Hoće li kraljica Elizabeta II. biti pokopana pored muža, princa Filipa?

I dok cijeli svijet oplakuje jednu od najpopularnijih vladarica, već se zahuktavaju pripreme za njezin posljednji put.

Hoće li kraljica Elizabeta II. biti pokopana pored muža, princa Filipa? Royal family /Instagram
10. 9. 2022

Foto: Royal family / Instagram

Kraljica Elizabeta II. bit će pokopan u spomen kapeli sv. George u dvorcu Windsor, gdje će kasnije biti premješten lijes s njezinim pokojnim suprugom, princom Philipom. Očekuje se da će se pokop održati nakon Elizabethina sprovoda uz državne počasti u Westminsterskoj opatiji, javlja Page Six.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Njezini roditelji, kralj George VI, koji je umro 1952., i kraljica Elizabeta, kraljičina majka, koja je umrla 2002., te njezina sestra, princeza Margaret, koja je također umrla 2002., pokopani su u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Posmrtni ostaci princa Philipa, koji je preminuo u travnju 2021. u dobi od 100 godina, još uvijek se nalaze u kraljevskoj grobnici u kapelici sv. Jurij. Memorijalna kapela kralja Georgea VI. dio je kapele sv. Jurja, mjesto raznih kraljevskih ukopa.

Elizabeta II. je umrla u četvrtak poslijepodne u 97. godini života u dvorcu Balmoral u Škotskoj.

"Kraljica je danas poslijepodne mirno preminula u Balmoralu." Ovom je priopćenjem Buckinghamska palača objavila da je umrla monarhinja koja je Velikom Britanijom vladala 70 godina, jedna od najprepoznatljivijih figura svijeta te jedina kraljica i simbol stabilnosti za veliku većinu Britanaca.
 

Počinje višednevna žalost za kraljevskom obitelji

Buckinghamska palača objavila je da će kraljevska obitelj danas započeti žalost. Datum kraljičinog sprovoda još nije potvrđen.

Veći dio javnog života u Britaniji bit će djelomično obustavljen tijekom sljedećih nekoliko dana. Nakon vijesti o smrti, otkazani su brojni sportski događaji, uključujući utakmice Premier lige, izvijestio je BBC, dodajući da još nije donesena nikakva odluka o tome što učiniti s utakmicama za vikend. Kazališne predstave započet će minutom šutnje, no neka su glazbena događanja otkazana.

Otkazane su i konjske utrke - pokojna kraljica bila je velika ljubiteljica konja i redovito je posjećivala utrke.

Britanska kraljevska obitelj otvorila je internetsku knjigu žalosti u koju se mogu pisati poruke povodom monarhove smrti. Web stranica već navodi Charlesa III kao novog kralja, a njegovu suprugu Camillu kao kraljicu suprugu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.