom stolu u utorak. Prema njegovim riječima, zbog veće svijesti, podrška nuklearnoj elektrani energije u Posavju uvijek bila veća od potpore na nacionalnoj razini. O projektu Jeka 2 trebat će i dalje transparentno govoriti i prezentirati ga na odgovarajući način, istaknuo je Levičar, dodavši kako on mora biti osmišljen na način da lokalna sredina bude spremna živjeti s njim.

Nuklearna energija dio je rješenja energetskog problema
 

U Krškom imaju više od 40 godina iskustva suživota s Nuklearnom elektranom Krško (Nek). Žive s tim i osjećaju pozitivne učinke koje donosi. Inače, smatra Levičar, nuklearna elektrana na nacionalnoj razini znači puno više. "To znači niskougljični, stabilan i konkurentan izvor električne energije i za kućanstva i za gospodarstvo", rekao je, a predsjednik Uprave Neka Gorazd Pfeifer dosadašnju suradnju s lokalnom zajednicom ocijenio je iznimnom. Što se tiče eventualne konačne lokacije Jeke 2, s obzirom na pozitivan odgovor lokalne zajednice, ne brine. S druge strane, smatra da je i javnost na nacionalnoj razini naklonjena nuklearnoj energiji kao dijelu rješenja energetskog problema.Načelnik Općine Krško Janez Kerin rekao je da je opće raspoloženje oko lokacije Jeke 2, ali i da je nuklearka u pitanju. u Posavju je pozitivan. Također vjeruje da će se u tom smjeru i nastaviti, posebice sa stajališta sve veće potrebe i ovisnosti o električnoj energiji. Projekt Jeka 2 vidi kao priliku za daljnji razvoj općine. “To je i prilika za mlade generacije, za razvoj grada i zapošljavanje”, dodao je Kerin.
 

Prve su reakcije iznimno pozitivne

Predsjednica Vijeća općine Krško Tajana Dvoršek upozorila je da dijalog o projektu Jeka 2 s lokalnom zajednicom još nije započeo. Općina Krško se za to mora početi pripremati, te projekt predstaviti manje upućenim građanima koji su, prema njezinim riječima, do sada bili zanemareni. Također im se mora dati mogućnost da sudjeluju u planiranju i postavljanju Jeke 2, istaknula je.Prve reakcije na projekt Jeka 2 okarakterizirala je pozitivnima. Povjerenje lokalne zajednice u nuklearku i druge nuklearne objekte nije drugačije, ustvrdila je, dodavši da će, budući da su lokalna očekivanja velika, trebati polako pripremati određenu strategiju i početi tražiti kompromise. U suprotnom, projektanti neće moći udovoljiti svim željama, rekla je Dvorškova.Razgovor za utorak u Kulturnom domu Krško pripremila je platforma JederskaSi.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.