Elektro aute zamijenjuju i dizelašima, jer nema toliko punionica koliko ima električnih auta

Električara "k'o blata", punionica niotkuda!!! Incidenti tijekom punjenja električnih vozila, neke punionice čuvati će čak i policija. Možemo li ovako nešto očekivati ​​i u skoroj budućnosti!?

Oko 850.000 potpuno električnih automobila i 530.000 plug-in hibrida prometuje u Velikoj Britaniji, a punionica "niotkuda". Imaju samo 4800 brzih ili ultra brzih koje pune snagom većom od 25 kW.

Elektro aute zamijenjuju i dizelašima, jer nema toliko punionica koliko ima električnih auta goldengate
5. 11. 2023

Sasvim je jasno da je broj električnih automobila na cestama iz dana u dan sve veći, a infrastruktura za punjenje ne može pratiti taj rast. Mnoge zemlje u Europi imaju ovaj problem, pa ni Hrvatska nije iznimka. Očito je daleko najgore u Velikoj Britaniji.

Britanska vlada naporno radi na povećanju broja električnih vozila na britanskim cestama.

U tu svrhu proizvođačima automobila čak su određene kvote koliki postotak njihove prodaje moraju činiti električni automobili, prema kojima bi električni automobili 2024. godine trebali činiti 22 posto ukupne prodaje automobila na Otoku, a godinu dana kasnije 30 posto. postići ciljeve od 80% 2030., a pet godina kasnije više se ne predviđa prodaja drugih vrsta automobila osim onih bez emisija.

No postoji još veći problem, naime infrastruktura već sada ne može zadovoljiti broj električnih vozila na cestama. Veliki nedostatak punionica očituje se u dugim kolonama ispred punionica, a neki vozači su primorani ustajati i usred noći na punjenje, kako bi izbjegli čekanje u koloni. S Otoka javljaju o sve većem nestrpljenju vlasnika koji žele puniti svoja električna vozila, na međusobne sukobe pa čak i na napade na operatere punionica.

 
U nekim slučajevima čak su prisiljeni angažirati zaštitarske službe, u drugim slučajevima pomaže i policija.

Jedan od vlasnika električnih automobila rekao je britanskim novinama Daily Mail: "Ponekad ustanem u četiri ili pet kako bih napunio auto, jer znam da će tijekom dana punionica biti zauzeta."  Planira promijeniti svoje električno vozilo dizelskim.

Jedan od upravitelja stanica za punjenje rekao je za The Sunday Telegraph da njegova tvrtka upravlja s 59 stanica za punjenje, od kojih tri trenutno čuvaju sigurnosne službe. Oni moraju voziti svoje električne automobile bez brige o njihovom dometu i ne moraju čekati u dugim redovima na punjenje .”

Kako je rekao, nekoliko je puta upozoravao nadležne na situaciju, ali nije naišao na pretjerano razumijevanje. Prema njegovim riječima, britanske vlasti su uvjerene da izdvajaju dovoljno novca za razvoj elektromobilnosti.

“Rekao sam im da mreže trenutačno nemaju dovoljno kapaciteta za isporuku energije koja nam je potrebna kada nam je potrebna. Ako ne dobijemo dovoljno energije, svaki Božić, svaki Uskrs, svaki ljetni praznik i svaki državni praznik godinama koje dolaze, suočit ćemo se s točno istom situacijom kao kad smo imali krizu s privremenom nestašicom goriva", dodao je operater jedne od punionica i uvjeravanja da i kada bi htjeli povećati broj punionica, to ne bi bilo izvedivo zbog nedovoljnog kapaciteta distribucijskih mreža.

Prema ZapMapu, trenutno je oko 850.000 potpuno električnih automobila i 530.000 plug-in hibrida na cestama u Velikoj Britaniji. Ove godine gotovo svaki drugi (novi) osobni automobil prodan u Velikoj Britaniji je električni, no nakon uvođenja spomenutih obveznih kvota njihov bi se broj mogao povećati još brže nego prije.

Trenutno je na otoku dostupno gotovo 30.000 javnih punionica, od čega je samo 4.800 brzih ili ultrabrzo (puni snagom većom od 25 kW).

Britanska vlada to ne vidi kao problem jer se broj punionica u posljednjih godinu dana povećao za 43%. Do 2023. godine želimo urediti 300.000 punionica.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.