Ratni profiteri zgrću bogatstvo na ukrajinskoj nesreći! Kad kupujete gorivo znajte da je u Vaš džep duboko posegno naftno-plinski loby

NEVJEROJATNO! Dok Europa pati Ameri zarađuju naveliko. - "Exxon je ove godine zaradio više novca i od samog Boga", riječi su Joe Bidena!

Nema biznisa do naftnog biznisa.

Najveća dobit trenutno se ostvaruje u naftno/plinskom biznisu. ExxonMobil zaradio je samo u zadnjem tromjesječju nevjerojatnu dobiti od gotovo 20 milijardi dolara (17,3 milijarde funti)!!! Američki naftni supergigant oborio je kvartalni rekord ikada i inkasirao 4 milijarde dolara više nego što su predviđali analitičari, što je gotovo jednako zaradi tehnološkog diva Applea!

Tvrtka je zaradila 43 milijarde dolara tijekom prvih devet mjeseci ove godine, 19% više nego u istom razdoblju 2008., kada se nafta trgovala na rekordnim razinama od oko 140 dolara po barelu.

Ni drugi naftaši/plinaši ne mogu se požaliti na loše rezultate. Chevron je objavio drugu najveću dobit svih vremena od 11,2 milijarde dolara. Shell se pohvalio dobiti od 9,5 milijardi dolara između srpnja i rujna, a kad izađu i BP podaci znat' će se točno u cent koliko je ekstremno isplativ ovaj biznis!

Francuska naftna grupacija TotalEnergies izvijestila je u četvrtak o dobiti u trećem tromjesečju od gotovo 10 milijardi dolara, što je gotovo dvostruko više od iznosa u istom razdoblju prethodne godine.

Ratni profiteri zgrću bogatstvo na ukrajinskoj nesreći! Kad kupujete gorivo znajte da je u Vaš džep duboko posegno naftno-plinski loby David Mark / Pixabay
31. 10. 2022

Američki naftni supergigant ExxonMobil izvijestio je o tromjesečnoj dobiti od gotovo 20 milijardi dolara (17,3 milijarde funti), 4 milijarde dolara više nego što su predviđali analitičari, što je gotovo jednako zaradi tehnološkog diva Applea.

Exxonova dobit od 19,7 milijardi dolara za treće tromjesečje nadmašila je rekordnih 17,9 milijardi dolara koliko su prijavili za prethodno tromjesečje. Shell je objavio globalnu dobit od 9,5 milijardi dolara između srpnja i rujna.

Veliki tekst o nevjerojatnoj isplativosti fosilnog biznisa dobio je britanski The Guardiam https://www.theguardian.com/business/2022/oct/28/exxonmobil-reports-record-near-20bn-profit-almost-matching-apple

Chevron se jednako tako pohvalio tromjesečnom dobiti od 11,2 milijarde dolara, drugoj najvišoj ikada. To je nešto niže nego u prethodnom tromjesečju, ali gotovo dvostruko više od dobiti od 6,1 milijarde dolara koju je tvrtka ostvarila u istom razdoblju prethodne godine. Zajedno su dvije najveće američke naftne kompanije u tri mjeseca zaradile više od 30 milijardi dolara.

Francuska naftna grupacija TotalEnergies izvijestila je u četvrtak o dobiti u trećem tromjesečju od gotovo 10 milijardi dolara, što je gotovo dvostruko više od iznosa u istom razdoblju prethodne godine.

Profit ExxonMobila između srpnja i rujna približio ga je posve Appleu koji je zaradio u istom razdoblju 20,7 milijardi dolara!

Cijena barela nafte varira od 95 do 120 dolara

Cijene nafte pale su sa svojih najviših vrijednosti od 120 dolara za barel nafte Brent je u lipnju bio na oko 96 dolara, dok su cijene prirodnog plina pale na oko 70 % niže od svog vrhunca krajem kolovoza.

Glavna financijska direktorica Exxona, Kathryn Mikells je kazala, a The Guardian je prenio:

- "Naša ulaganja u proteklih pet godina, uključujući i padove pandemije, stvarno pokreću naše današnje rezultate."

Tvrtka je zaradila 43 milijarde dolara tijekom prvih devet mjeseci ove godine, 19 % više nego u istom razdoblju 2008., kada se nafta trgovala na rekordnim razinama od oko 140 dolara po barelu.


Visoke cijene energije također su privukle političku pozornost. Joe Biden je u lipnju rekao: "Pobrinut ćemo se da svi znaju za Exxonov profit." Dodao je: "Exxon je ove godine zaradio više novca od Boga."

Izvršni direktor Chevrona, Michael Wirth, pozdravio je "još jedno tromjesečje dobrih financijskih rezultata", u izjavi ulagačima. Napomenuo je da je njegova proizvodnja nafte i plina na najvećem američkom nalazištu škriljevca dosegla "još jedan kvartalni rekord".

Kompanija je rekla da je isplatila dividende ulagačima u iznosu od 2,7 milijardi dolara tijekom tromjesečja, što je 6% više nego u istom razdoblju prethodne godine.
 Chevron je povećao ulaganja tijekom posljednja tri mjeseca te se usredotočio na svoje "tradicionalne i nove energetske poslove kako bi se zadovoljila rastuća potražnja u svijetu". U međuvremenu, rekordnoj dobiti Exxona pomogla je njegova mnogo kritizirana odluka da svoje buduće nade polaže u fosilna goriva, čak i u vrijeme kada su njegovi europski konkurenti svoju pozornost usmjerili na više obnovljivih izvora energije.

Tvrtka je rekla da je potrošila 5,7 milijardi dolara na nove naftne i plinske projekte u proteklom tromjesečju, što je povećanje od 24 posto u odnosu na prethodnu godinu, te je ostala na pravom putu da postigne cilj ulaganja između 21 milijarde i 24 milijarde dolara ove godine.

Dionice Exxona i Chevrona nastavile su rasti tijekom jutarnjeg trgovanja u petak nakon objave rezultata.

Rastući profiti u naftnim kompanijama doveli su do ponovnih poziva s obje strane Atlantika tvrtkama da ulože svoju rastuću dobit umjesto da otkupljuju dionice.

Shellova potvrda u četvrtak da nije platio porez na iznenadnu dobit Ujedinjenog Kraljevstva, unatoč rekordnoj globalnoj dobiti, također je potaknula pozive na ponovno promišljanje o porezu, koji je trebao prikupiti milijarde za pomoć u krizi troškova života.

Rasprava će se vjerojatno ponovno pokrenuti kada BP objavi svoju zaradu u trećem tromjesečju u utorak sljedećeg tjedna.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.