Do sad neviđeno: Prvi put u povijesti cijena nafte pala ispod nula dolara!

Cijene nafte u Americi pale su danas na najnižu razinu u povijesti.
Barel sirove nafte spustio se na manje od 1 USD (80p) - što ga čini jeftinijim od paketa slatkiša.

Do sad neviđeno: Prvi put u povijesti cijena nafte pala ispod nula dolara! Pixabay
21. 4. 2020

Cijena barela sirove WTI nafte prodavala se u ponedjeljak za minus 37 dolara po barelu za isporuke u svibnju, što znači da proizvođači plaćaju da im kupci odvezu naftu, a i tankeri su poskupjeli – cijena dnevnog najma je porasla s 16 tisuća dolara na 400 tisuća dolara..

Radi karantene i manjka kretanja i putovanja u gotovo svakoj saveznoj državi potražnja za naftom je presušila jer Amerikanci više ne koriste svoje automobile, a broj smrtnih slučajeva u SAD-u dosegao je brojku od 42,518.

Naftne tvrtke sada iznajmljuju tankere za spremanje viška zaliha - što je utjecalo na cijenu američke nafte u negativnom obliku. Cijena barela West Texas Intermediate (WTI), koja je mjerilo američke nafte, danas je prvi put u povijesti počela trgovati po negativnoj cijeni, pala je čak 37,63 dolara (30,27 funti) za barel.

Kolaps SAD-a u novonastaloj situaciji predstavljat će udarac američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je uložio velike napore u zaštitu naftnog sektora, uključujući potporu potezima Opeca i Rusije kako bi smanjili proizvodnju i obećali podršku industriji.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.