Kolinda zasjala u punom sjaju u New Yorku, u novoj ulozi kao izaslanica Svjetske zdravstvene organizacije

Hrvatska političarka u ulozi izvjestiteljice WHO! - U Ujedinjenim narodima smo i stoga što smo svijet učinili sigurnijim od pandemija. Milijuni smrti i ekonomska razaranja uzrokovana COVID-19 naučili su nas temeljnoj lekciji, istakla je Kolinda!

"Svjetska žena" o opasnostima novog vala Covida 19 i pandemiji. Bivša HR predsjednica a danas supredsjedateljica  Odbora za praćenje globalne pripravnosti WHO govorila na sastanku Ujedinjenih naroda na visokoj razini o prevenciji, pripravnosti i odgovoru na pandemiju i naprosto izazvala ogroman pozor svjetske javnosti.

Prema Kolindi Grabar Kitarović COVID-19 pokazao je razornu cijenu ovog neuspjeha. Srž toga bile su nejednakosti, podjele i fragmentacija.

Kolinda zasjala u punom sjaju u New Yorku, u novoj ulozi kao izaslanica Svjetske zdravstvene organizacije Kolinda Grabar Kitarović / Facebook
26. 9. 2023

- Bila mi je čast obratiti se na sastanku Ujedinjenih naroda na visokoj razini o prevenciji, pripravnosti i odgovoru na pandemiju u ime Odbora za praćenje globalne pripravnosti. Naglasila sam da je svijet u opasnosti od ponovnog ulaska u fazu zanemarivanja opasnosti od pandemije, o mogućem ciklusu panike i zanemarivanja koji je predugo karakterizirao naš odgovor na pandemije i hitne zdravstvene situacije, riječi su to bivše predsjednice Republike Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Naglasila je kako se Odbor za praćenje globalne pripravnosti, kojem je na čelu u WHO, zalagao za snažniju političku deklaraciju, sad potiču države članice da daju prioritet neovisnom praćenju u tekućim pregovorima o reformama u vezi s pandemijom. Dodala je:

- Drugo kritično razmatranje u ovim raspravama mora biti pravičnost. Jednakost je previše važna da bi bila dobrovoljna, da bi je određivali ekonomska moć, tržišne snage i konkurencija. Moramo pokazati predanost utemeljenu na pravilima da radimo za zajednički interes na PPPR-u.

Naglasila je kako se obraća svijetu na najuzvišenijem mogućem mjestu, u Skupštini Ujedinjenih nacija. Istakla je kako svijet više puta nije uspio spriječiti, pripremiti se i odgovoriti na pandemije. Prema njoj COVID-19 pokazao je razornu cijenu ovog neuspjeha. Srž toga bile su nejednakosti, podjele i fragmentacija.

- Ovdje smo i zato što smo se kolektivno složili da hitno moramo razviti rješenja kako bismo svijet učinili sigurnijim od pandemija. Odgovornost je svakoga od nas da gledamo naprijed i tražimo svaki put za stvaranje jednakosti i jedinstva umjesto ove podjele. Milijuni smrti i ekonomska razaranja uzrokovana COVID-19 naučili su nas temeljnoj lekciji.

Pravičnost je previše važna da bi bila dobrovoljna. Biti određen ekonomskom moći, tržišnim snagama i konkurencijom. Zahtijeva kolektivnu, na pravilima temeljenu predanost radu za zajedničke interese i sigurnost svih ljudi, temeljenu na javnom zdravstvu, znanosti i dokazima.

Nadalje, kada čekamo krizu da se dogovorimo o ključnim pitanjima kao što je pravičnost, riskiramo iste ishode: vlastiti interes i nacionalizam. Mjere se moraju razraditi kolektivno, unaprijed dogovoriti i osigurati resurse, te uključiti u čvrste obveze koje osiguravaju jasnoću, pravednost i učinkovitost kada nastupi pandemija.

To je jedini način da se obnovi narušeno povjerenje između zemalja, između vođa i njihovih ljudi, te da se spasu životi. GPMB je pozvao na međunarodni sporazum o PPPR-u s pravno obvezujućim obvezama za osiguranje jednakosti. WHO nudi uključiv i demokratski forum za vođenje ovog procesa. Pozivam države članice SZO da ne protrate ovu priliku.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.