Sramota za EU i njihova dvostruka mjerila, razočarano nakon skidanja imuniteta u EU poručila Katalonska trojka, Španjolci likuju, problem Katalonije riješava se u Španjolskoj, a ne u Europi

HDZ, SDP i Valter Flego glasovali kao i njih 400 za skidanje imuniteta Carlesu Puigdemontu Casamajo te njih 404 Antoniju Cominu i Clari Ponsatí. Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić na strani Katalonaca. Parlament EU oduzeo je danas imunitet Katalonskoj trojki. Uslišen zahtjev Španjolske koja traži njihovo izručenje, a sve povezano s njihovim separatističkim ulogama u organizaciji referenduma o neovisnosti i pobuni protiv Španjolske 2017. godine.Takva odluka još uvijek ne znači da će Trojki biti suđeno u Španjolskoj, jer su "pravovremeno" napustili Pirinejski poluotok i sad su prijavljeni u Belgiji i Škotskoj. Postoji velika vjerojatnost da će im suditi tamošnji sudovi i da neće biti izručeni  Španjolskoj.

Sramota za EU i njihova dvostruka mjerila, razočarano nakon skidanja imuniteta u EU poručila Katalonska trojka, Španjolci likuju, problem Katalonije riješava se u Španjolskoj, a ne u Europi Michel CHRISTEN Copyright © European Union 2020 - Source : EP
9. 3. 2021

Napisao: Sven Stažić

Foto: Michel CHRISTEN Copyright © European Union 2020 - Source : EP 

Arancha González Laya, španjolska ministrica vanjskih poslova rekla je nakon odluke da je to znak "poštivanja rada španjolskog pravosudnog sustava". Europski političar ne može iskoristiti svoje stanje da se "zaštiti od pojavljivanja na nacionalnom sudu", navela je te dodala: - "Problemi u Kataloniji rješavaju se u Španjolskoj, a ne u Europi." Žestoka je to reakcija, a i slavodobitnička španjolskih vlasti.

Puigdemontov imunitet ukinut je s 400 glasova, a za njega bilo je 248 europarlamentaraca. Imuniteti Tonija Comina i Clare Ponsatí uklonjeni su s 404 glasa protiv 247, stoji u priopćenju Europarlamenta.

Puigdemont i Comin trenutno su u izbjeglištvu u Belgiji, a službeno su postali članovi Europskog parlamenta u lipnju 2019., dok je Ponsatí, koja se nalazi u Škotskoj, službeno član od siječnja 2020. godine.

Svi su predmet europskih tjeralica koje je izdala Španjolska koja traži njihovo izručenje vezano uz njihovu ulogu u organiziranju referenduma o neovisnosti i pobune 2017. godine koji španjolski sud smatra nezakonitim.

Belgija je dosad odbijala zahtjeve Španjolske. Sud je u siječnju odbio izručiti Lluisa Puiga, još jednog bivšeg člana Katalonske vlade koji živi u Belgiji, zbog optužbi za zlouporabu javnih sredstava.

Razni čelnici neovisnosti osuđeni su u Španjolskoj zbog iste optužbe za pobunu 2019. i osuđeni na kazne zatvora do 13 godina.

Također je priopćeno da nacionalni kazneni postupci trebaju utvrđivati ​​nacionalni pravosudni sustavi zemalja EU.

Parlamentarni odbor za pravne poslove izglasao je prošlog mjeseca da se treba ukinuti imunitet od kaznenog progona. Za ukidanje imuniteta glasovalo je 15 članova Pravnog odbora, osam ih je bilo protiv uz dva suzdržana. Mislava Kolakušić koji je član Odbora bio je protiv.

Uglavnom ovakav ishod bio je očekivan, jer europarlamentarci morali su glasovati po partijskim uputama. One koje su dolazile od Socijaldemokrata, EPP-a (HDZ) i liberala bile su kobne za Katalonsku trojku.

 


 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.