Svakom Nijemcu jednom tjedno besplatan test! Angela Merkel produžila mjere do 28. ožujka i popuštanja slijede po regijama

Sljedeći tjedan objavljuju neka manja popuštanja, otvaraju se knjižare i cvjećarnice, no Njemačka produžuje mjere za suzbijanje širenja novog koronavirusa do kraja ožujka.

Svakom Nijemcu jednom tjedno besplatan test! Angela Merkel produžila mjere do 28. ožujka i popuštanja slijede po regijama DAINA LE LARDIC/EP
4. 3. 2021

Foto: DAINA LE LARDIC/EP

Angela Merkel i savezni dužnosnici složili su se kako će postupno ponovno otvarati zemlju, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

- U prvom planu strategije za borbu protiv širenja novog koronavirusa su cijepljenje protiv Covid-19 i masovno testiranje, rekla je Merkel nakon sastanka. Od sljedećeg će tjedna svaki njemački građanin svaki tjedan dobiti besplatni test, rekla je, najavljujući veću fleksibilnost u oblikovanju popisa cijepljenja kako bi se što manje pojmova zadržalo neiskorištenima. Također će biti moguće cijepljenje s obiteljskim liječnicima.

Od ponedjeljka mjere za ograničavanje privatnih kontakata u Njemačkoj će se donekle ublažiti. Dvoje domaćinstava s maksimalno pet članova moći će se družiti. Ako se stopa zaraze smanji, ograničenja kontakta dodatno će se ublažiti. Knjižare, cvjećarnice i hortikultura moći će se otvoriti širom zemlje.

Daljnje puštanje mjera ovisit će o sedmodnevnoj incidenciji. Bit će dopušteno u regijama u kojima ne prelazi 100 novih infekcija na 100 000 stanovnika otvoranje terasa restorana, kina i kazališta. Omogućiti će se i pojedini sportovi u zatvorenom i na otvorenom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.