RAT IZ MINUTE U MINUTU: Ukrajinke rađaju u podrumima! Ulične borbe u Kijevu, centar grada gađa rusko topništvo! Trećina ruske vojske već je u Ukrajini

GALERIJA HOROR FOTKI IZ UKRAJINE! Ukrajinke su prisiljene rađati u skloništima, podrumima, u metroima u Kijevu i Harkivu. Rakete su se sunovratile na nekoliko velikih stambenih zgrada. Ruska vojska pokrenuka je topničke napade na središte Kijeva, a dvije su rakete pale na glavni ukrajinski grad.  Žestoke borbe se vode i u Vasilkivu, 35 kilometara južno od Kijeva. Zauzimanjem grada Rusi bi mogli još čvršće zaokružiti opkoljenu prijestolnicu Ukrajine. Rusi bi mogli zauzeti još jedan grad u blizini Kijeva!

Gradonačelnik Vasilkiva u subotu je u zoru najavio da se borba prsa o prsa već odvija u centru grada. Priznao je da je ukrajinska strana pretrpjela velike gubitke u borbama. Najmanje dvije stotine  vojnika je ranjeno ili ubijeno.

RAT IZ MINUTE U MINUTU: Ukrajinke rađaju u podrumima! Ulične borbe u Kijevu, centar grada gađa rusko topništvo! Trećina ruske vojske već je u Ukrajini Ukrajinska vlada/Twitter
26. 2. 2022

James Heappey, državni tajnik Ministarstva obrane , rekao  je da Rusi pokušavaju opkoliti glavni grad, ali su još uvijek daleko od toga zbog intenzivnog otpora. Također je rekao da izolirane ulične borbe u Kijevu od strane Rusije trenutno vode uglavnom komandosi "spacnaza", kao i padobranci. 


Uočena misteriozno rusko vozilo u pohodu na Kijev
 

Nedavno je pokraj grada Vishoroda prošao ruski vojni konvoj, čija su vozila viđena s neobičnim znakovima.  Prema NEXTA-i, konvoj  je išao prema Kijevu i  sastojao se od 100 borbenih vozila. Na bokovima svih vozila bilo je naslikano slovo "V" ili slično, a vojnici su nosili bijele trake.

Prije nekoliko dana, čak i prije početka invazije, prijavljena su misteriozna ruska vozila poput ovih, samo sa znakom sličnim slovu "Z" na bokovima. Znak "V" prethodno je zabilježen na uništenom ruskom tenku, kao i na vozilu koje koriste čečenski vojnici. Prema upućenima oznaka V odnosi se na ruska borbena vozila koja su u Ukrajinu napravila invaziju iz Bjelorusije, a ona s oznakom Z odnose se na prodor ruskih oklopnjaka i borbenih vozila iz Ruske federeacije.

Rakete su se srušile na stambenu kuću u Kijevu, slike razaranja
Topnički napad pokrenula je ruska vojska, u paklenoj noći pokraj glavnog grada Ukrajine

Ulične borbe u Kijevu, centar grada je gađano rusko topništvo
 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je sudbina glavnog grada sada odlučena. Kijev je napadnut iz nekoliko smjerova, izvijestio je američki informativni kanal Fox u subotu ujutro. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je odbio evakuaciju, rekao je da je sudbina glavnog grada sada odlučena. Borit će se Ukrajinci za njega, a motiva im ne nedostaje.

Televizijski dopisnik s mjesta događaja izvijestio je da su se u glavnom gradu Ukrajine mogle čuti glasne eksplozije. Posebno su žestoke borbe u sjevernim i zapadnim dijelovima tromilijunskog grada. Ukrajinske vlasti također su naznačile da su ruske trupe prešle gradsku granicu, piše MTI. Prema Foxu, Kijev je napadnut iz nekoliko smjerova. Dopisnik CNN-a izvijestio je da nije vidio nikakve znakove ciljanog napada na naseljena područja, ali je posvuda čuo eksplozije. Guardian kaže da se sukobi odvijaju i u blizini stanice metroa gdje hrli veliki broj civilnih izbjeglica .
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je u petak navečer da će ruske trupe koje napadaju zemlju pokušati upasti u Kijev u sljedećim satima i danima.

