Božinović: Razgovaramo o popuštanju mjera, ali sigurno ne otvaramo sve 1. ožujka

"Sigurno da 1. ožujka nećemo otvoriti sve, kao što je to bilo prije epidemije. Međutim ako se ovi trendovi nastave, mogućnost određenih popuštanja sigurno postoji", poručio je načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Božinović: Razgovaramo o popuštanju mjera, ali sigurno ne otvaramo sve 1. ožujka Twitter
22. 2. 2021

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da su započeli razgovori o popuštanju epidemioloških mjera, ali i da je sigurno da se 1. ožujka neće otvoriti sve, kao što je to bilo prije epidemije koronavirusa. 

Ovaj tjedan su na neki način već počeli razgovori. Ključni razgovori na razini Vlade odvijat će se sredinom tjedna. Sve, kao i od početka, ovisi o epidemiološkoj situaciji koja je dobra unatoč ovim određenim povećanjima”, istaknuo je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u Zagrebu.

Naglasio je kako je Hrvatska u vrhu zemalja po niskoj incidenciji, ali da se mora nastaviti pratiti što se događa u Hrvatskoj i oko nje. U tom smislu, dodao je, nastavit će se razgovarati s resornim ministrima s ciljem da se što više toga normalizira u našim životima i da se pokrene što više ekonomskih aktivnosti.

Sigurno da 1. ožujka nećemo otvoriti sve, kao što je to bilo prije epidemije. Međutim ako se ovi trendovi nastave, mogućnost određenih popuštanja sigurno postoji. Ne bih htio tu biti sada konkretniji. Nije trenutak prije sastanaka koji slijede, gdje ćemo konkretizirati stvari”, poručio je Božinović

Upitan o čemu se konkretnije razgovara, Božinović je naveo činjenicu da smo u koronakrizi jedna od najotvorenijih zemalja EU-a i da nema još puno toga o čemu razgovaraju.

Naravno da, kad govorimo o restrikcijama, postoje restrikcije koje se odnose na neke djelatnosti koje su već i otvorene pa se odvijaju pod određenim restrikcijama”, rekao je, uz poruku da popuštanje treba biti postupno, racionalno i u kontekstu ukupne epidemiološke situacije.

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na manje pregleda i zahvata u bolnicama u ovoj godini te istaknuo kako se brojke kreću u opsegu od 19 do 28 posto manje pregleda. Dodao je da su nešto naučili u ovom proljetnom valu i prilagodili zdravstveni sustav novim okolnostima. 

Također, naveo je kako to nije samo specifičnost hrvatskog zdravstva, već da su i svugdje u svijetu zdravstveni kapaciteti usmjereni prema rješavanju problematike vezane uz koronavirus. Apelirao je na zdravstvene ustanove i bolesnike da se odazivaju preventivnim pregledima i da ih ne izbjegavaju zbog straha od zaraze jer su preventivni pregledi od osnovne važnosti.

Na konferenciji je istaknuto kako je do sada utrošeno 166.146 doza cjepiva, a cijepljeno 108.311 osoba. Za 57.835 osoba cijepljenje je završeno. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izvijestio je kako u ovom tjednu trebamo primiti 23.400 doza Pfizera, 16.800 Moderne i 52.658 AstraZenece. Moderna je najavila da će 25. veljače isporučiti 16.800 doza. 

Do kraja ožujka trebali bismo primiti još 508.630 doza cjepiva, a Capak je istaknuo kako imaju čvrsta obećanja da će ono što je obećano, sasvim sigurno biti isporučeno. Dodao je kako su naručili više cjepiva nego što nam je zapravo potrebno pa se nada da ćemo s alokacijama u drugom kvartalu pokriti naše potrebe i uspjeti cijepiti 50 posto stanovništva do početka turističke sezone, odnosno do lipnja. 

Vezano za informacije da one osobe koje se cijepe AstraZenecinim cjepivom neće morati nositi masku, Capak je pojasnio da je tip imuniteta koji štiti našu sluznicu od virusa, da on na njoj ne može obitavati i razmnožavati se, drugačiji od onog koji se razvija nakon cijepljenja. AstraZeneca je prva objavila takvo ispitivanje da njihovo cjepivo štiti i od transmisije virusa, a za druge proizvođače se još ne zna. 

U ovom trenutku ne bismo nikome rekli da ne nosi masku, svi bi trebali nositi masku. Učinkovitost niti jednog cjepiva nije 100 posto. Dok nam se značajno ne smanji transmisija virusa i brojke oboljelih, dotle je svima preporuka da nose maske”, poručio je Capak.

Između ostalog, Capak je istaknuo kako se nastavlja blagi početak platoa jednakog broja oboljelih ili vrlo blagog porasta u odnosu na prethodne tjedne, a trenutno imamo dva posto više novooboljelih nego tjedan prije. Incidencija za Hrvatsku u 14 dana je 111,2. Najnižu 30,2 ima Istarska županija, a najvišu 219,4 Dubrovačko-neretvanska. Po toj stopi je Hrvatska na trećem mjestu u Europskoj uniji, a nižu imaju samo Danska i Finska, dok najvišu ima Češka – 1109,7. 
Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1331,9 i po tome smo na 19. mjestu od 27 zemalja EU. 

Udio pozitivnih u testiranima danas je 3,2, a za zadnjih 14 dana 6,0. HALMED je od početka cijepljenja zaprimio 927 prijava sumnji na nuspojave, od toga je 822 na Pfizerovo cjepivo, 48 na Modernino i 57 na AstraZenecu, izvijestio je Capak.

Izvor: Hina

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.