Europska unija, zemlja bez granica jedino na papiru - 27 država i isto toliko različitih režima, u Mađarsku "ne može nitko", u Francusku svi

Europska komisija pokušava uvesti red u nered koji vlada u vezi s ograničenjima putovanja koje su zemlje članice Europske unije uvele u borbi s pandemijom i utvrditi zajednička mjerila u definiranju rizičnih područja, izraditi zemljovide u tri boje i poboljšati informiranje, piše www.fokusonline.eu

Europska unija, zemlja bez granica jedino na papiru - 27 država i isto toliko različitih režima, u Mađarsku "ne može nitko", u Francusku svi Pixabay
8. 9. 2020

Foto: Pasja 1000, Pixabay

Europska izvršna vlast u petak je iznijela prijedlog preporuka radi koordiniranja tih kakofoničnih mjera u vrijeme početka školske godine i povratka s ljetovanja. O njemu će se još raspravljati “kako bi se mogao prihvatiti u sljedećim tjednima” unutar 27 zemalja koje su ovog tjedna počele složene razgovore o toj temi koja dira u posebna nacionalna prava.

Neke zemlje, poput Francuske, nisu uvele nikakva ograničenja za putnike koji dolaze iz drugih zemalja EU-a. No mađarska je Vlada, s druge strane, do kraja rujna zatvorila granice za sve koji nemaju prebivalište u Mađarskoj, uz iznimku turista iz zemalja Višegradske skupine (Češka, Slovačka, Poljska), zbog čega joj je Komisija uputila pismo upozorenja. Druge zemlje pak traže testiranje ili karantenu, a katkad i oboje, za povratnike s područja koje ocjenjuju rizičnima.

Belgija, gdje je sjedište većine europskih ustanova, rizičnima ocjenjuje mnoge francuske regije i grad Pariz, ali i gotovo čitavu Španjolsku, koje označava crvenom bojom. Uvrštavanje na popis rizičnih zemalja, koji priprema skupina znanstvenika, znači da se povratnici s tih područja obavezno moraju testirati i ići u dvotjednu karantenu. I Njemačka je uvrstila Pariz na popis rizičnih područja.

Takvo šarenilo, s promjenama uputa koje se katkad donose bez prethodne najave, “zbunjuje građane”, istaknula je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u videoporuci. “Moramo jamčiti veću jasnoću i predvidljivost”, istaknula je.

Širenje pandemije, koja je europska gospodarstva gurnula u krizu, potaknulo je u ožujku val zatvaranja granica u EU-u i u Schengenskom prostoru, prijeteći slobodi kretanja, jednoj od glavnih stečevina europskog projekta.

Nakon djelomičnog ukidanja ograničenja početkom ljeta, porast broja zaraženih na nekim područjima doveo je do ponovnog uvođenja mjera.

Budući da zemlje primjenjuju različita mjerila za uvođenje ograničenja putovanja na neko područje, glavna izvršna agencija EU-a predlaže da se sve klasifikacije temelje na trima razlozima: broju novozaraženih covidom-19 na 100.000 stanovnika u dvotjednom razdoblju, na postotku pozitivnih testova od ukupnog broja testova napravljenih u sedmodnevnom razdoblju i na broju testova napravljenih na 100.000 stanovnika u sedmodnevnom razdoblju.

Komisija predlaže da Europski institut za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) svaki tjedan objavljuje zemljopisnu kartu Europe označavajući područja trima bojama (zelenom, narančastom i crvenom), ovisno o vrijednostima i da se podatci prikupljaju na regionalnoj razini.

Tako bi se crvenom bojom označavala područja gdje je broj novozaraženih covidom-19 veći od 50 u dvotjednom razdoblju, a postotak pozitivnih testova jednak ili veći od 3 posto, ili gdje je ukupan broj zaraženih veći od 150 na 100.000 ljudi u dva tjedna. Područja za koja informacije nedostaju ili imaju broj testova koji se ocjenjuje nedovoljnim, bila bi “siva”. Samo za ta područja restrikcije bi mogle biti obvezne. 

“Na zemljama članicama je da odluče kakve će mjere donijeti”, dodao je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders na tiskovnoj konferenciji.

No “mi mislimo da se nijednom građaninu Unije ne bi smio uskratiti ulazak u neku europsku zemlju”, rekla je Ursula von der Leyen. “Umjesto toga, preporučamo vladama da primjenjuju testiranje ili karantenu. Testiranje bi trebalo biti prva opcija”.

Veleposlanici zemalja EU-a dogovorili su se na sastanku u srijedu da moraju djelovati koordinirano. No neke europske zemlje misle da su preporuke Komisije preambiciozne. Mađarski premijer Viktor Orban glatko je odbio kritiku EK-a zbog zatvaranja svojih granica.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.