Europska Komisija predstavila mjere za jačanje pripravnosti zdravstvenog sustava

"Danas predstavljenim skupom mjera nastoje se suzbiti mogući novi slučajevi izbijanja bolesti covida-19. Poučeni iskustvima iz proteklih mjeseci izrađujemo planove kako bismo izbjegli improvizaciju i kako bismo ojačali pripravnost na svim područjima, sačuvali jedinstveno tržište i njegove glavne slobode te olakšali put prema gospodarskom i socijalnom oporavku Unije", izjavio je potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas prilikom predstavljanja mjera.

Europska Komisija predstavila mjere za jačanje pripravnosti zdravstvenog sustava Pixabay
16. 7. 2020

Europska komisija predstavila je niz mjera za jačanje pripravnosti zdravstva EU-a u slučaju izbijanja bolesti covida-19 kako bi se osiguralo da se širenje virusa može ograničiti i izbjeći novo opće ograničenje kretanja.

Mjere, između ostaloga, uključuju testiranje i praćenje kontakata, poboljšani nadzor javnog zdravlja i širi pristup medicinskim protumjerama kao što su osobna zaštitna oprema, lijekovi i medicinski proizvodi.

Uključene su i mjere za povećanje kapaciteta u slučaju povećane potražnje za zdravstvenom skrbi, nefarmaceutske protumjere, potpora manjinama i ugroženim osobama te mjere za smanjenje tereta sezonske gripe.

Jedna od mjera je i potpora prekograničnoj interoperabilnosti mobilnih aplikacija za praćenje i upozoravanje unutar EU-a.

U dokumentu se iznosi niz prioritetnih mjera koje trebaju poduzeti nacionalna tijela, Komisija i agencije EU-a. One, npr. uključuju povećano testiranje i praćenje kontakata i nadzor, osiguranje neometane opskrbe osobnom zaštitnom opremom, lijekovima i medicinskim proizvodima s pomoću mehanizama kao što su zajednička nabava u izvanrednim situacijama i strateške zalihe EU-a.

Europska komisija preporučuje i veću procijepljenost protiv gripe kako bi se  izbjegao dodatni pritisak na ionako opterećene zdravstvene sustave.

Danas predstavljenim skupom mjera nastoje se suzbiti mogući novi slučajevi izbijanja bolesti covida-19. Poučeni iskustvima iz proteklih mjeseci izrađujemo planove kako bismo izbjegli improvizaciju, ojačali pripravnost na svim područjima, očuvali jedinstveno tržište i njegove glavne slobode te olakšali put prema gospodarskom i socijalnom oporavku Unije”, izjavio je potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas.

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides pozvala je na oprez jer virus i dalje kruži. “Oprez, pripravnost i koordinacija nužni su za sprečavanje općeg izbijanja bolesti. Danas pozivamo na snažno i zajedničko djelovanje kako bismo zaštitili naše građane te ćemo u tome podupirati države članice. Naša je odgovornost da se za to potpuno pripremimo. Sada nije vrijeme za opuštanje”, poručila je Kyriakides.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.