Ponedjeljak. Centar Ottawe. Kamioni ne idu nikamo. Justin Trudeau bijesni i ne razumije zašto kamiondžije štrajkaju i zašto ih sve više njih podržava

Convoy For Freedom 2022., postaje sve ozbiljniji. Kanadski premijer Justin Trudeau na teškim mukama. Naprosto ne može shvatiti zašto kamiodžije blokiraju Kanadu, zašto je Ottawa njihova glavna meta i zašto se mora skrivati od bijesnih građana koji sve teže podnose mjere i pandemiju.

@JustinTrudeau https://t.co/HTLK2OUYLd. 

Evo što je napisao na Twitteru prvi čovjek Kanade:

- Frustrirajuće je što nakon dvije godine nismo gotovi s borbom protiv COVID-19. No, tijekom proteklih nekoliko dana, Kanađani su šokirani – i, iskreno, zgroženi – ponašanjem nekih ljudi koji prosvjeduju u glavnom gradu naše zemlje.

Ponedjeljak. Centar Ottawe. Kamioni ne idu nikamo. Justin Trudeau bijesni i ne razumije zašto kamiondžije štrajkaju i zašto ih sve više njih podržava Winnipeg Alt Media/Twitter
31. 1. 2022

Foto: Winnipeg Alt Media/Twitter

Vozači kamiona posve su blokirali Ottawu, a i dobar dio Kanade. Nekoliko tisuća kamiona prešlo je u koloni više od 4000 kilometara i na kraju blokiralo, uz brojene prometnice i glavni grad Kanade. Vozači kamiona prosvjeduju protiv novih propisa o cijepljenju, a Justin Trudeau ne posustaje i upozorava:

- Želim biti vrlo jasan. Ne plaše nas oni koji zlostavljaju radnike malih poduzeća i kradu hranu od beskućnika. Nećemo popustiti pred onima koji vijore rasističke zastave. I nećemo pokleknuti pred onima koji se bave vandalizmom, koji pokušavaju obeščastiti sjećanje na naše branitelje.

 DW je donio veći tekst o prirodi velikih protesta u Kanadi.

Takozvani „Konvoj slobode" (Freedom Convoy) ispred zgrade parlamenta u Ottawi dočekali su demonstranti. Iako su temperature bile ispod nule, na prosvjedima je, kako prenose kanadski mediji, bilo na tisuće ljudi.

Mahali su kanadskim zastavama i skandirali: „Sloboda!“ Nosili su transparente na kojima osuđuju premijera Justina Trudeaua i mjere koje je njegova vlada uvela zbog korone.

Policija je stavljena u stanje pripravnosti, a premijer i njegova obitelj su navodno, iz predostrožnosti, odvedeni na nepoznatu lokaciju u glavnom gradu. Iako glasni, prosvjedi su uglavnom bili mirni.

Konvoj kamiona krenuo je tjedan dana ranije iz Vancouvera, na zapadnoj obali Kanade, a usput mu se priključivao sve veći broj vozila. Na mnogim mjestima duž 4.400 kilometara dugačkog puta prema Ottawi na istočnoj obali pozdravljali su ih okupljeni građani.

https://www.dw.com/hr/konvoj-slobode-voza%C4%8Di-kamiona-blokirali-ottawu/a-60610977

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.