MARIO KRALJ: Počeo sam u garaži s 0 kn, a best buy nagradu za smartphone dobila je moja, hrvatska Noa

START FACA Pokrenuo sam tvrtku s dva partnera, golobrad, nazvali smo ju Hangar, a nakon 12 godina konkurenti smo Samsungu, Huaweiju, Sonyju, LG-u, Honoru…  Kupite li Noa telefon i prihvatite li jamstvo dat će vam novi uređaj ako se ne da popraviti, ako kamion pređe preko njega, ako vam u vodu padne, ako se razbije.

MARIO KRALJ: Počeo sam u garaži s 0 kn, a best buy nagradu za smartphone dobila je moja, hrvatska Noa igor stažić
12. 11. 2017

U početku bilo nas je troje. Gotovo sam bio tinejdžer kad sam s pet-šest godina starijim prijateljima pokrenuo partnersku tvrtku. Sve što smo imali uložili smo u njeno osnivanje. Počeli smo gotovo iz nule, a sada je naš godišnji promet gotovo 200 milijuna kuna. Nazvali smo ju Hangar, jer doslovno, počeli smo u garaži. Nakon 12 godina sve je drukčije, započeo je svoju uspješnu poslovnu priču Mario Kralj, vlasnik i direktor Hangara 18, jedne od najbrže rastućih svjetskih, ne samo hrvatskih start-up kompanija.
Rođeni Koprivničanec može biti ponosan. Nedavno je doživio ono o čemu maštaju svi koji pokušavaju iz pepela napraviti čudo. Velikoj priči koja dolazi iz Koprivnice, izgleda, ne nazire se kraj! Početkom rujna podravska tvrtka Hangar 18 u Berlinu je na najstarijem i najrenomiranijem sajmu elektronike IFA pokupila brojne lovorike, a najsnažnije je odjeknula vijest kako Hrvati proizvode najisplativiji pametni telefon na svijetu. Jednu od najznačajnijih nagrada EISA osobno je primio Mario Kralj. Hangar 18 je titulu Best Buy Smartphone u svojoj klasi osvojio u konkurenciji divova – Huaweija, Sonyja, Honora i LG-a. Samsung i iPhone neprikosnoveni su među najboljim i najskupljima, no hrvatski je proizvod ponio titulu najisplativijeg u razredu u kojemu vlada ogromna konkurencija. Samsung 8 proglašen je najboljim smartpfoneom, Huawei ima najbolju kameru...

NOA H10le SMARTPHONE PRIPADA SAMOM VRHU
Priznanje je to koje je snažno odjeknulo među svjetskim proizvođačima pametnih telefona i elektronike, jer hrvatska je tvrtka na mala vrata ušla u segment svjetskih megakorporacija. A cilj je prometnuti se u lidera takozvanoga B segmenta proizvodnje pametnih telefona, onih koji pružaju najviše za razumnu cijenu. NOA H10le Smartphone pripada samom vrhu pametnih telefona, pred njim su sada sva vrata otvorena. Bolji poznavatelji prilika govore kako skoro dolazi dan kad će Koprivničanci postati No.3 među proizvođačima pametnih telefona, odmah iza iPhonea i Samsunga na tržištima koja drže ili otvaraju u skoroj budućnosti. U B segmentu, na istome području 13 država gdje djeluju žele biti broj jedan. Po cijeni ne većoj od 450 eura prodaju uređaj koji je kvalitativno uz bok najboljima, a uza sve to opremili su ga i nizom tehnoloških dosjetki koje ga čine iznimno poželjnim. Hrvatski je uređaj potpuno autonoman, plod je isključivo domaćeg razvoja, vlastite pameti i ne podliježe brojnim ograničenjima, nadzorima i stalnim nuđenjem novih i novih aplikacija i softvera proizvođača. Biti best by među pametnim telefonima i to u konkurenciji svih, otvara sva vrata svijeta.

