Nuklearna elektrana Krško stoji gotovo mjesec dana: kada će ponovno proraditi?

U Neku su odlučili u potpunosti zamijeniti segment cjevovoda.

Nuklearna elektrana Krško stoji gotovo mjesec dana: kada će ponovno proraditi? Bobo
3. 11. 2023

Nuklearna elektrana Krško (Nek), koja je od 5. listopada zatvorena zbog curenja cijevi u primarnom sustavu, imala je naporan blagdanski tjedan. Izveli su niz radova, između ostalog, pripremili su dva nova dijela cjevovoda i započeli njihovo zavarivanje na spojeve reaktorske posude. Reintegracija u elektroenergetsku mrežu planirana je sredinom studenog.Neko je nakon otkrivanja nepropusnosti cjevovoda jedne od linija priključnog sustava primarnog kruga odlučio u potpunosti zamijeniti dio cjevovoda - od priključka na reaktorsku posudu do prvi ventil. Ujedno, za siguran dugoročni i što skoriji nastavak rada, donijeli su odluku o zamjeni cjevovoda na drugoj liniji sustava u istom opsegu.

Proteklih dana već su uklonili oba dijela cjevovoda i pripremili se za postavljanje novih. Istovremeno je nastavljeno osposobljavanje zavarivača i pripremača cijevi na modelima okna koje veličinom i rasporedom odgovara prostoru uz reaktorsku posudu te novog cjevovoda. "Naš cilj i prioritet su kvalitetno izvedeni radovi u skladu s najvišim standardima i što skorije ponovno pokretanje elektrane", pojašnjava Nek na svojoj web stranici.
 

Početkom tjedna dva nova dijela cjevovoda već su dopremljena u kontejnment i postavljena na gradilište. Potom je počelo njihovo zavarivanje na spojevima broda rektora, što je bio jedan od najzahtjevnijih dijelova projekta, jer se radilo u vrlo zahtjevnim uvjetima ograničenog prostora i upotrebe pune zaštitne opreme.

Nakon uspješno obavljenih radiografskih, ultrazvučnih, penetrantskih i vizualnih pregleda, započeli su radovi na drugoj strani cjevovoda u tzv. ventilskim prostorijama. Novi cjevovod je potrebno precizno ugraditi na cjevovod, zavariti i kvalitetu zavara provjeriti testovima bez razaranja. Ovi bi radovi trebali biti gotovi krajem tjedna, napisali su i u Neku, gdje sredinom studenog planiraju sinkronizirati agregat s elektromrežom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.