Katalonska trojka "oslobođena", Sud ukinuo odluku EU Parlametna i prihvatio žalbu, a i stav Kolakušića da pravo mora biti ispred politike

Mislav Kolakušić o slučaju Katalonaca davno je kazao da politika ne smije biti ispred prava. Kakav samo obrat, Barcelona u euforiji i slavi pobjedu!!! To je jučer potvrdio i Opći sud Europske unije koji je donio odluku o privremenome odobrenju zahtjeva za određivanje privremene mjere te privremeno obustavio izvršenje ukidanja imuniteta troje katalonskih nezavisnih zastupnika u Europskome parlamentu – Carlesa Puigdemonta i Casamaja, Antonija Comína i Oliveresa i Clare Ponsatí i Obiols. U biti poništili su odluku Europskog parlamenta, a i Odbora za pravosuđe u kojem se od 25 člana Mislav Kolakušić žestoko zalagao da Katalonci imaju pravo i da im imunitet ne smije biti oduzet. Pred koji mjesec nakon odluke EP Katalonci su bijesnili. Sve se dalo sažeti u rečenicu: - Sramota za EU i njihova dvostruka mjerila, razočarano nakon skidanja imuniteta u EU poručila Katalonska trojka, Španjolci likuju, problem Katalonije riješava se u Španjolskoj, a ne u Europi!

No danas zato vlada euforija u Kataloniji, a najčešći su kometari poput ovog Antonija Moyana: - Hvala časnim borcima za Kataloniju. Istina uvijek na kraju pobjedi, iako ponekad treba malo više vremena-  Živjela Neovisna Katalonija.

Katalonsku trojku u Parlamentu od španjolskog progona nije uspio spasiti ni Mislav Kolakušić, od 25 članova Komisije njih 60 % glasovalo je protiv Puigdemonta, Comína i Ponsatí. Kolakušić koji je napisao i dodano pismo podrške ekipi iz Katalonije bio je u manjini, no danas se pokazuje, itekako u pravu.

Katalonska trojka "oslobođena", Sud ukinuo odluku EU Parlametna i prihvatio žalbu, a i stav Kolakušića da pravo mora biti ispred politike Puigdemon screnshot
3. 6. 2021

Katalonski nezavisni zastupnik u Europskome parlamentu Carles Puigdemont i Casamajó poslao je priopćenje svim zastupnicima u Europskome parlamentu u kojemu ističe kako je ostvaren bitan napredak glede odluka Europskoga parlamenta od 9. ožujka 2021. godine o ukidanju imuniteta njegova imuniteta i imuniteta ostalih dvoje katalonskih nezavisnih zastupnika – Antonija Comína i Oliveresa i Clare Ponsatí i Obiols.

 Naime, Opći sud Europske unije jučer kasno poslijepodne, 2. lipnja 2021. godine, donio je odluku o privremenome odobrenju zahtjeva za određivanje privremene mjere te privremeno obustavio izvršenje ukidanja imuniteta troje katalonskih nezavisnih zastupnika u Europskome parlamentu – Carlesa Puigdemonta i Casamaja, Antonija Comína i Oliveresa i Clare Ponsatí i Obiols. To znači da je u ovome trenutku, odnosno sve dok Opći sud Europske unije ne donese konačnu odluku o zahtjevu za određivanje privremene mjere, imunitet troje katalonskih zastupnika u Europskome parlamentu ponovno na snazi.

U svojemu pismu Carles Puigdemont i Casamajó ističe kako je troje katalonskih nezavisnih zastupnika u Europskome parlamentu poslije usvajanja odluka o ukidanju njihova zastupničkoga imuniteta podnijelo tužbu sa zahtjevom za njihovo poništavanje pred Općim sudom Europske unije jer su, kako su temeljito pojasnili prije plenarnoga glasanja, zahtjevi za ukidanje imuniteta trebali već prethodno biti odbijeni zbog očita političkoga konteksta postupka.

Troje katalonskih nezavisnih zastupnika zahtjev za određivanje privremene mjere podnijelo je i radi rizika od mogućega uhićenja, primjerice na putu na plenarnu sjednicu Europskoga parlamenta u Strasbourg u Francusku.

