Treći val Covid zaraza zahvaća EU i nameće nova ograničenja

Novi sojevi bilježe porast stope zaraze u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj.

Treći val Covid zaraza zahvaća EU i nameće nova ograničenja Unsplash
15. 3. 2021

Treći val Covid pandemije brzo napreduje po većem dijelu Europe. Kao rezultat toga, mnoge nacije - isfrustrirane tromim kampanjama cijepljenja - svjedoče naglom porastu stope zaraze i broja slučajeva.

Stopa zaraze u EU sada je najviša od početka veljače, a za širenje novih inačica virusa Covid-19 uglavnom su zaslužni pojedinci koji se ne pridržavaju mjera.

Nekoliko se zemalja sada u sljedećih nekoliko dana nameće da uvedu stroge nove mjere zaključavanja - za razliku od Velike Britanije, koja polako počinje izranjati iz trenutnog zatvaranja trgovina i škola te zabrana sporta.

U Italiji su vlasti u petak zabilježile više od 27.000 novih slučajeva i 380 smrtnih slučajeva. "Više od godinu dana nakon početka zdravstvene nužde, nažalost suočavamo se s novim valom infekcija", rekao je premijer Mario Draghi. "Sjećanje na ono što se dogodilo prošlog proljeća još je svježe i učinit ćemo sve da se to ne ponovi."

Od ponedjeljka će većina Italije biti zaključana, a ljudi će moći napustiti svoje domove samo radi bitnih poslova. Većina trgovina bit će zatvorena, zajedno s barovima i restoranima.

U Francuskoj su vlasti izvijestile o sličnoj sumornoj situaciji, a ministar zdravstva Olivier Véran opisao je situaciju u široj regiji Pariza kao napetu i zabrinjavajuću. "Svakih 12 minuta noću i danju Parižanin je primljen u krevet za intenzivnu njegu", otkrio je.

Predsjednik Macron uveo je policijski sat i druga socijalna ograničenja u nekoliko regija, a mnogi ga liječnici sada pritišću da hitno uvede nacionalnu blokadu.

U Njemačkoj je u subotu zabilježeno 12.674 novih infekcija Covidom, što je porast od 3.117 u odnosu na prethodni tjedan, budući da je čelnik državne agencije za zarazne bolesti priznao da je ta zemlja sada u zahvatu trećeg vala Covid-19.

Slično tome, u Poljskoj je u srijedu zabilježeno 17.260 novih dnevnih slučajeva koronavirusa, što je najveći dnevni broj od studenog. Nova ograničenja pandemije vjerojatno će biti najavljena ovog tjedna, naglasili su vladini dužnosnici. Poljska je već uvela stroga ograničenja za društvena okupljanja, većina škola je zatvorena, a restorani mogu posluživati ​​samo obroke za dostavu.

Uz to, i Mađarska i Češka izvijestile su o visokim stopama zaraze i smrtnosti od Covida, a zdravstveni službenici upozorili su da će se brojke vjerojatno pogoršati sljedećih tjedana.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.