Kraljica je bila kći, supruga i majka mornaričkih časnika. Njezini su unuci služili u britanskoj vojsci i Kraljevskom zrakoplovstvu

Elizabeta II bila je iznimno sklona i odana Britanskoj vojsci, a tako je odgajala i svoje nasljednike. Dossier njezine obitelji o ratnoj službi protezao se od Jutlanda do Afganistana. I ona je služila u uniformi tijekom Drugog svjetskog rata.

Kraljičin lijes putovat će od Buckinghamske palače do Westminsterske palače na topovskoj kočiji koju će vući kraljevska konjska artiljerija.

Njezino će Veličanstvo bit će sve vrijeme do zadnjeg oproštaja okruženo pripadnicima vojske, simbolizirajući blizak odnos između Monarha i njezinih oružanih snaga.

Kraljica je bila kći, supruga i majka mornaričkih časnika. Njezini su unuci služili u britanskoj vojsci i Kraljevskom zrakoplovstvu Royal family /Instagram
15. 9. 2022

Foto: Royal family / Instagram

Uz svu raskoš i tradiciju, odnos Njezina Veličanstva s Oružanim snagama bio je duboko osoban. Kraljica je bila kći, supruga i majka mornaričkih časnika. Njezini su unuci služili u britanskoj vojsci i Kraljevskom zrakoplovstvu. Dosje njezine obitelji o ratnoj službi protezao se od Jutlanda do Afganistana. I ona je služila u uniformi tijekom Drugog svjetskog rata. Kraljica je bila jedna od posljednjih poveznica s tom izvanrednom ratnom generacijom. Ona je bolje od većine razumjela teret i slavu života u službi.

Kraljičin lijes putovati će od Buckinghamske palače do Westminsterske palače na topovskoj kočiji koju će vući kraljevska konjska artiljerija. Na Saborskom trgu primit će ga počasna garda sastavljena od sve tri oružane snage.

Što se tiče mnogih njezinih službenih dužnosti, Njezino će Veličanstvo biti će svo vrijeme do ukupa okruženo pripadnicima vojske, simbolizirajući blizak odnos između Monarha i njezinih oružanih snaga.

Kraljica je imala više od pedeset činova i imenovanja u Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva i Commonwealtha, a velik dio njezinog radnog vijeka bio je vezan uz posjete vojnim bazama i brodovima u Ujedinjenom Kraljevstvu i inozemstvu, sastanke s pripadnicima oružanih snaga i njihovim obiteljima.

Kao nacionalna figura, Njezino Veličanstvo vodilo je događaje sjećanja tijekom svoje vladavine, a također je podržavala veterane kroz svoja brojna pokroviteljstva, uključujući Kraljevsku britansku legiju i Udrugu nezaboravljenih.

Godine 2009. kraljica je uvela Elizabetin križ u svoje ime. Nagrada je odala posebno priznanje obiteljima onih koji su poginuli u vojnim operacijama ili kao posljedica terorizma od 1948. Bio je to jedan od mnogih trenutaka u kraljičinom životu kada je svojim radom pokazala koliko nacija duguje zahvalnost članovima Oružanih snaga i njihovih obitelji.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.