Šef policije Ottawe dao ostavku, jedni tvrde da je iz revolta otkazao poslušnost Trudeau, a drugi da je nesposoban

Šef policije Ottawe Peter Sloly podnio ostavku! Trenuto su u eteru dvostrana objašnjenja. I dok ga vlast okrivljuje za loše postupanje i eskalaciju Freedom Convoya koji su onesposobli cijeli grad, oni drugi tvrde kako se rođeni Jamajičanin sa 27 godina radnog staža u kanadskoj policiji suprotstavio Justin Trudeau, za kojeg drže da se posve pogubio u "vladanju" pandemijom. Tijekom 19 dana demonstranti su postavljali hidromasažne kade, organizirali koncerte i gradili DJ pozornice za kasnonoćne zabave - sve bez ikakvih posljedica. O njegovim razlozima progovorili su i oni iz Freedom Convoya. Napisali su:

- Nekako se mogao nositi s krađom ogrjeva, kanti za gorivo, nezakonitim uhićenjima mirnih prosvjednika, ali je na vrijeme shvatio kako je kanadski premijer JT otišao predaleko.

Peter Sloly je istaknuo:

Podržavam pravo na prosvjed, ali ovo je kriminal i treba ga tako tretirati. Policijski odgovor na okupaciju našeg grada bio je slab. Od toga što sam skoro svaki dan bio u centru i svojim očima vidio što su ti okupatori radili. Gdje je vladavina prava?

Šef policije Ottawe dao ostavku, jedni tvrde da je iz revolta otkazao poslušnost Trudeau, a drugi da je nesposoban Ana Krach / Pixabay
15. 2. 2022

Foto: Ana Krach / Pixabay

Šef policijske službe Ottawe Peter Sloly podnio je ostavku. Ostavka dolazi usred takozvanih prosvjeda "Freedom Convoy" koji su tjednima zauzeli veći dio centra Ottawe.

Prosvjedi su privukli nacionalnu i međunarodnu pozornost, a mnogi su se usredotočili na nerad policije u Ottawi da spriječi prosvjednike u kršenju podzakonskih akata, zakona i navodnom uznemiravanju stanovnika Ottawe.

Kako donosi kanadska televizijska kuća CbC https://www.cbc.ca/amp/1.6352295

slabašan je bio odgovor policije Ottawe na stalne demonstracije kamiondžija u središtu grada. Uočeni su nedostaci provedbe pod Slolyjevim vodstvom. Tijekom demonstracija u centru grada i na brdu Parlamenta, policija je vidjela pristaše konvoja kako se oglušuju o zabrane i ignoriraju zakone. Tijekom 19 dana demonstranti su postavljali hidromasažne kade, organizirali koncerte i gradili DJ pozornice za kasnonoćne zabave - sve bez ikakvih posljedica.

Nazvavši prosvjede "bez presedana", Sloly je više puta rekao da služba zahtijeva dodatne službenike da prekinu demonstracije.

U prvom tjednu "logorovanja" rekao je da "možda neće biti policijskog rješenja" za prosvjede i pozvao na veću potporu iz pokrajinskih i saveznih izvora. Savezna vlada je od tada pokrenula hitne ovlasti za okončanje blokada diljem pokrajine i Kanade.

Peter Sloly podnio je ostavku na mjesto šefa policije Ottawe i javno će objaviti svoju ostavku nakon današnjeg sastanka Odbora policijskih službi Ottawe, kažu izvori za CBC News.

Bivši načelnik kritiziran je zbog postupanja s protestom konvoja kamiona koji je izazvao velike poremećaje u središtu Ottawe.

Slolyjeva ostavka dolazi kada izvori kažu CBC Newsu da je optužen za maltretiranje i nestabilno ponašanje koje je narušilo odnose s pretpostavljenima i ugrozilo sposobnost snaga da se nose s prosvjedom. Sloly je navodno omalovažavao i grdio više službenike policije Ottawe pred njihovim kolegama te nije uspio iznijeti čvrst operativni plan za okončanje krize. Insideri tvrde kako Sloly ima kratak fitilj, a otkako je Ottawa okupirana, najmanje tri zapovjednika premještena su nakon rada sa Slolyjem.

"Sve će ovo izaći na vidjelo u reviziji", rekao je za CBC News drugi preimenovani zapovjednik incidenta. – Ne mogu više reći.

Šef zaobilazi optužbe

CBC News poslao je e-poštu Slolyju i policijskoj službi Ottawe u nedjelju i više puta u ponedjeljak kako bi zatražio komentar na optužbe. Odgovor dostavljen CBC Newsu nije bio konkretan.

"Načelnik Sloly i policijska služba Ottawe radili su, s našim policijskim partnerima, danonoćno tri tjedna na okončanju ove nezakonite okupacije našeg grada", stoji u priopćenju.

Navodi se da policijska služba Ottawe radi s OPP-om i RCMP-om na uspostavljanju zajedničkog zapovjedništva za incidente za koje kaže da će dobiti više resursa i stručnosti na raspolaganju kako bi se pomoglo okončati ono što mnogi nazivaju okupacijom glavnog grada zemlje.

'Policijska služba Ottawe je paralizirana'

Policijski i pokrajinski izvori rekli su za CBC News da je cijela policijska operacija ogroman neuspjeh policijske službe Ottawe. Operativni plan za novih 1800 policajaca koji su dodatno trebali pomoći se izjalovio.

"Trenutno je policijska služba Ottawe paralizirana", rekao je jedan izvor za CBC News. "Oni su paralizirani na prvoj crti bojišnice. Čekali su upute od pretpostavljenih i frustrirani su kako ih gleda javnost zbog spektakularnog neuspjeha njihovog vođe."

"Što ovo dulje traje, uvjeren sam da možda neće postojati policijsko rješenje za ove demonstracije", rekao je.

Sloly je postao načelnik policijske službe Ottawe u listopadu 2019. s mandatom rješavanja sustavnog rasizma. Trebao je dati odgovor na pozive za mentalno zdravlje i obnoviti povjerenje s gradskom crnačkom zajednicom.

Otprilike mjesec dana nakon što je preuzeo dužnost, izvješće je pokazalo da policija Ottawe zaustavlja nerazmjeran broj obojenih ljudi na prometnim zaustavljanjima.

Više manje je jasno kako je Sloly imao svo vrijeme tihu opoziciju i kako naprosto nije isdržao

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.