 

Jučerašnja je odluka Općega suda Europske unije privremeno odobrenje zahtjeva za određivanje privremene mjere i bit će na snazi do konačne odluke te nakon što Europski parlament bude dobio priliku iznijeti svoje očitovanje.

Kronologija slučaja:

Komisija za pravna pitanja Europskog parlamenta glasovala je početkom ožujka na zahtjev Vrhovnog suda Španjolske za skidanje imuniteta bivšeg predsjednika Generalitata Carlesa Puigdemonta i njegovih bivših vijećnika Antonija Comína i Clare Ponsatí! Španjolsko pravosuđe zahtijeva od EP da katalonskoj trojki skine imunitet, jer su radili na razbijanju Španjolske i to već 2017. kad nisu bili eurozastupnici. U Komisiji od 25 članova, njih 15 je glasovalo za skidanje imuniteta, 8 ih je bilo protiv, a dvoje je bilo suzdržano. O sudbini katalonskih političara odlučivao je i Mislav Kolakušić, koji se već prije jasno odredio kako se radi o presingu španjolskih vlasti na katalonsku trojku i o grubom narušavanju njihovih prava.

Europski parlament poduzeo je prvi korak za ukidanje Puigdemontovog imuniteta. 60 posto članova Komisije za pravna pitanja bilo je protiv bivšeg katalonskog predsjednika te preporučuju europarlamentarcima da na plenarnoj sjednici koja će se održati 8. ožujka definitivno im ukinu imunitet kao zastupnicima u Europskom parlamentu. 705 zastupnika će odlučivati hoće li se suditi katalonskoj trojki za veleizdaju kako to želi Vrhovni sud Španjolske, no neće odlučivati i o njihovom eventualnom izručenju vlastima u Madridu. Tako što je u nadležnosti sudova u Belgiji i Škotskoj, gdje su privremeni dom pronašli Carles Puigdemont, Antonio Comína i Clara Ponsatí.

Katalonski vođa separatista Carles Puigdemont i njegova dva suborca ​​više nisu zaštićeni od suđenja. Od toga, a najviše od eventualne ekstradicije, se želite braniti pred Europskim sudom pravde. Za danas u 11 sati najavili su i press konferenciju. Samo pola sata prije nego što će svoju odluku na press konferenciji i službeno obznaniti Komisije za pravna pitanja. Mislav Kolakušić nije do sada dao objašnjenje svoga glasa, a za pretpostaviti je kako će se i to tada saznati. Poznato je od ranije njegovo zalaganje za katalonsku trojku. Ovakav epilog Komisije se zapravo i očekivao, jer po stranačkoj dužnosti su "morali" glasovati. Nije bilo iznenađenja. Komisija za pravna pitanja Europskog parlamenta, zadužena za davanje preporuke na zahtjev Vrhovnog suda Španjolske, upućenog protiv bivšeg predsjednika Generalitata Carlesa Puigdemonta, i njegovih bivših vijećnika Antonija Comína i Clare Ponsatí, glasala je za povlačenje imuniteta katalonskim političarima, što je zahtijevalo španjolsko pravosuđe, otkako su pobjegli iz zemlje 2017. Očekivalo se da će tri velike europske političke obitelji (EPP, socijalisti i liberali) i konzervativci ECR-a, koji zajedno čine većinu oko 70 % Komisije, podržati oduzimanje imuniteta. Ipak, dogodilo se iznenađenje i katalonskoj trojki nepovjerenje je dalo deset posto manje! Sve to govori kako još uvijek se ne može sa sigurnošću govoriti kako će na sljedećoj plenarnoj sjednici Puigdemont, Ponsatí i Comina lagano pasti. Neki koji su bili sigurni iz navedene političke alijanse glasovali su protiv skidanja imuniteta.

Kako god, bivši katalonski regionalni predsjednik Carles Puigdemont pretrpio je u utorak politički poraz iako je u Kataloniji pred koji dan slavio na izborima još veću podršku neovisnosti njegove zemlje. Trojica katalonskih političara izgubila su tako najučinkovitiju zaštitu od suđenja, a posebice onih u Španjolskoj gdje im prijete duge zatvorske kazne. Međutim, već su najavili da će žaliti na odluku Europskom sudu pravde. Nakon odluke u EP koje se tek treba dogoditi na redu će biti belgijsko i škotsko pravosuđe koje će morati odlučivati o eventualnom izručenju trojke koja se sklonila privremeno u njihovim državama.

