Pandemija Covida-19 dovela i do povećanog rizika od korupcije

Skupina država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO) upozorila je na to da je pandemija koronavirusa, uz brojne druge probleme, dovela i do povećanog rizika od korupcije. Zdravstvo spada u najugroženija područja, poručuje GRECO.

Pandemija Covida-19 dovela i do povećanog rizika od korupcije Gerd Altmann, Pixabay
21. 4. 2020

Tijelo Vijeća Europe za borbu protiv korupcije GRECO upozorilo je na to da je pandemija Covida-19 dovela i do povećanog rizika od korupcije, osobito u području zdravstva i to zbog potrebe za hitnom opskrbom medicinskom opremom, pojednostavljenja pravila o javnoj nabavi, prenatrpanih zdravstvenih ustanova te preopterećenog medicinskog osoblja.

“U vrijeme dok se države suočavaju s izvanrednim situacijama, koncentracijom moći, ukidanjem prava i sloboda te u vrijeme kad se velike svote novca ubrizgavaju u gospodarstvo kako bi se ublažila kriza, ne bi se trebao podcjenjivati rizik od korupcije”, istaknuo je predsjednik GRECO-a i zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske Marin Mrčela. “Odluke koje se odnose na mjere središnjih, regionalnih i lokalnih vlasti s ciljem suočavanja s pandemijom moraju biti transparentne i podvrgnute nadzoru i načelu odgovornosti. Moraju se zaštititi zviždači u zdravstvenom sektoru“, dodao je Mrčela.

GRECO je objavio smjernice za sprečavanje korupcije te ističe da je transparentnost javnog sektora jedan od najvažnijih alata za prevenciju korupcije.

„Potreba za redovitim i pouzdanim informacijama iz javnih institucija ključna je u izvanrednim situacijama. To se odnosi na širenje i rizike od pandemije kao takve, ali i na hitne mjere koje su poduzete kao odgovor. Ne bismo trebali dopustiti da COVID-19 ugrozi naše vrijednosti i standarde, uključujući i transparentnost i odgovornost. Digitalne informacijske platforme, poput portala za transparentnost, vrijedni su alati za sprečavanje korupcije i zaštitu pravne države”, poručio je Mrčela.

GRECO ističe da koruptivne prakse mogu pogoditi sve javne i privatne sektore te da se mogu pojaviti u obliku podmićivanja u uslužnim djelatnostima povezanim sa zdravstvom, sukoba interesa i lobiranja u istraživanju te razvoju novih proizvoda, komercijalizacije medicinskih proizvoda i prevara povezanih s Covidom-19, tj. reklamiranja krivotvorenih lijekova. Stoga ta skupina poziva sve razine vlasti na maksimalnu transparentnost i komunikaciju prilikom donošenja odluka.

Skupina država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO) osnovana je 1999. godine s ciljem jačanja kapaciteta članica u borbi protiv korupcije. GRECO okuplja 47 članica Vijeća Europe te Bjelorusiju, Kazahstan i SAD.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.