Mozart među koševima i idol generacija nastradao je točno prije 29 godina u tamno crvenom Golfu, na njemačkoj autocesti

BESKRAJNA, PUSTA CESTA BEZ DRAŽENA! 07. 06. 1993., dan kad je poginuo Dražen i kad je počela propast hrvatske košarke, za mene traje i danas.


Bilo je točno 7 ujutro 7. lipnja 1993. kad mi je mater usplahireno javila da "na radiju kažu da je poginuo Dražen Petrović." U milisekundi sam se osvijestio od sna, a pred mojim se očima prostrla beskrajna, pusta cesta koju ćemo morati prehodati bez Dražena.

Sportski genije kojeg i danas slavi cijeli svijet!. Proteklo je gotovo tri desetljeća od tragične smrti Dražena Petrovića, proslavljenog hrvatskog košarkaša.



 

Mozart među koševima i idol generacija nastradao je točno prije 29 godina u tamno crvenom Golfu, na njemačkoj autocesti Twitter/DardanKS
7. 6. 2022

Napisali: Ozren Podnar i Borut Černelić

Već u 7:30 nazvali su me iz Madrida, iz redakcije dnevnika Marca. Legendarni urednik Manuel Saucedo, usplahiren kao i moja mater, naručio je 10 kartica teksta: "Kako Hrvati doživljavaju Draženov odlazak" i štogod mi još padne na um. Kasnije tokom dana tjednik Gigantes del Basket zadao mi je izradu specijalnog priloga o Draženu. Danima su me zvali iz španjolskih radijskih postaja da govorim u eter o njegovoj veličini i o našoj (i mojoj) beskrajnoj tuzi.
Dražen mi je još 1986. otvorio vrata karijere u hispanim medijima, koja je trajala preko 26 godina. Prvo u Marci i Gigantesima, pa u državnoj agenciji EFE. Da nije bilo njega, da Cibona nije pet puta zaredom tukla Real 1985. i 1986., nikad tamošnja glasila ne bi bila tražila sportskog dopisnika iz Jugoslavije. A o košarkaškom Draženu (kasnije i o masi drugih tema) mogao je pisati samo "novinarski Dražen", dakle ja. Oprostite što unosim zrnce humora u ovo tužno sjećanje. Sedmi lipnja 1993., dan kad je poginuo Dražen i kad je počela propast hrvatske košarke, za mene traje i danas.

Hrvatska košarka doživjela je 7. lipnja u Denkendorfu stravičan udarac od kojeg se još nije oporavila. Dražena Petrovića u smrt je odvela njegova tadašnja djevojka Klara Szalantzy koja se 1993. vozila tamnocrvenim golf terenom na njemačkoj autocesti. Klara nikada nije bila odgovorna za Draženovu smrt, a s njima je u autu bila turska košarkašica i Klarina prijateljica Hilal Edebal. Dražen je u trenutku nesreće spavao.

Kako se je dogodila nesreća? 

Iz suprotnog smjera dolazio je kamion koji je prilikom pretjecanja drugog vozila probio središnju ogradu i skrenuo na drugu stranu kolnika. Vidljivost je bila vrlo loša, Golf je udario u kamion, točnije u cisternu, a Dražen je preminuo na mjestu događaja.

“Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlada vozačica, s malo iskustva i nije se mogla nositi s takvom situacijom. Zabila se u kamion brzinom većom od 160 kilometara na sat. Nije se ni snašla. reagirati, kočiti. a zatim je uslijedio stravičan udarac koji je usmrtio Dražen koji je sjedio na suvozačevom sjedalu", rekao je policajac Binder koji je došao na uvid na mjesto nesreće. Turkinja Hilal je nakon nesreće imala velike rupe u sjećanju. Njemačka manekenka Klara nikada nije procesuirana zbog nesreće jer je njemački zakon jasan. Ako je mogla izbjeći nesreću, ma koliko brzo vozila, onda je bila kriva. No, okolnosti Draženove nesreće bile su takve da se jednostavno nije mogla izbjeći, pa nije mogla biti procesuirana Klara koja je tada bila Draženova djevojka.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.