U nedavnoj odluci, koja je označila jasan presedan za ono što bi se moglo dogoditi Puigdemontu i Comínu, belgijski Prizivni sud odbio je predati Španjolskoj Lluísa Puiga, još jednog od bivših katalonskih vijećnika koji se nastanio u Bruxellesu otkako je pobjegao iz Katalonije 2017. godine. Slučaj europarlamentarke Ponsatí, s druge strane, dogodio bi se u Škotskoj, gdje se nastanila nakon bijega, iako u posljednje vrijeme boravi u Belgiji.

Povjerljivo izvješće o kojem su glasovali članovi Povjerenstva pripremio je ultrakonzervativni Bugarin Angel Dzhambazki. Njegovo je objašnjenje bilo krajnje jednostavno: - Katalonski čelnici polažu računa za događaje iz 2017. godine i to prije njihova izbora 2019. za članove Europske unije Parlamenta. Prema njemu i većini onih koji su odlučivali to nema ikakve veze s njihovim aktivnostima unutar EP!

HDZ, SDP i Valter Flego glasovali kao i njih 400 za skidanje imuniteta Carlesu Puigdemontu Casamajo te njih 404 Antoniju Cominu i Clari Ponsatí. Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić na strani Katalonaca. Parlament EU oduzeo je danas imunitet Katalonskoj trojki. Uslišen zahtjev Španjolske koja traži njihovo izručenje, a sve povezano s njihovim separatističkim ulogama u organizaciji referenduma o neovisnosti i pobuni protiv Španjolske 2017. godine.Takva odluka još uvijek ne znači da će Trojki biti suđeno u Španjolskoj, jer su "pravovremeno" napustili Pirinejski poluotok i sad su prijavljeni u Belgiji i Škotskoj. Postoji velika vjerojatnost da će im suditi tamošnji sudovi i da neće biti izručeni  Španjolskoj.

Arancha González Laya, španjolska ministrica vanjskih poslova rekla je nakon odluke da je to znak "poštivanja rada španjolskog pravosudnog sustava". Europski političar ne može iskoristiti svoje stanje da se "zaštiti od pojavljivanja na nacionalnom sudu", navela je te dodala: - "Problemi u Kataloniji rješavaju se u Španjolskoj, a ne u Europi." Žestoka je to reakcija, a i slavodobitnička španjolskih vlasti.

Puigdemontov imunitet ukinut je s 400 glasova, a za njega bilo je 248 europarlamentaraca. Imuniteti Tonija Comina i Clare Ponsatí uklonjeni su s 404 glasa protiv 247, stoji u priopćenju Europarlamenta.

Puigdemont i Comin trenutno su u izbjeglištvu u Belgiji, a službeno su postali članovi Europskog parlamenta u lipnju 2019., dok je Ponsatí, koja se nalazi u Škotskoj, službeno član od siječnja 2020. godine.

Svi su predmet europskih tjeralica koje je izdala Španjolska koja traži njihovo izručenje vezano uz njihovu ulogu u organiziranju referenduma o neovisnosti i pobune 2017. godine koji španjolski sud smatra nezakonitim.

Belgija je dosad odbijala zahtjeve Španjolske. Sud je u siječnju odbio izručiti Lluisa Puiga, još jednog bivšeg člana Katalonske vlade koji živi u Belgiji, zbog optužbi za zlouporabu javnih sredstava.

Razni čelnici neovisnosti osuđeni su u Španjolskoj zbog iste optužbe za pobunu 2019. i osuđeni na kazne zatvora do 13 godina.

Također je priopćeno da nacionalni kazneni postupci trebaju utvrđivati ​​nacionalni pravosudni sustavi zemalja EU.

Parlamentarni odbor za pravne poslove izglasao je prošlog mjeseca da se treba ukinuti imunitet od kaznenog progona. Za ukidanje imuniteta glasovalo je 15 članova Pravnog odbora, osam ih je bilo protiv uz dva suzdržana. Mislava Kolakušić koji je član Odbora bio je protiv.

Uglavnom ovakav ishod bio je očekivan, jer europarlamentarci morali su glasovati po partijskim uputama. One koje su dolazile od Socijaldemokrata, EPP-a (HDZ) i liberala bile su kobne za Katalonsku trojku.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.