VIDEO: "Ruskom igraču" Sinčiću usprkos! Oba su pala! Idemo u Schengen i imamo euro, mi smo ostvarili strateške ciljeve, a on nije doprinio EU integracijama

Roberta Metsola, predsjednica Europarlamenta bila je puna hvale za Andreja Plenkovića, kao i većina eurozastupnika koji su komentirali njegovo izvješće, ne i Ivan Vilibor Sinčić koji je poručio Plenkoviću kako ćemo tek vidjeti tko će se zadnji smijati i kako bi hrvatski premijer mogao završiti kao i njegov bugarski pandan Bojko Borisov! Na teške optužbe čelnika "Ključa", Andrej Plenković mu je odgovorio još žešće, proglasivši ga Putinovim igračem.

Na samoj sjednici istaknuo je najvažnije dostignuća:

- Uskoro ćemo otvoriti Pelješki most, ulazimo u Schengen i Eurozonu, a zahvaljujući LNG terminalu osiguravamo opskrbu plinom za i srednju Europu.

VIDEO: "Ruskom igraču" Sinčiću usprkos! Oba su pala! Idemo u Schengen i imamo euro,  mi smo ostvarili strateške ciljeve,  a on nije doprinio EU integracijama Eric VIDAL Copyright © European Union 2021 - Source : EP
22. 6. 2022

Foto: Eric VIDAL/Copyright: © European Union 2022 - Source : EP

Finalnu odluku o hrvatskom pristupanju euro području Hrvatska očekuje 12. srpnja, a Schengenskom prostoru tijekom jeseni. Početkom iduće godine i službeno će Hrvatska ostvariti ta dva strateška cilja dublje integracije!

Nakon političke odluke Europske unije o postupnom napuštanju energenata iz Rusije, zahvaljujući izgradnji LNG terminala Hrvatska je u daleko boljoj poziciji od većine članica. Kazao je to Andrej Plenković i nastavio na sjednici danas u Bruxellesu kako proširenjem kapaciteta terminala na Krku, ali i plinovoda i naftovoda, Hrvatska će se geostrateški pozicionirati kao energetski hub za srednju Europu! 

- U ovoj ekonomskoj i energetskoj krizi, uslijed ruske agresije, naša je zadaća građanima biti pouzdani partner. Onako kako smo i u pandemiji stali uz njih, sinergijom nacionalnih napora i europskih mjera te očuvali 700.000 radnih mjesta i spasili 130.000 poduzeća! Moramo očuvati jedinstvo i dalje čvrsto stajati uz svoje građane i gospodarstvo!, kazao je europarlamentarcima Andrej Plenković.

Nakon govora "This is Europe" na današnjoj sjednici Europarlamenta, Andrej Plenković, hrvatski premijer održao je zajedničku konferenciju za medije s predsjednicom Europskog parliamenta Robertom Metsolom. Evo što su glavno kazali:


Andrej Plenković: - Politikom modernog suverenizma kapitaliziramo članstvo na dobrobit građana. Uskoro ćemo otvoriti Pelješki most, kojim povezujemo državni teritorij, ulazimo u Schengen i Eurozone, a zahvaljujući LNG terminalu osiguravamo opskrbu plinom za i srednju Europu.

I Most Pelješac i terminal na Krku izgrađeni su uz pomoć europskih sredstava - što zorno svjedoči o koristima članstva u EU!

Zahvaljujem predsjednici Parlamenta Roberti Metsoli na snažnoj i dosljednoj podršci u ostvarivanju dva strateška cilja dublje integracije na prigodi da razmijenim mišljenja s eurozastupnicima o budućnosti Europe! Ponovit ću: - Moramo se voditi ispravnim moralnim odabirima, a to su potpora Ukrajini i sankcije Rusiji, istodobno zaštita standarda građana i energetska sigurnost. Jednom kada aktualne krize jenjaju, vratit ćemo se pitanjima digitalne i zelene tranzicije - koje bi, da nema brutalne ruske agresije, svakako bile glavne teme kojima se Europa bavi.


Roberta Metsola: - Zadovoljstvo nam je da smo mogli izraziti dobrodošlicu predsjedniku Vlada RH u Bruxelles. Europska priča Hrvatske priča je o uspjehu! Čestitam Vam na svim postignućima! Europa ostaje jedinstvena i odlučna!

Reakcije europarlamentaraca na govor hrvatskog premijera bile su u najvećoj mjeri pozitivne, no priliku je iskoristio Ivan Vilibor Sinčić, hrvatski europarlamentarac koji je poručio Plenkoviću kako će završiti poput njegovog bivšeg bugarskog kolege  Bojka Borisova. Evo što je za govornicom Europarlamenta rekao Ivan Vilibor Sinčić, hrvatskom premijeru:

- Poštovani gospodine Plenković,
recesija u Hrvatskoj dostigla je najvišu razinu i to je u redu. Za tu politiku imate podršku Europske unije, hrvatske oporbe i građana.
Ali nemojte zaboraviti, BoJko Borisov imao je podršku državnih institucija i medija. Procesi protiv njega razvlačili su se 13 godina, a Europski parlament i Europska unija čuvali su mu leđa. A onda je narod progledao, izašao na ulicu, bio sam govornik na tom bugarskom prosvjedu, skinuo ga s vlasti, Europska unija i Europski parlament okrenuli su mu leđa i danas je u zatvoru. Tko se zadnji smije, gospodine Plenković...


Plenković je uzvratio Sinčiću optuživši ga da je ruski igrač.

"Za hrvatsku javnost nije iznenađenje da ovdje promičete zapravo rusku poziciju."

- Pripadate onima koje snažno podržavaju ruski akteri. To ste činili u Hrvatskom saboru, a sada u Europskom parlamentu. To je vaše pravo, ali i vaša odgovornost", izjavio je Plenković.

- Za hrvatsku javnost nije iznenađenje da ovdje promičete zapravo rusku poziciju. Pripadate onima koje snažno podržavaju ruski akteri. To ste činili u Hrvatskom saboru, a sada u Europskom parlamentu. To je vaše pravo, ali i vaša odgovornost - rekao je Plenković. I još dodao kako Sinčić nije dao ni milimetar doprinosa hrvatskom ulasku u EU.

- Ja jesam, moja stranka jest, za razliku od vas. To je razlika, mi smo bili Europljani od prvog dana, a vi ste se ukrcali na vlak i sada uživate u beneficijama kao europski zastupnik, iako očito ne vjerujete u EU i niste ničim doprinijeli ulasku Hrvatske u EU. Ali to je demokracija i ja to poštujem. I bilo mi je drago biti ovdje danas s vama - zaključio je premijer Plenković svoj nastup u Europskom parlamentu. 

Polemiku je europarlamentarac nastavio potom i na društvenim mrežama. Poručio je:

- Čovjek koji nema odgovor na kriminal svoje stranke i inflaciju koja nas jede, ima uvijek iste prazne riječi - vi ste proruski agent.
Ne, nisam. Vi ste briselski poslušnik, bez stava i karaktera, a ako narod jednom progleda, kao bugarski građani, završit ćete kao i njihov premijer. Oni koji vas danas štite, okrenut će vam leđa. Nažalost, posljedice snosimo svi.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.