Pandemija broji posljednje dane, moramo naučiti živjeti s Covidom tvrdi Johnson, obavezno cijepljenje nije opcija odlučio češki premijer Petr Fiala, Izrael ukida "besmislene zelene putovnice"...

U jeku najintenzivnijeg širenja zaraze SARS-CoV-2 virusom sve država ublažava, a neke čak i ukidaju većinu Covid mjera! Pretvara li se pandemija u endemiju? Velika Britanija ukida sve teške mjere vezane uz pandemiju, Češka definitivo odustala od obaveznog cijepljenja, Izrael ukida Covid putovnice, jer smatra da su besmislene. Vrijeme izolacije skratile su na pet dana i Švicarska i SAD. Engleska idući tjedan ukida većinu korona mjera, među njima i obavezne covid potvrde. Maske više neće biti obavezne u školama niti u u javnom prijevozu...

 

Pandemija broji posljednje dane, moramo naučiti živjeti s Covidom tvrdi Johnson, obavezno cijepljenje nije opcija odlučio češki premijer Petr Fiala, Izrael ukida "besmislene zelene putovnice"... Petr Fiala, Facebook
20. 1. 2022

Češka vlada ukinula je srijedu uredbu kojom je cijepljenje protiv covida-19 trebalo u ožujku postati obvezno za radnike u nekim sektorima te za sve starije od 60 godina kako bi izbjegla “produbljivanje pukotina u društvu”, dok je zemlja zabilježila rekordan broj slučajeva.Još prije nekoliko mjeseci skandinavske države, a i one na Pirinejskom poluotoku započele su s popuštanjem mjera, a najdalje je otišla Norveška. Erna Solberg, tamošnja premijerka još je krajem godine kazala kako je "došlo vrijeme da se vratimo normalnom životu.

Mjere će biti ukinute u 16 sati poslijepodne, dodala je.Napuštanje mjera fizičke distance omogućit će sportskim i kulturnim institucijama da se vrate punom kapacitetu, a kao i prije radit će i restorani i noćni klubovi.- Ukratko, možemo živjeti kao prije, poručila je Solberg.

Najmanje jednu dozu cjepiva protiv covida-19 primilo je 76 posto svih Norvežana, a 67 posto je u potpunosti cijepljeno, pokazuju podaci norveškog Instituta javnog zdravlja.- Želim i reći: hvala vam puno Norveška, zaključila je premijerka.Obližnja Danska, a i Švedska ublažavaju kretanja i svako malo ublažavaju mjere. Za razliku od navedenih država Austrija, Njemačka, Slovenija..., a i Hrvatska još uvijek nisu u prilici pratiti trendove zemalja koje se sve više otvaraju i pretvaraju pandemiju u endemiju. Još prije nekoliko mjeseci skandinavske države, a i one na Pirinejskom poluotoku započele su s popuštanjem mjera.

Danska, a i Švedska ublažavaju kretanja i svako malo ublažavaju mjere. Za razliku od navedenih država Austrija, Njemačka, Slovenija..., a i Hrvatska još uvijek nisu u prilici pratiti trendove zemalja koje se sve više otvaraju i pretvaraju pandemiju u endemiju. Premijer Češke Petr Fiala kazao je da njegova nova desnocentristička vlada ne vidi razloge za obvezno cijepljenje koje je prethodna vlada planirala za određene sektore.

“Time se ne mijenja naš stav o cijepljenju. To je nesumnjivo najbolji način borbe protiv covida-19, ali ne želimo produbljivati pukotine u društvu”, kazao je Fiala na novinskoj konferenciji.

Prethodna je vlada u prosincu uvela obvezu cijepljenja za radnike u bolnicama, domovima za starije i nemoćne, policajce, vojnike i neke druge profesije te za sve starije od 60 godina.Ta je odluka trebala stupiti na snagu u ožujku 2022., a zbog nje su izbili prosvjedi.Istovremeno u Češkoj, zemlji s 10,7 milijuna stanovnika zabilježeno je rekordnih 28.469 slučajeva zaraze Covidom-19 u posljednja 24 sata.To je dvostruko više slučajeva od 12.371 tjedan dana ranije. Razmjerno kao i u drugim srednjoeuropskim zemljama Vlada očekuje oko 50 tisuća slučajeva dnevno do kraja mjeseca. Kako bi se pripremili na nestašicu radnika zbog izolacije, pozitivni, ali asimptomatski ključni zdravstveni radnici i osoblje socijalnih službi mogu nastaviti raditi. Poduzetnici traže širenje liste zanimanja kojima će to također biti dopušteno. Fialina vlada također je skratila vrijeme izolacije, dok je uvela obvezu testiranja radnika u tvrtkama od ovoga tjedna. Broj hospitaliziranih ne prati porast broja slučajeva, već je pao na 1635 u utorak u odnosu na 1761 dan ranije.To je puno manje od vrhunca hospitaliziranih tijekom vala varijante delta početkom prosinca kada je bilo hospitalizirano više od 7 tisuća ljudi.Od početka pandemije u zemlji je s Covidom-19 umrlo 36.937 osoba, što je jedna od najgorih stopa umrlih po glavi stanovnika u svijetu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.