SVAKE GODINE UDVOSTRUČUJU RAST
Osim internacionalnog žirija u Berlinu, s 11 članova, koji im je dodijelio najunosniju nagradu EISA, kvalitetu koja stiže iz Hangara 18 sve više prepoznaju i oni od kojih se živi i koji sve jače pokreću i vrte poslovni vrtuljak društva iz Koprivnice. U samo tri godine Hangar 18 je povećao udio na hrvatskome tržištu na 15 posto. Od sveukupno prodanih 1,2 milijuna mobitela godišnje oni ih prodaju 160.000, a još ih nema u pravoj mjeri ni na policama ključnih igrača – tri najveća teleoperatera. Ne koriste ih ni državni aparat, ni političari, a ni brojne institucije. Rodoljublje pokazuju tako što kupuju i koriste uglavnom iPhone i Samsunge. Kako kažu, ponajprije iz sigurnosnih razloga koje nude ove dvije kompanije. Kao da nije sigurnost države u tome da njezini radnici i građani zarađuju, rade i žive dobro? Hangarov najveći konkurent u segmentu, francuski Wiko, od samoga je starta imao podršku svoje države. Ondje je normalno, poželjno, a i pitanje časti koristiti se domaćim proizvodom. Od generala Charlesa de Gaullea preko Françoisa Hollandea pa sve do aktualnoga predsjednika Emmanuela Macrona svi su francuski čelnici upravo korištenjem domaćih proizvoda iskazivali potporu domaćoj industriji. Ni jednom od njih nije palo na pamet da koristi BMW, Audi ili Mercedes... Citroën Žaba, Peugeot 607, a danas DS 5..., odreda su bili njihov prvi izbor. Wiko je za mandata prošloga francuskog premijera imao suport države koja je kupovala njegove uređaje, no usprkos tome NOA ga je pobijedila. Na koncu se morao prodati Kinezima samo da bi opstao. No to je jedna sasvim druga priča koja samo progovara koliko je teško u nas probiti se u sam svjetski vrh. Bili su toga svjesni i u Koprivnici kad su započinjali 2005. s biznisom u “šupi”. Radili su lokalno, a mislili globalno, znajući kako tržište s 4,3 milijuna stanovnika nije dostatno za iole ozbiljniji posao. Svojim carstvom Kralj danas upravlja iz Koprivnice, ali i s još jedne adrese. S trinaestog kata Zagrebtowera, u poduzetničkoj Radničkoj ulici, pucaju vidici na sve strane, a oni virtualni koje širi Hangar 18 dosežu i najudaljenije kutke na svijetu. A prije 17 godina golobradi Podravec bio je izgubljen, kao Pale sam na svijetu.

OD GARAŽE PREKO KINE DO GLOBALNOG TRŽIŠTA
– Samo tjedan dana nakon što je umro moj tata pokrenuo sam sa svoja dva prijatelja tvrtku, nazvali smo je jednostavno –Hangar. A što sam mogao!? Vidio sam da moram uzeti stvari u svoje ruke. Sklapali smo u prvo vrijeme po garažama i popravljali elektronske uređaje i tako, malo pomalo ulazili u svijet digitalne, mobilne i računalne tehnologije, sjeća se prvih poduzetničkih dana Mario. Zbog sve veće izloženosti očuvanju egzistencije, a još više zbog poslovnih uspjeha i izazova malo je zanemario studij. Još i danas je apsolvent, no tvrdi da će i studij privesti kraju te dodaje kako je u svijet biznisa ušao vođen ljubavlju prema modernim tehnologijama i željom da nešto postigne u životu.
>misli globalno - radi lokalno
– Radio sam odmalena i bio sam navikao na obveze. Već kao student organizirao sam neku vrstu maloprodaje i stoga nije bilo čudno što sam rad u radionici jako brzo povezao s onim u trgovini. Nije prošlo dugo i 2007. sagradio sam obiteljsku kuću sa suprugom Marinom. Rodio se potom 2011. Noa, naš sin, a tu je sad i jednoipolgodišnja Petra. Jasno vam je zašto je NOA brend, sjeća prvih poduzetničkih godina Mario.

