Nuklearka u Kršku te LNG terminal u Omišlju u fokus su za Sloveniju i Hrvatsku, kad je riječ o budućoj opskrbi energijom

SLOŽNA BRAĆA ENERGETSKU KUĆU GRADE! U Zagrebu su slovenski i hrvatski premijeri bili fokusirani na opskrbu plinom i Nuklearnu elektranu Krško. Slovenci nam dali potporu za Schengen i eurozonu! Koliko su im bliski pogledi na situaciju u Ukrajini? Janša nakon sastanka s Plenkovićem: "Imate svu podršku za članstvo u integracijama, gdje je Slovenija članica, a Hrvatska također kandidat"

Nuklearka u Kršku te LNG terminal u Omišlju u fokus su za Sloveniju i Hrvatsku, kad je riječ o budućoj opskrbi energijom Twiter Janez Janša
29. 3. 2022

Slovenski premijer Janez Janša sastao se u Zagrebu s hrvatskim kolegom Andrejom Plenkovićem. Razgovarali su o jačanju bilateralne suradnje u opskrbi energentima, posebno prirodnim plinom, te razmijenili mišljenja o situaciji u Ukrajini, prenosi RTV, obostranim problemima na međusobno zadovoljstvo i zahvalili Sloveniji na podršci u pridruživanju Schengenu i eurozoni . Janša je, među ostalim, upisan u Zlatnu knjigu gostiju u Zagrebu.

Kako je priopćeno iz Ureda slovenskog premijera, cilj je posjeta bio nastavak dijaloga dviju zemalja na najvišoj razini. Tijekom susreta dvojica predsjednika razmotrila su aktualna bilateralna i europska pitanja te razmijenila mišljenja o situaciji u Ukrajini "Sve što je alternativa ovim energentima sada je prioritet EU", rekli su slovenski i hrvatski premijer nakon sastanka u Zagrebu.
 

Plenković i Janša razgovarali su i o korištenju plinskog terminala na Krku te najavili sastanak ministara obiju država nadležnih za opskrbu energijom. Hrvatska je, prema Plenkovićevim riječima, spremna surađivati ​​iu izgradnji drugog bloka nuklearne elektrane Krško po sadašnjem modelu, također radi realnog i konstruktivnog sagledavanja onoga što se događa u Ukrajini:

"Oni od nas koji imaju iskustvo od prije 30 godina, imaju realniju ideju o tome što treba učiniti da se donese mir u Ukrajini."

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.