U podvodnim špiljama Meksika pronađeni rudnici minerala stari 12.000 godina!

"Prvi podzemni okerski rudnik paleoindijskog doba pronađen u Sjevernoj i Južnoj Americi snažno dokazuje sakupljanje minerala u tri pećinska sustava u Istočnom Jukatanu u trajanju od 2000 godina prije 12-10 tisuća godina", stoji u članku u časopisu Science Advances.

6. 7. 2020

Na kraju pleistocena, obala u državi Quintana Roo bila je pozicionirana dalje nego danas, otvarajući ulaz suhim špiljama, od kojih je do sada istraženo oko sedam kilometara. Najstariji i najbolje sačuvani ljudski ostaci prethodno pronađeni u tim špiljama nisu otkrili istraživačima svrhu korištenja podzemnih labirinata.

Mreža špilja vodoravne duljine oko kilometar na području Tuluma je, kako su otkrili istraživači, podzemni rudnik iz kojih je naraštajima vađen crveni oker - najpopularnija mineralna boja od željezovog oksida.

Netaknuti su bili ostaci požara i kamenog alata iz stalagmita, kameni pokazivači smjera za orijentaciju u špilji i drugi artefakti među iskopinskim jamama s ostacima minerala visoke čistoće.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.