Šokantno povećanje cijena punjenja na brzim punionicama

Visoki troškovi kupnje i korištenja električnih automobila slabe interes za e mobilnošću. Cijena brzog punjenja u Velikoj Britaniji u osam je mjeseci porasla za čak 58 posto.

10. 1. 2023

Napisao: Matjaž Gregorić

Brojke o rastu cijene električne energije s javnih brzih punionica u Ujedinjenom Kraljevstvu su šokantne! Cijena punjenja električnog automobila porasla je za čak 58 posto u posljednje dvije trećine prošle godine, u odnosu na £ 0,445 u svibnju na £0,732. Prema izračunima britanskog automobilističkog kluba RAC, brzo punjenje automobila s baterijom od 64 kilovatsata sada stoji u prosjeku 36 funti (40 eura), što je znatno skuplje od punjenja na kućnoj utičnici od 7 kilovata, koja unatoč rekordno visokim cijenama električne energije košta više nego upola manje, u prosjeku 17,87 funti (20 eura).

Mnogi se vozači u Velikoj Britaniji uglavnom oslanjaju na javnu infrastrukturu za punjenje s brzim punionicama, osobito u slučajevima kada kod kuće nemaju zidnu punionicu ili kada na dugo putovanje idu električnim automobilom. Punenjem na brzim punionicama suočavaju se s otprilike istim troškom kao i vozači automobila s dizelskim motorima.

RAC i FairCharge izrazili su bojazan da bi visoki troškovi kupnje i korištenja električnih automobila, zajedno s krizom koja je uzrokovala rast troškova života, mogli oslabiti interes za električne automobile i usporiti prelazak s benzina na dizel.

Obje organizacije pozvale su Vladu da smanji stopu PDV-a na električnu energiju iz javnih punionica za električna vozila s 20 na 5 posto, koja se odnosi na potrošnju kućanstava. To bi smanjilo trošak brzog punjenja na £0,615 po kilovat satu.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.