Nuspojava pandemije je smeće! WHO-a skreće pozornost na tone zdravstvenog otpada povezanog s Covid-19

Deseci tisuća tona dodatnog medicinskog otpada iz pandemije covida-19 preopteretili su sustave gospodarenja otpadom diljem svijeta, piše u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Procjenjuje da prekomjerna količina otpada ugrožava zdravlje ljudi i okoliš te ističe potrebu za boljim gospodarenjem otpadom.
 

Nuspojava pandemije je smeće! WHO-a skreće pozornost na tone zdravstvenog otpada povezanog s Covid-19 Screnshoot WHO
1. 2. 2022

Dok su se zemlje mučile da osiguraju zalihe medicinske opreme, manje pažnje i sredstava posvećeno je sigurnom i održivom gospodarenju medicinskim otpadom povezanim s koronavirusom.
 

"Zdravstvenim radnicima treba hitno osigurati odgovarajuću osobnu zaštitnu opremu", rekao je izvršni direktor WHO-a za hitne zdravstvene situacije Michael Ryan. "Također je bitno osigurati da se može sigurno koristiti bez utjecaja na okoliš u kojem se nalazi", dodao je.

Sve to ukazuje na potrebu uspostave učinkovitih sustava upravljanja, uključujući smjernice za zdravstvene djelatnike što učiniti s osobnom zaštitnom opremom i ostalima nakon uporabe.Izvješće navodi da oko 30 posto zdravstvenih ustanova u svijetu nije opremljeno za rukovanje postojećim otpadom. Zbog toga su zdravstveni djelatnici izloženi ozljedama ubodom igle, opeklinama i patogenim mikroorganizmima. Istodobno, onečišćeni zrak zbog spaljivanja otpada, loše kvalitete vode i štetnika koji prenose bolesti također utječu na zajednice koje žive u blizini loše uređenih odlagališta otpada. Izvješće također sadrži niz preporuka za bolje, sigurnije i ekološki održivije prakse gospodarenja otpadom. trenutni odgovor na covid-19 i budući napori za poboljšanje spremnosti za pandemiju.

Preporuke uključuju korištenje ekološki prihvatljive ambalaže i transporta, sigurnu osobnu zaštitnu opremu za višekratnu upotrebu, materijale koji se mogu reciklirati ili biorazgradive, ulaganje u tehnologije obrade otpada koji se ne spaljuju, povratnu logistiku za podršku centraliziranom tretmanu i ulaganje u sektor recikliranja.
 

Analiza dolazi u trenutku kada je zdravstveni sektor pod sve većim pritiskom da smanji svoj ugljični otisak i smanji otpad što je više moguće.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.