Sudbina glavnog grada sada je odlučena. Neprijatelj će dati sve od sebe da slomi naš otpor. Spremaju se na juriš na Kijev, rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik zatražio je od Ukrajinaca da uhićuju neprijatelje gdje god je to moguće. Nekoliko medija, poput američke televizije NBC, citiralo ga je kako je rekao "Sudbina Ukrajine je sada odlučena". Tiskovni izvještaji također govore o ukrajinskim muškarcima koji se jedan za drugim pridružuju vojsci.

Prema pisanju Washington Posta , Sjedinjene Države su već ranije nudile Zelenskom preko CIA-e da bude evakuiran iz glavnog grada, ali je ukrajinski predsjednik to odbio. Kako je pisalo, još u siječnju mu je rečeno da je on moskovski glavni neprijatelj broj jedan, a i članovi njegove obitelji.

 U međuvremenu je ukrajinska vojska na Facebooku izvijestila da su ruske snage pokrenule napad na vojnu bazu u glavnom gradu, ali su odbijene. Prema ukrajinskom vojnom dosijeu, ruski vojnici također su tijekom noći izvršili napad na Aveniju pobjede, jednu od žila kucavica grada, ali su navodno i tamo uhićeni.

Ukrajinska novinska agencija Interfax piše da ruske jedinice pokušavaju zauzeti jednu od elektrana u glavnom gradu Ukrajine.
 

Američka vlada podržat će Ukrajinu sa 6,4 milijarde dolara

Financijska pomoć Ukrajini. To je ono što Bijela kuća planira kao prioritet. Dva glavna razloga su izbjegavanje humanitarne katastrofe i povećanje obrambenih sposobnosti. Vlada SAD-a traži od zakonodavnog tijela da odobri ukupno 6,4 milijarde dolara subvencija, napisao je Reuters .

Od toga bi 2,9 milijardi bilo u sigurnosne i humanitarne svrhe. Kijev bi mogao potrošiti dodatnih 3,5 milijardi dolara na obranu, kao i na ekonomske mjere.

Vlada SAD-a sve to smatra neophodnim zbog ruske invazije. Washington u međuvremenu pokušava sankcijama izvršiti pritisak na Moskvu.

uništen tenk pokraj grada Bucha 'Kijev regija). Obilježava ga identifikacijska oznaka V koja označava pohod ruske vojske iz Bjelorusije

Volonteri slovačke i mađarske prevoze izbjeglice, taksi hijene su nestale s granice
 

Izbjeglice iz Ukrajine nastavljaju pristizati na granični prijelaz Beregsurány. U Tarpanu je za njih uređen centar u glavnoj dvorani Doma kulture gdje posjetitelji dobivaju hranu i piće, a onima kojima je potrebna i liječničku pomoć.

Puno je volontera pomagača, neki koji se po nekoliko puta dnevno voze minibusom za prijevoz izbjeglica do glavnog grada. Taksi hijenama koje su se pojavile prvog dana nema više ni traga.

Stalne, pojačane patrole duž mađarsko-ukrajinske granice

Ukrajinom lutaju vojna vozila. Spajanje i preraspoređivanje snaga utječe na istočne krajeve. Proteklih dana u blizinu mađarsko-ukrajinske granice stiglo je nekoliko vojnih konvoja. S jedne strane, na javnim cestama pojavljuju se borbena vozila Oružanih snaga Mađarske koja prevoze potrebnu vojnu opremu. S druge strane, u zračnom prostoru su se pojavili i helikopteri, ali i borbeni avioni Gripen.

Cilj je očuvati mir u susjednoj Mađarskoj. Pozornos je na Prikaprpatlju, ukrajinskoj regiji uz samu granicu s Mađarskom u kojoj živi 400.000 Mađara. U velikom broju oni su odlučili otić sa svojih vjekovnih ognjišta. Mađarski vojnici neprestano patroliraju ukrajinskom granicom. Zadaća jedinica koje se nalaze na tom području je dvojaka. S jedne strane pomoći snagama MUP-a u rješavanju moguće humanitarne situacije, a s druge strane svim sredstvima jamčiti sigurnost zemlje i mađarskog naroda.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.