Iako imaju 5 x lošiji rezultat s COVID-19 od Hrvatske, Njemačka popušta, od danas otvoreni dućani do 800 m2, autosaloni, a od 4. svibnja otvaraju se i škole

Iako ima 54,4 umrla od COVID-19 na milijun stanovnika ili pet puta više od Hrvatske,  Angela Merkel presjekla! Njemačka krenula s prvim pravim popuštanjem mjera. U Njemačkoj od danas smiju raditi sve trgovine s površinom do 800 m2. svoja vrata od danas mogu otvoriti i autokuće, trgovine biciklima te knjižare i to bez obzira na veličinu, a škole ponovo otvaraju vrata 4. svibnja. Kancelarka Merkel istovremeno apelira na njemačke građane da se i dalje strogo pridržavaju uvedenih mjera. Vlasnici trgovina moraju osigurati dovoljan razmak između kupaca i spriječiti stvaranje gužvi ili redova.

Više na https://fokusonline.eu/2020/04/i-njemacka-krece-s-prvim-popustanjem-mjera/

Iako imaju 5 x lošiji rezultat s COVID-19 od Hrvatske, Njemačka popušta, od danas otvoreni dućani do 800 m2, autosaloni, a od 4. svibnja otvaraju se i škole Cancelar press Angela Merkel
20. 4. 2020

Fotografija: © European Union 2019

Njemačka kancelarka Angela Merkel apelirala je na njemačke građane da i dalje budu disciplinirani i pridržavaju se mjera koje su poduzete u sklopu borbe protiv širenja koronavirusa. “Ne smijemo ni na sekundu pomisliti da smo izvan opasnosti”, istaknula je njemačka kancelarka.

Bila bi velika šteta kad bi se virus ponovno počeo širiti jer bi tada nova blokada javnog života bila neizbježna, što se mora spriječiti i zbog gospodarstva, poručila je 65-godišnja njemačka demokršćanka. Dodala je da je Njemačka mnogo postigla uvođenjem strogih mjera te da je stupanj reprodukcije virusa smanjen na ispod 1,0, što znači da nekim danima u toj zemlji ima više izliječenih nego novozaraženih osoba. No iako su sada na snagu stupila prva ublažavanja mjera, svima mora biti jasno da još nismo izvan opasnosti, napomenula je Merkel. Dodala je i da nitko ne može reći kako će se ublažavanje mjera odraziti na broj zaraženih. “Što to znači, vidjet ćemo za 14 dana i ne prije”, istaknula je njemačka kancelarka. U skladu s dogovorom koji su prošlog tjedna postigle njemačka vlada i vlade 16 njemačkih pokrajina, od danas je ponovno dozvoljen rad svim trgovinama s površinom do 800 četvornih metara. Osim toga, svoja vrata od danas mogu otvoriti i autokuće, trgovine biciklima te knjižare i to bez obzira na veličinu. Vlasnici trgovina moraju osigurati dovoljan razmak između kupaca i spriječiti stvaranje gužvi ili redova.

Pravila o socijalnoj distanci produljena su do 3. svibnja. Njemački će se građani u javnosti tako morati i dalje pridržavati pravila o razmaku od najmanje 1,5 metra, a na ulice će moći izlaziti samo u društvu ljudi koji žive u istom kućanstvu ili s maksimalno jednom osobom koja ne živi u istom kućanstvu. Nošenje maski u javnosti nije obavezno, ali se “izričito preporučuje”, osobito u sredstvima javnog prijevoza ili u trgovinama.

Od 4. svibnja bi trebala postupno krenuti i redovna školska nastava, ali su neke savezne države poput Sjeverne Rajne i Vestfalije, Saske, Berlina i Brandenburga odlučile da će u njihovim školama već danas krenuti pripreme za ispite ili završni ispiti.

Budući da su za mnoga ublažavanja izvanrednih mjera zadužene pokrajinske vlade, a ne vlada u Berlinu, njemačka je kancelarka apelirala na vodstvo 16 njemačkih pokrajina da postupaju oprezno pri popuštanju poduzetih izvanrednih mjera.

Prema podacima Instituta za zarazne bolesti Robert Koch, u Njemačkoj je do ponedjeljka zabilježeno 141.672 slučaja zaraze koronavirusom, što je 1.775 više nego dan prije. Od posljedica bolesti Covid-19 umrle su 4.404 osobe, a 91.500 pacijenata smatra se izliječenima.

Više na https://fokusonline.eu/2020/04/i-njemacka-krece-s-prvim-popustanjem-mjera/

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.