ČUDO IZ KOPRIVNICE KOJA JE POTICAJNA SREDINA
U poticajnoj podravskoj sredini sve se jako brzo razvijalo i zbog toga što je birokracija ondje učinkovita, pa mu je sve bilo nadohvat ruke, najviše na 15 minuta udaljenosti. Bili su to temelji koje bi u nekoj većoj sredini, sasvim sigurno, puno teže gradio. Bilo je to vrijeme kad je odlučno prekinuo partnerstvo sa svoja dva prijatelja, jer ambicije koje je on iskazivao tražile su puno brže odlučivanje, više rizika i spremnosti na odricanja. I danas Mariju nije žao zbog toga, jer koliko god partnerstvo bilo dobro, ono je nerijetko i velika kočnica rastu. Danas je apsolutni vlasnik tri tvrtke koje broje 130 uposlenih u Hrvatskoj i koje se nezaustavljivo šire.
– S partnerima je lakše raditi ako je jasna vizija biznisa, rasta i razvoja tvrtke, no meni se dogodilo da me moji prijatelji naprosto nisu mogli pratiti i odlučio sam odvojiti se kako bih ostvario sve svoje snove i ideje. Nije to bila laka odluka, no shvatio sam vrlo brzo da ako želimo rasti od luke moramo donositi iznimno brzo. Znate, kad vas je troje ili više u igri to baš i ne ide tako, priča Mario.
U početku je često putovao, a otkrio je na vrijeme kako je Kina postala obećana zemlja i kako bez nje naprosto neće biti moguće opstati u poslu. Jednako kao što nekada u autoindustriji niste mogli računati na globalni uspjeh ako niste osvojili Ameriku, tako ste danas gospodarski mrtvac bez Kine. No ondje se stvari odvijaju meteorskom brzinom i ako niste in time lako možete doći u ogromne probleme. Za Marija Kralja bilo je sasvim normalno da se od običnoga trgovca elektronskom robom i pametnim telefonima u rekordnom roku prometne u organizatora posla, u čovjeka koji je odlučio znanje svoje kompanije kapitalizirati.
NEKAD NALJEPNICE - DANAS PAMET
– Ne krijem danas da smo u početku na proizvode u Kini lijepili samo naše naljepnice, no brzo mi je sinulo da tako ništa bitno neću postići. Svi to rade i svi su to radili. Računate li na ozbiljnu dobit, na razvoj, na gradnju brenda, na biznis na duge staze... onda to ne valja. Okrenuo sam ploču i koristim ono najbolje u nas i ono najbolje u Kini. Mi smo iznimno darovita nacija. Toliko pameti na tako malome prostoru malo gdje ima. Shvatio sam da mi moramo imati know how, softver, pamet, a da u Kini valja potražiti ono u čemu su oni najefikasniji. Njihova organizacija u kombinaciji s relativno jeftinom radnom snagom je dobitna kombinacija, otkriva Kralj.
Upravo ga karma uvoznika kineskoga bofla i danas zna pratiti, no istina je kako je NOA H10le proizvod hrvatske pameti i dalekoistočne jeftine radne snage. Na kraju krajeva, danas većina najuspješnijih svjetskih kompanija baš tako radi. Mario Kralj dugo je gradio dobre kontakte u Kini i stoga nije nimalo čudno što ga njegovi partneri slijede u stopu. Poput pupčane vrpce vezani su s kineskom tvrtkom Sumvier Technology iz Šenžena, grada na jugu Kine u blizini Hong Konga. I ne spaja ih ništa drugo izuzevši poslovnih, a i prijateljskih odnosa. Emma Liu na čelu je kineske kompanije koja upošljava 30 radnika i koja se ničim drugim ne bavi nego logistikom i organizacijom proizvodnje i transporta za hrvatsku tvrtku. Sve što se osmisli u Koprivnici i Zagrebu Emma Liu odrađuje u Kini. Ona kontaktira tvornice u kojima će se sklapati NOA uređaji osmišljeni u Hrvatskoj. Jednako tako kontaktira i s i tvornice koje proizvode komponente za NOA telefon.

