Skandal u EU! Jučer je uhitili Španjolci pa je pustili, već danas je u Bruxellesu kazala kako jedino Madrid u EU ne poštuje imunitite poslanika

Clara Ponsatí Obiols, europarlamentarka o nezakonitom uhićenju pred brojnim EU novinarima:

- „Moje je uhićenje naložio španjolski sudac koji istražuje moju ulogu u organizaciji katalonskoga referenduma o neovisnosti 2017. I sve to unatoč naloga potpredsjednika Suda pravde Europske unije od 24. svibnja 2022. godine, kojim mi se vraća zastupnički imunitet, a koji Madrid ne poštuje."

Skandal u EU! Jučer je uhitili Španjolci pa je pustili, već danas je u Bruxellesu kazala kako jedino Madrid u EU ne poštuje imunitite poslanika borut černelić / start
29. 3. 2023

Danas je u ranim jutarnjim satima katalonska nezavisna zastupnica u Europskome parlamentu Clara Ponsatí Obiols puštena iz pritvora nakon što je od jučer poslijepodne bila uhićena u Barceloni u Španjolskoj.

 U priopćenju koje je poslala predsjednici Europskoga parlamenta i svim zastupnicima u Europskome parlamentu, katalonska nezavisna zastupnica u Europskome parlamentu Clara Ponsatí Obiols ističe kako je riječ o nezakonitome uhićenju:

„Moje je uhićenje naložio španjolski sudac koji istražuje moju ulogu u organizaciji katalonskoga referenduma o neovisnosti 2017. godine, unatoč nalogu potpredsjednika Suda pravde Europske unije od 24. svibnja 2022. godine, kojim mi se vraća zastupnički imunitet, a koji on ne poštuje. U Barceloni sam boravila kako bih sudjelovala na događanju koje je organizirao moj lokalni ured i trebala sam se potom vratiti u Bruxelles kako bih sudjelovala na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta koja se tamo održava 29. i 30. ožujka 2023. godine. Stoga me ovo nezakonito uhićenje sprečava u obavljanju mojih dužnosti zastupnika u Europskome parlamentu i –  preciznije – krši moj imunitet da putujem na mjesto sastanka Europskoga parlamenta, kao i moje temeljno pravo te temeljno pravo mojih birača na političko sudjelovanje. Moje uhićenje dolazi kako bi se pokazao prijezir španjolskih vlasti prema europskome pravu, europskim sudovima i temeljnim pravima. Prijezir koji će samo rasti sve dok europske institucije ne obrate ozbiljnu pozornost i ne poduzmu odlučne mjere. U tome smislu, pozvat ću predsjednicu Europskoga parlamenta Robertu Metsolu da brani moj imunitet zastupnika u Europskome parlamentu kako je predviđeno Poslovnikom o radu Europskoga parlamenta. Ovime pozivam i sve vas da izrazite svoje protivljenje takvome kršenju naših prava kao zastupnika u Europskome parlamentu i pridružite mi se u nastojanjima da spriječimo španjolske vlasti u narušavanju vladavine prava i našega sustava vrijednosti i prava“, stoji u priopćenju katalonske nezavisne zastupnice u Europskome parlamentu Clare Ponsatí Obiols.

Katalonska separatistička europarlamentarka Clara Ponsatí oslobođena je jučer nakon uhićenja u Španjolskoj.

Europska zastupnica provela je godine u Škotskoj i Bruxellesu, izbjegavajući nalog za uhićenje zbog neuspjelog nastojanja za neovisnost 2017.

Clara Ponsatí, katalonska separatistica i zastupnica u Europskom parlamentu, puštena je nakon što je u utorak nekoliko sati bila zadržana u Barceloni, nakon godina izbjegavanja naloga za uhićenje španjolskog Vrhovnog suda zbog navodno neuspjelog puča za neovisnost Katalonije.

Ponsatí (66) je bila ministrica obrazovanja u Katalonskoj vladi kada je regija proglasila neovisnost od Španjolske nakon referenduma za odcjepljenje 2017., koji su španjolski suci proglasili nezakonitim. Od tada živi u egzilu u Škotskoj i Belgiji, nakon što je španjolski vrhovni sud izdao nalog za uhićenje optužujući je za kazneno djelo neposluha zbog njezine uloge u organiziranju referenduma.

Uhitile su je katalonske autonomne policijske snage, Mossos d'Esquadra, dok je nosila bedž Europskog parlamenta, nakon što je putovala u Španjolsku prvi put otkako je pobjegla iz zemlje. Europarlamentarka je na Twitteru objavila da je "nezakonito" uhićena u Barceloni. Vrhovni sud povukao je optužbu za "pobunu" koja je podrazumijevala zatvorsku kaznu, prema španjolskoj novinskoj agenciji EFE, međutim, ona je još uvijek optužena za "neposlušnost".
 

“Ja sam europarlamentarka i imam imunitet u cijeloj Europskoj uniji, ali samo u Španjolskoj to nije priznato”, rekla je na konferenciji za novinare prije uhićenja, izvijestio je EFE.

Ponsatí je nakon odlaska iz Španjolske radila kao profesor ekonomije i financija na Sveučilištu St. Andrews u Škotskoj, a europarlamentarka je od 2020. godine i ne pripada niti jednoj političkoj skupini u Europskom parlamentu. Ona je dio stranke Zajedno za Kataloniju koju je stvorio kolega zastupnik u Europskom parlamentu u egzilu Carles Puigdemont, koji je vodio katalonsku regionalnu vladu u vrijeme referenduma.

Glasnogovornik predsjednice Europskog parlamenta Roberta Metsola rekla je da je primila zahtjev za obranu imuniteta od Ponsatija:

- “Ispitujemo sva pravna pitanja u vezi s ovim slučajem. Svaki mogući tijek radnje bit će vođen samo tim razmatranjem i ničim drugim”, rekao je glasnogovornik.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.