Što kaže Plenković na Janeza Janšu koji želi drugi blok nuklearke Krška (kaže da je nuklearna energija zeleni resurs)

Poljska objavila kako će graditi nuklearke, evo sad i Slovenije koja onu u Krškom dijeli s Hrvatskom.

Podnijet prijedlog za raspisivanje savjetodavnog referenduma o Jek 2.

Gdje je tu Hrvatska i pitaju li nas Slovenci više za dubućnost elektrane gdje smo polovični vlasnici.
 

Što kaže Plenković na Janeza Janšu koji želi drugi blok nuklearke Krška (kaže da je nuklearna energija zeleni resurs) Bobo
18. 1. 2024

Klub zastupnika SDS-a podnio je prijedlog za raspisivanje savjetodavnog referenduma o izgradnji drugog bloka nuklearne elektrane Krška (Jek 2) i manjih modularnih reaktora. Kako su naveli, Jek 2 nije projekt jedne tvrtke, već cijele Slovenije kojoj je hitno potreban snažan i stabilan izvor energije. Prijedlog će točno u podne iznijeti zastupnik Tomaž Lisec, au Klubu zastupnika SDS-a poručili su da se savjetodavni referendum o Jek 2 treba raspisati što prije i pribaviti mišljenje građana o tom pitanju. Referendum o ovom projektu predviđen je i koalicijskim sporazumom, podsjetili su iz kluba zastupnika.

Ističu kako Sloveniji treba stabilan, trajan i zelen izvor energije, što nuklearna energija svakako jest, ako želimo održati gospodarski rast i konkurentnost našeg gospodarstva. "Dakle, Jek 2 ne samo da je prijeko potreban, već predstavlja stabilan i siguran način dobivanja električne energije", stoji u pozivu na Liščevo očitovanje u DZ-u. Da će se prije konačne odluke o tome održati referendum. Projekt Jek 2 isticao je više puta i predsjednik Vlade Robert Golob. No, najavio je održavanje referenduma kada će se točno znati troškovi i drugi detalji izgradnje bloka Većina Slovenije podržala je gradnju Jeke 2, a uvjerljivo podržavaju i nuklearnu energiju. Podrška Jeku 2 najizraženija je među mlađim ispitanicima, a istovremeno raste s obrazovanjem. Jedan od glavnih razloga protivljenja je radioaktivni otpad.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.