"Složna braća kuću grade!" Ljevičar Golob i desničar Plenković pucaju od radosti i smijeha: o čemu su razgovarali i... koju su temu pomeli pod tepih?

Sve je za 5, jedino se o granicama još ne mogu dogovoriti! Ovo je bio drugi susret premijera Goloba i Plenkovića. Prvi su se put susreli lani u kolovozu na marginama Bledskog strateškog foruma.
 

"Složna braća kuću grade!" Ljevičar Golob i desničar Plenković pucaju od radosti i smijeha: o čemu su razgovarali i... koju su temu pomeli pod tepih? Borut Živulovič/BOBO
28. 3. 2023

Foto:  Borut Živulovič/BOBO

Hrvatski premijer Andrej Plenković došao je u radni posjet Sloveniji, a na Brdu kod Kranja primio ga je slovenski premijer Robert Golob. U središtu razgovora bili su suradnja u području energetike i infrastrukture, kao i stanje na Zapadnom Balkanu te suradnja u području migracija.

Sudjelovanje? Odlično!

Iz kabineta premijera ističu da je gospodarska suradnja Slovenije i Hrvatske odlična. No, dvije zemlje žele dodatno ojačati suradnju na području energetike, uključujući proširenje LNG terminala u Krku i izgradnju drugog bloka nuklearne elektrane Krk (JEK 2).

Dvojica premijera razgovarala su i o suradnji na području migracija, priopćili su iz Golobovog kabineta. Prema neslužbenim informacijama, broj ilegalnih migranata koji su prema tzv Zapadnobalkanske rute prema Sloveniji znatno su se povećale nakon ulaska Hrvatske u schengenski prostor, a gotovo sve su usmjerene prema Italiji. Ljubljana želi ojačati suradnju sa Zagrebom na području migracija i traži načine da Italija, Slovenija i Hrvatska zajednički osiguravaju vanjsku schengensku granicu.

Neriješeno pitanje između dviju država i dalje ostaju granice i arbitražna presuda po kojoj je po prvi put definirana granica na moru, tvrde Slovenci, a Hrvatska to ne priznaje.

Kako se najavljuje, Golob i Plenković razgovarali su, među ostalim, o situaciji na Zapadnom Balkanu, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu i dijalog Prištine i Beograda.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.