Katalonsku trojku od španjolskog progona nije uspio spasiti ni Mislav Kolakušić, od 25 članova Komisije njih 60 % glasovalo je protiv Puigdemonta, Comína i Ponsatí

Komisija za pravna pitanja Europskog parlamenta glasovala je jučer na zahtjev Vrhovnog suda Španjolske za skidanje imuniteta bivšeg predsjednika Generalitata Carlesa Puigdemonta i njegovih bivših vijećnika Antonija Comína i Clare Ponsatí! Španjolsko pravosuđe zahtijeva od EP da katalonskoj trojki skine imunitet, jer su radili na razbijanju Španjolske i to već 2017. kad nisu bili eurozastupnici. U Komisiji od 25 članova, njih 15 je glasovalo za skidanje imuniteta, 8 ih je bilo protiv, a dvoje je bilo suzdržano. O sudbini katalonskih političara odlučivao je i Mislav Kolakušić, koji se već prije jasno odredio kako se radi o presingu španjolskih vlasti na katalonsku trojku i o grubom narušavanju njihovih prava.

Katalonsku trojku od španjolskog progona nije uspio spasiti ni Mislav Kolakušić, od 25 članova Komisije njih 60 % glasovalo je protiv Puigdemonta, Comína i Ponsatí Europski parlament
24. 2. 2021

Napisao: Igor Stažić

Foto: Europski parlament

Europski parlament poduzeo je prvi korak za ukidanje Puigdemontovog imuniteta. 60 posto članova Komisije za pravna pitanja bilo je protiv bivšeg katalonskog predsjednika te preporučuju europarlamentarcima da na plenarnoj sjednici koja će se održati 8. ožujka definitivno im ukinu imunitet kao zastupnicima u Europskom parlamentu. 705 zastupnika će odlučivati hoće li se suditi katalonskoj trojki za veleizdaju kako to želi Vrhovni sud Španjolske, no neće odlučivati i o njihovom eventualnom izručenju vlastima u Madridu. Tako što je u nadležnosti sudova u Belgiji i Škotskoj, gdje su privremeni dom pronašli Carles Puigdemont, Antonio Comína i Clara Ponsatí.

Katalonski vođa separatista Carles Puigdemont i njegova dva suborca ​​više nisu zaštićeni od suđenja. Od toga, a najviše od eventualne ekstradicije, se želite braniti pred Europskim sudom pravde. Za danas u 11 sati najavili su i press konferenciju. Samo pola sata prije nego što će svoju odluku na press konferenciji i službeno obznaniti Komisije za pravna pitanja. Mislav Kolakušić nije do sada dao objašnjenje svoga glasa, a za pretpostaviti je kako će se i to tada saznati. Poznato je od ranije njegovo zalaganje za katalonsku trojku. Ovakav epilog Komisije se zapravo i očekivao, jer po stranačkoj dužnosti su "morali" glasovati. Nije bilo iznenađenja. Komisija za pravna pitanja Europskog parlamenta, zadužena za davanje preporuke na zahtjev Vrhovnog suda Španjolske, upućenog protiv bivšeg predsjednika Generalitata Carlesa Puigdemonta, i njegovih bivših vijećnika Antonija Comína i Clare Ponsatí, glasala je za povlačenje imuniteta katalonskim političarima, što je zahtijevalo španjolsko pravosuđe, otkako su pobjegli iz zemlje 2017. Očekivalo se da će tri velike europske političke obitelji (EPP, socijalisti i liberali) i konzervativci ECR-a, koji zajedno čine većinu oko 70 % Komisije, podržati oduzimanje imuniteta. Ipak, dogodilo se iznenađenje i katalonskoj trojki nepovjerenje je dalo deset posto manje! Sve to govori kako još uvijek se ne može sa sigurnošću govoriti kako će na sljedećoj plenarnoj sjednici Puigdemont, Ponsatí i Comina lagano pasti. Neki koji su bili sigurni iz navedene političke alijanse glasovali su protiv skidanja imuniteta.

Kako god, bivši katalonski regionalni predsjednik Carles Puigdemont pretrpio je u utorak politički poraz iako je u Kataloniji pred koji dan slavio na izborima još veću podršku neovisnosti njegove zemlje. Trojica katalonskih političara izgubila su tako najučinkovitiju zaštitu od suđenja, a posebice onih u Španjolskoj gdje im prijete duge zatvorske kazne. Međutim, već su najavili da će žaliti na odluku Europskom sudu pravde. Nakon odluke u EP koje se tek treba dogoditi na redu će biti belgijsko i škotsko pravosuđe koje će morati odlučivati o eventualnom izručenju trojke koja se sklonila privremeno u njihovim državama.

U nedavnoj odluci, koja je označila jasan presedan za ono što bi se moglo dogoditi Puigdemontu i Comínu, belgijski Prizivni sud odbio je predati Španjolskoj Lluísa Puiga, još jednog od bivših katalonskih vijećnika koji se nastanio u Bruxellesu otkako je pobjegao iz Katalonije 2017. godine. Slučaj europarlamentarke Ponsatí, s druge strane, dogodio bi se u Škotskoj, gdje se nastanila nakon bijega, iako u posljednje vrijeme boravi u Belgiji.

Povjerljivo izvješće o kojem su glasovali članovi Povjerenstva pripremio je ultrakonzervativni Bugarin Angel Dzhambazki. Njegovo je objašnjenje bilo krajnje jednostavno: - Katalonski čelnici polažu računa za događaje iz 2017. godine i to prije njihova izbora 2019. za članove Europske unije Parlamenta. Prema njemu i većini onih koji su odlučivali to nema ikakve veze s njihovim aktivnostima unutar EP!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.