Kraljičin posljednji ispraćaj: lijes je spušten u obiteljsku grobnicu

Na kraju su s lijesa uklonjeni simboli vladavine - kruna, žezlo i vladarska jabuka. Događaj je bio popraćen frulaškim sviranjem.
 

Kraljičin posljednji ispraćaj: lijes je spušten u obiteljsku grobnicu Twitter/The Royal Family
19. 9. 2022

Od kraljice Elizabete II. oprostio se svijet u Windsoru. Nakon procesije okolnim ulicama, lijes s njezinim posmrtnim ostacima stigao je u dvorac Windsor, gdje su se članovi kraljevske obitelji i stotine drugih uzvanika okupili na službi u kapelici St. Na kraju je lijes spušten u obiteljsku grobnicu.

 
Na posljednjoj dionici putovanja, lijes je ponovno bio ispraćen stotinama vojnika u mrtvačkim kolima po dolasku u Windsor. Dok se polako kretala prema dvorcu, usput su joj se počastile tisuće ljudi koji su se okupili s obje strane poznate pet kilometara duge avenije Long Walk.

Ležat će pored supruga princa Philipa

U unutrašnjosti vrta dvorca novi kralj Charles III., njegova supruga Camilla i ostali članovi kraljevske obitelji već su čekali da se pridruže povorci. Ovo je bilo namijenjeno za kapelu Svetog Jurja, koju britanska kraljevska obitelj često koristi za krštenja, vjenčanja i sprovode. Prije nešto više od godinu dana ovdje je održan i sprovod kraljičinog supruga,princa Philipa.

Ovdje je održana manja ceremonija u usporedbi s jutarnjom službom u Westminsterskoj opatiji, kojoj je nazočilo oko 800 sudionika, uključujući članove kraljičinog kućnog osoblja.

Na kraju su iz lijesa izvađeni i spušteni u obiteljsku grobnicu simboli vladavine - kruna, žezlo i vladarska jabuka. Događaj je bio popraćen frulaškim pjevanjem.

Navečer, oko 20:30 sati po srednjoeuropskom vremenu, Elizabeta II. u krugu uže obitelji u memorijalnoj kapeli Jurja VI. je pokopana. Ležat će pored muža, roditelja i sestre. Buckinghamska palača nije otkrila detalje ovog oproštaja, samo da je riječ o vrlo osobnoj obiteljskoj prigodi, javlja britanski BBC.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.