Kanada uspostavlja nacionalni plan bolovanja za drugi val pandemije koronavirusa

Kanadski premijer Justin Trudeau kaže da njegova vlada radi na tome da se svim radnicima osigura minimalno 10 dana plaćenog bolovanja godišnje. 

Kanada uspostavlja nacionalni plan bolovanja za drugi val pandemije koronavirusa sebastiaan stam, Unsplash
26. 5. 2020

"Nitko ne bi trebao birati između uzimanja bolovanja zbog bolesti ili mogućnosti plaćanja računa. Baš kao što nitko ne bi trebao birati između boravka u kući sa simptomima Covid-19 ili toga da si može priuštiti najam ili namirnice", rekao je Trudeau tijekom konferencije za novinare u Ottawi.
Od ponedjeljka, Kanada je prijavila više od 85.000 slučajeva koronavirusa i 6.545 povezanih smrtnih slučajeva.
Za zaražene, bolovanje je obično provincijska nadležnost, što komplicira nacionalni napor.

Trudeau je rekao da će postavljanje potrebnih mehanizama za nacionalni program plaćenih bolovanja biti izazovno, ali njegova vlada i provincije odlučni su u tome da pokušaju.
"Kad dođe jesen i započne sezona gripe, ne želimo da se ljudi koji razviju simptome odjednom brinu kako u takvom stanju ne bi trebali ići na posao, ali ne mogu si priuštiti da ne idu na posao čime takvim rezoniranjem doprinose povećavanju širenja zaraze i rizika." rekao je Trudeau.
Kanadski liječnici ponavljaju da bi drugi val virusa mogao biti gori od prvog te potiču službenike javnog zdravstva da omoguće češće testiranje, više bolničkih kreveta i osobnu zaštitnu opremu kako bi bili spremni.

Američko-kanadska granica ostat će zatvorena za putovanja najmanje još mjesec dana

"Mislim da nikad ne možete biti pretjerano pripremljeni i moramo nastaviti s pripremama, a u to uključujem i laboratorijska testiranja", rekla je dr. Theresa Tam, glavna kanadska službenica za javno zdravstvo tijekom tiskovne konferencije u ponedjeljak.

Nadajući se kontroliranom širenju virusa u zemlji, Trudeau je prošlog tjedna najavio da će granica sa Sjedinjenim Državama biti zatvorena barem do 21. lipnja. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.