U Pekingu novo žarište koronavirusa - evidentirano preko 80 slučajeva u dva dana!

Kineski glavni grad proglasio je izvanredno stanje nakon što je jedna od mnogobrojnih tržnica postala novo žarište virusa

U Pekingu novo žarište koronavirusa - evidentirano preko 80 slučajeva u dva dana! Pixabay
15. 6. 2020

Pekinške vlasti zatvorile su stambene smještaje i otpustile službenike zbog nove epidemije Covid-19, dok su zdravstveni dužnosnici upozorili da je rizik od pogoršanja epidemije "vrlo velik".

Vlasti su u ponedjeljak objavile 59 novih slučajeva, od kojih je 46 povezano sa supermarketom s morskom hranom Xinfadi u južnom okrugu Fengtai u Pekingu. Tržište je zatvoreno u subotu nakon što je utvrđeno da se nalazi u središtu nove skupine slučajeva.

"Rizik od širenja epidemije vrlo je velik, stoga bismo trebali poduzeti odlučne i mjere", izjavio je na konferenciji za novinare u ponedjeljak Xu Hejian, glasnogovornik gradske vlade Pekinga.

10 stambenih četvrti oko druge tržnice s morskom hranom, tržnica Yuquandong u Haidiju, gdje je tijekom vikenda pronađen jedan asimptomatski slučaj, zatvoreno je. U ponedjeljak su dužnosnici priopćili kako su slučajevi u Yuquandongu povezani sa tržnicom Xinfadi. Stanovnicima je naređeno da održavaju karantenu kod kuće i podvrgnu se testovima na virus ukoliko uoče simptome.

Peking, koji je prethodno prošao 55 dana u kojem su jedine nove infekcije bili građani koji se vraćaju iz drugih zemalja, u posljednja dva dana je izvijestio o ukupno 79 slučajeva. Prvi slučaj otkriven je u četvrtak nakon što je 52-godišnjem muškarcu prezimena Tang potvrđeno da ima virus. Vlasti su u petak izvijestile o još šest slučajeva - svi od njih, uključujući Tang, povezani sa tržnicom Xinfadi.

Vlasti se boje da se virus proširio iz Pekinga. Nekoliko kineskih gradova pozvalo je svoje stanovnike da ne putuju u glavni grad. Tijekom vikenda, provincija Liaoning i okolna provincija Hebei izvijestili su o novim slučajevima za koje se vjeruje da su povezani sa onima u Pekingu. U ponedjeljak je provincija Sichuan izvijestila o jednom sumnjivom slučaju.

Kina, koja je prijavila ukupno 83.000 zaraza Covidom i službenu smrtnost od 4.634, hvalila se svojim uspjehom u borbi protiv virusa da bi se kasnije ispostavilo kako su ipak bile lažne i prikrivene.

Globalno, potvrđeni slučajevi sada su prošli 7,9 milijuna s više od 440.000 umrlih.

Urednik Global Timesa Hu Xijin napisao je na Twitteru: "Nema šanse da Peking postane Wuhan 2.0. Svijet će vidjeti snažni kapacitet Kine u kontroli epidemije, uključujući snažno vladino vodstvo, poštovanje znanosti, spremnost javnosti na suradnju i koordinaciju mjera nadzora širom zemlje. Ponovno ćemo pobijediti. "

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.