Ne nazire se kraj velikoj priči iz Podravine - nakon iPhonea X prvi mobitel s ekranom "od ruba do zuba" je hrvatski N10

Mario Kralj ne prestaje ugodno iznenađivati. Za nekoliko dana vraća se na "mjesto zločina", gdje je prošle godine započeo put koji ga je doveo do nagrade Best buy smartphone. Sada je na redu novi model - N10, koji jedini ima ekran kao i najnapredniji smartphone na svijetu

Ne nazire se kraj velikoj priči iz Podravine - nakon iPhonea X prvi mobitel s ekranom "od ruba do zuba" je hrvatski N10 igor stažić
2. 2. 2018

Napisao: Sven Stažić

Na ovogodišnjemu Mobile World Congressu u Barceloni Noa će predstaviti novi pametni telefon Noa N10 s ekranom 6,2“ FHD+ u omjeru 18 : 9 od „ruba do zuba“, s implementiranim novim tehnologijama. Ono što će krasiti novi hrvatski model N10 su brzi procesor 8 core MediaTekov MT6763, radnoga takta 2,3 GHz, te ekran 6,2“ od ruba do zuba. Ovo je prvi uređaj s takvim zaslonom, nakon onoga na pametnome telefonu iPhone X.
To je još jedan od velikih iskoraka Hangara 18, jedne od najbrže rastućih hrvatskih kompanija, koja se lani prometnula u jednu od najboljih i najtrofejnijih tvrtki u ovome biznisu. Koprivnička tvrtka osvojila je prošle jeseni titulu Best Buy Smartphone i to u konkurenciji divova - Samsunga, Huaweija, Sonyja, Honora i LG-a. Velikoj priči koja dolazi iz Koprivnice, izgleda, ne nazire se kraj! Početkom rujna 2017. Hangar18 je u Berlinu pokupio brojne lovorike. Najsnažnije je odjeknula vijest kako Hrvati proizvode najisplativiji pametni telefon na svijetu. Na sajmu elektronike IFA, možda jednu i od najznačajnijih nagrada osobno je primio Mario Kralj. Hangar 18 osvojio je titulu Best Buy Smartphone za NOA H10le Smartphone. Priznanje je to koje je snažno odjeknulo među svjetskim proizvođačima pametnih telefona, elektronike. Hrvatska je tvrtka tako na mala vrata ušla u segment svjetskih megakorporacija. A cilj je bio prometnuti se u lidera takozvanoga B segmeta proizvodnje pametnih telefona, onih koji pružaju najviše za razumnu cijenu. Njemačka je bila samo kruna višegodišnjeg i napornoga rada Podravaca. Točno prije godinu dana započeo je put Hangara 18 prema nebeskim visinima ovoga biznisa. Bio je prva hrvatska tvrtka koja se pojavila na najvećemu svjetskom kongresu proizvođača smartphonea u Barceloni u veljači prošle godine. Za manje od 365 dana uspjela je osvojiti titulu najisplativijega pametnog telefona, a za koji će dan na "mjestu zločina", ponovo u Barceloni, predstaviti smartphone s jednom od karakteristika koju posjeduje isključivo najpametniji IPhone X. Osim ekrana "od ruba do zuba" hrvatski model N10 donosi 2x 16MP stražnje kamere Sony, s najnovijim senzorom IMX499, što jamči vrhunsku kvalitetu fotografije. Dvostruka stražnja kamera će, uz pomoć najnovijega senzora Sony i tehnologije „oversampling“, omogućiti korisniku stvaranje fotografija i do 80 MP. Prednja „selfie“ kamera s 16 MP podržavat će funkcije „Face ID“ i „Face Beauty“. Upravo je kamera bila jedan od rijetkih elemenata prijašnjega modela za koji su se mogle čuti kritike, a Sonyjevo "čudo od tehnologije" to ispravlja. Senzacionalan je to proizvod hrvatske tvrtke. Znalci govore kako je ovogodišnji model N10 kudikamo revolucionarniji od prošlogodišnjega, koji je osvojio titulu Best by smartphonea.
Samo malo više od četiri godine na tržištu pametnih mobitela bilo je dovoljno hrvatskoj tvrtki Hangar 18 da zahvaljujući svojim modelima mobilnih telefona Noa preklani uđe u Deloitteov Top 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Europi (rast prihoda 527 posto), a i u 2017. bila je među najboljima.
Rezolucija ekrana INCELL u tehnologiji FHD+ je 2160 x 1080 točaka, s omjerom stranica 18 : 9. Noa N10 će imati 4 GB RAM memorije i 64 GB memorije za pohranu podataka, koju će se moći proširiti do 128 GB pomoću dodatne memorijske kartice.
Ništa manje bitna stavka nije ni keramičko kućište, koje će biti korisnicima ponuditi osjećaj prestiža i elegancije. U njega će biti smještena baterija s kapacitetom 3600 mAh, a N10 će koristiti najnoviji operativni sustav Android 8.0. Telefon će pasti u cjenovni razred do 300 eura.
To je mantra Marija Kralja, koji ni s najnovijim modelom ne odustaje od politike „najskuplji mobitel do najviše 3000 kuna“! Model N10, kako najavljuju, mogao bi biti čak i jeftiniji. H10 prvi je na svijetu izašao s najnovijim jezgrenim procesororm MediaTek 10, dvostrukom kamerom i sedam načina snimanja te modernim dizajnom koji daje premium osjećaj, a N10 je jedini koji ima ekran kao i najnapredniji smartphone na svijetu, iPhone X!
Novi Kraljev model još je jedan dokaz tvrtke iz Koprivnice kako se bez bez vlastitog razvoja i podrške više ne može opstati. Upravo je to cilj Hangara 18 i Noe - ne nadmetati se s A brendovima poput Applea, Samsunga ili Sonyja, nego imati prepoznatljiv brend srednjega B segmenta. 
Noa H10 za 2600 kuna, iz prošle godine, "davala" je dvije kamere, senzor prsta ili mogućnost brzoga punjenja? Već tada su se u Koprivnici pitali zašto bi korisnici morali plaćati šest ili sedam tisuća kuna za ime? I u 2017. u Hangaru 18 većinu su novca gurali u razvoj, a rezultat je još napredniji smartphone s nekim od karakteritika koje ima samo iPhone X i ono što je također zanimljivo, vjerojatno po istoj cijeni - 2600 kuna!
Hrvatska je tvrtka na mala vrata ušla u segment svjetskih megakorporacija i sve je bliže cilju -prometnuti se u lidera takozvanoga B segmeta proizvodnje pametnih telefona, onih koji pružaju najviše za razumnu cijenu.
Hangar 18 bila je prva hrvatska tvrtka u tom segmentu koja se predstavila na najvećem svjetskom kongresu proizvođača smartphonea u Barceloni prošle godine, a ovogodišnji sajam u Kataloniji još je jedna prigoda za dokazivanje. Prema broju prodanih primjeraka u Hrvatskoj danas su ispred nje samo giganti Samsung i Apple. Prisjetimo se, Hangar 18 pokrenut je u Koprivnici 2005. U početku bila je to obiteljska tvrtka koja je prije svega radila servise, s internet-kafeom, a sklapala je i stolna računala. U 2014. odlučili su u tvrtki razviti prve vlastite modele pametnih telefona pod imenom Noa, 2017. katapultirala ih je u orbitu, a danas se nadmeću i s najboljima u B segmentu. N10 je zasigurno jedan od onih noviteta o kojima će se itekako pričati nakon ovogodišnje Barcelone koja uskor otvara vrata jednog od najznačajnijih sajmova u ovoj industriji.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.