Slovenski ministar zdravstva predlaže uvođenje karantene za sve Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske

U slučaju da slovenska vlada donese odluku o uvođenju karantene u srijedu ili četvrtak, slovenskim bi se turistima koji žele izbjeći karantenu dalo još najviše dva ili tri dana da se vrate svojim kućama, izjavio je slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Slovenski ministar zdravstva predlaže uvođenje karantene za sve Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske Pixabay
18. 8. 2020

Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar najavio je u ponedjeljak da će vladi predložiti da do kraja ovoga tjedna uvede karantenu za slovenske građane koji se vraćaju iz Hrvatske.

Gantar je u razgovoru za slovensku javnu televiziju izjavio da je to jedinstveno mišljenje medicinskih stručnjaka. Dodao je da bi se, u slučaju da vlada donese takvu odluku u srijedu ili četvrtak, slovenskim turistima koji žele izbjeći karantenu dalo još najviše dva ili tri dana da se vrate svojim kućama.

Slovenski je ministar ustvrdio da Hrvatska u zadnje vrijeme bilježi eksponencijalni rast broja zaraženih koronavirusom te ne vjeruje da bi se odluka o uvođenju karantene mogla promijeniti u slučaju da dođe do pada broja dnevno zaraženih u Sloveniji ili do pada broja uvezenih slučajeva iz Hrvatske.

Gantar je pozvao slovenske građane da po povratku u domovinu preventivno odu u izolaciju na nekoliko dana ako imaju mogućnost za to, što se osobito odnosi na zdravstvene djelatnike i zaposlene u domovima za starije.

Slovenski je ministar zdravstva odbacio mogućnost uvođenja karantene samo za mlađu populaciju. U velikoj većini slučajeva slovenski turisti koji borave u Hrvatskoj su obitelji, odnosno kombinacija mladih i starijih, i postupali bismo na diskriminirajući način kada bi samo jedni bili u karanteni, napomenuo je.

Također je odbio i mogućnost da se karantena ne uvede za slovenske turiste koji se vraćaju iz epidemiološki manje rizičnih hrvatskih županija poput Istre dodavši da je Slovenija za sastavljanje liste rizičnih destinacija dosad uvijek primjenjivala jedinstven kriterij po državama, a ne regijama.

No to baš i nije sasvim točno. Naime, Slovenija je prije mjesec dana na “crvenu” listu uvrstila cijelu Češku, a zatim je poslije pisma češkog premijera Andreja Babiša upućenom slovenskom premijeru Janezu Janši zadržala upozorenje samo za jednu rudarsku regiju u kojoj je zabilježen nagli rast broja zaraženih.

Odluku o uvođenju karantene za slovenske građane koji se vraćaju iz Hrvatske podržao je i slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs. Međutim, dodao je i da se razmišlja o uvođenju iznimke za slovenske turiste koji u Hrvatskoj posjeduju nekretninu ili plovilo jer od njih vladi stižu upozorenja da se oni uglavnom zadržavaju u svojim vikendicama ili brodicama i da se ne grupiraju među drugim turistima.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.