OD 150 UPOSLENIH NA PROJEKTU NJIH 30 SU KINEZI
– Kad nas gledate skupa mi smo sad grupa koja upošljava približno 150 uposlenika od kojih su 30 Kinezi. Svi radimo na brendu, a nudimo i usluge razvoja smartphonea drugima, dodaje Kralj. Ono što krasi H10le su izuzetno brzi procesor 10 core MediaTex Helio X27, s radnim taktom na 2.6 GHz, zaslonom AMOLED, 64 GB interne memorije, dvostrukom stražnjom kamerom 2 x 13 MP, prednjom „selfie“ kamerom s 13 MP te izuzetno tankim „unibody“ dizajnom od samo 7,1 mm. Za sigurnost “brine” brzi i precizni multifunkcijski čitač otisaka prstiju. Operativni sustav na kojemu je uređaj utemeljen je Android 7.1.1 Nougat. Masa ovoga pametnog telefona je samo 152 grama, a u njega je ugrađena baterija s kapacitetom 3800 mAh. Dečki iz Podravine teško otkrivaju recepturu svog uspjeha. Off the recorde će vam kazati kako tu nije samo o pameti riječ. Ima tu, reći će, i puno našega mediteranskog, a katkada i balkanskoga štiha. Kako kažu, u Kini je dobro biti Hrvat i bez srama se prisjećati Jugoslavije koja im je uvijek bila toliko bliska.
>vikend je za obitelj
– Zbog “Bitke na Neretvi” i Veljka Bulajića, zbog naših i njihovih partizana, zbog komunizma i nesvrstanih... nerijetko sam mnogo lakše led probijao, tvrdi Kralj. Shvatio je kako samo u Hrvatskoj nema što tražiti, baš kao što je uvidio da se velike svjetske kompanije ne žele rasplinjavati s tržišnim liliputancima. Činio je sve da okrupni posjed i utjecaj, pa danas osim država koje su proistekle iz bivše Jugoslavije osvaja redom Češku, Slovačku, Poljsku, Austriji, Grčku, Bugarsku, Albaniju... Sve mu je to u velikome zamahu, a okrupnjavanje se odvija svjetlosnom brzinom. I tu Hangar koristi blizinu i bliskosti s navedenim tržištima i krči put jednostavnije i brže od bilo koje svjetske multinacionalke. Uza sve to pri kraju su i pregovori s T-Mobileom. Prošli su sve testove i velika je vjerojatnost da će se uskoro naći i na prodajnim mjestima najutjecajnijeg igrača ne samo u Hrvatskoj.

TVRTKA U 100 POSTO HRVATSKOM VLASNIŠTVU
Već imaju dobar deal s Tele 2, u čijoj mreži godišnje prodaju i 20.000 svojih uređaja. Hangar 18 još je uvijek u stopostotnome vlasništvu Marija Kralja i on nije ni pomislio da poput brojnih drugih u priču uvuče i investitore. – Lakše je ovako razvijati se a, tko zna, možda jednoga dana kad postanemo još veći i to postane rješenje. Zasad me sve to ispunjava i presretan sam zbog mira i uspješnosti u kompaniji. Svi mi uspješni smo u biznisu, ali svoj vikend ne dam nikome i sve ću činiti da tako i mojim suradnicima bude, baš kao što ću se držati kao pijan plota jamstva koje dajemo na dvije godine svima koji kupe naš uređaj i prateće jamstvo. Ma što se dogodilo vašem aparatu unutar jamstvenoga roka, ako ste ga zdrobili, ako je u vodu pao, ako ga je auto pregazio, ako se ne može popraviti... osigurat ćemo vam novi!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.