Neposredno prije posljednjeg ispraćaja: Buckinghamska palača podijelila je jednu od posljednjih fotografija Elizabete II.

Cijeli svijet iščekuje današnji ispraćaj monarha koji je, prema mišljenju mnogih Britanaca, značajno utjecao na njihove živote.

Uoči sprovoda Njezinog Veličanstva Kraljice, objavljena je nova fotografija. Ove je godine obilježen platinasti jubilej Elizabete II, jer je postala prvi britanski monarh koji je punih 70 godina vladala Imperijom.

Od ranog jutra milijuni se okupljaju kako bi se oprostili od omiljene vladarice.

Dolazak su potvrdili monarsi Španjolske, Danske, Belgije, Norveške, Švedske i Nizozemske, među ostalima na ceremoniju će doći i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Neposredno prije posljednjeg ispraćaja: Buckinghamska palača podijelila je jednu od posljednjih fotografija Elizabete II. Royal family /Instagram
19. 9. 2022

Posljednji ispraćaj kraljice Elizabete II. uživo će pratiti politička elita mnogih zemalja. Dolazak su potvrdili monarsi Španjolske, Danske, Belgije, Norveške, Švedske i Nizozemske, među ostalima na ceremoniju će doći i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Čekalo se više od jednog dana, što je dovelo i do medicinskih incidenata. Posljednja službena počast kraljici je također odana iz Buckinghamske palače.

Jedna od njenih zadnjih fotografija

Ove je godine monarhinja proslavila 70. godišnjicu svoje vladavine, čime je postala kraljica s najdužim stažem. U sklopu javne počasti, snimljene su fotografije povodom njezinog jubileja kao dio tradicije kraljevske obitelji.

Na Instagramu je u tu čast Buckinghamska palača podijelila dosad neviđenu fotografiju Elizabete II. Njegov autor je fotograf Ranald Mackechnie.

Prikazuje je kako se široko i iskreno smiješi, uz naslov: "Nova fotografija je objavljena uoči sprovoda Njezinog Veličanstva Kraljice. Ove godine je obilježen platinasti jubilej Njezinog Veličanstva, jer je postala prvi britanski monarh koji je dosegao ovu prekretnicu." i dodao: "Milijuni će se okupiti na sprovodu kako bi se prisjetili njezinog izuzetnog zajedničkog života."
 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Buckingham Palace (@buckinghampalaceroyal)

Preminula na fotografiji nosi svoju prepoznatljivu bisernu ogrlicu i odgovarajuće naušnice. Ističe se i broš koji joj je otac kralj George poklonio za osamnaesti rođendan, prenose mediji Vogue.

Pogreb s više od nekoliko stotina tisuća ljudi

Sprovod kraljice Elizabete II. održat će se 19. rujna u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Prema procjenama vlasti, tamo se očekuju stotine tisuća ljudi. Pozivaju se svi koji su se odlučili sudjelovati da budu prikladno obučeni. Smiju imati samo malu vrećicu, u zgradu mogu unijeti samo vodu u prozirnoj boci. Dugo bolesna Iako kraljevska obitelj nije otkrivala detalje zdravstvenih problema pokojne kraljice, posljednjih mjeseci bilo je jasno da problemi eskaliraju, jer se u javnosti pojavljivala sa štapom koji joj je pomagao pri hodanju.

Elizabeta, koja je postala kraljica s 25 godina, ljeto je provela u dvorcu Balmoral u Škotskoj, gdje je rijetko viđena u javnosti.

Vijest o datumu sprovoda objavljena je samo nekoliko sati nakon što je posebno vijeće potvrdilo njezinog najstarijeg sina za novog kralja. Dok je novi kralj čitao službenu izjavu, uz njega su stali njegov sin princ William i supruga kraljice Camilla. U svom govoru Karlo III. rekao je da je svjestan obaveza koje ga sada očekuju i da je spreman na izazove.

Bo pogreb kraljice Elizabete II. zasenčil slovo Tita?

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.