Najmanje 22 uhićena u Kanadi, Ottawa blokirana, Justin Trudeau šalje novih 1800 policajaca u glavni grad

Ottawa je pod izvanrednim stanjem. Justin Trudeau šalje novih 1800 policajaca u glavni grad. Policija pokušala obuzdati kaos i tvrdi kako u četvrtini vozila u Freedom Convoy su i djecu koja bi mogla biti ugrožena tijekom operacija. U vezi s prosvjedima otvoreno je gotovo 80 kaznenih istraga. Zamjenik načelnika policije Steve Bell rekao je:

"Naša poruka prosvjednicima ostaje ista. Nemojte dolaziti. Ako to učinite, bit će posljedica."

Najmanje 22 uhićena u Kanadi, Ottawa blokirana, Justin Trudeau šalje novih 1800 policajaca u glavni grad Freedom Conwoy/FB
9. 2. 2022

Vrije u Kanadi. Freedom Convoy blokirao je zemlju, a najteže je u Ottawi. Justin Trudeau rekao je da će u glavni grad poslati svu potrebnu potporu i to nakon što je gradonačelnik zatražio dodatnih 1800 policajaca.
Policija Ottawe upozorila je da "nestabilni" i "odlučni" prosvjednici nemaju namjeru napustiti središte Citya nakon gotovo dva tjedna prosvjeda protiv pandemije. Mnoštvo je kamiona u samom centru Ottawe i komunikacija i. normalni život je zaustavljen.
Do sada je uhićeno više od 20 prosvjednika. Iako je veći dio prosvjeda protekao mirno, policija je zabrinuta zbog navodno ekstremističke retorike koja dolazi od skupina krajnje desnice. Uz prijavljeno rasno i homofobično zlostavljanje, izloženi su i nacistički simboli, a prosvjednici su plesali na grobu Nepoznatog vojnika u Nacionalnom ratnom spomeniku. Kako donosi BBC, "policajci su izdali naređenje i upozorili ljude da odu, ali su se susreli s prosvjednicima odlučnim da ostanu, pa čak i s lažnom prijetnjom bombom za koju su vlasti rekli da je imala za cilj "prevariti i odvratiti" policiju. Jedan policajac je navodno napadnut dok je pokušavao zaplijeniti gorivo iz protestnog kamiona.
Obraćajući se novinarima u utorak, zamjenik načelnika policije Steve Bell rekao je: "Naša poruka prosvjednicima ostaje ista: nemojte dolaziti. Ako to učinite, bit će posljedica."
Bell je također u utorak otkrio da je policija pronašla oko 100 kamiona u kojima su bila djeca. Kontaktirali su i Društvo za pomoć djeci zbog zabrinutosti zbog buke, para i higijene.

Justin Trudeau rekao je da će poslati svu potporu Ottawi, nakon što je gradonačelnik zatražio dodatnih 1800 policajaca
Najprometniji kanadski granični prijelaz, onaj između Wndsdora i Detroita, udaljen 1190 km od Ottawe, ponovno je otvoren u utorak nakon što su kamiondžije prosvjede zaustavile promet. Kamiondžije su u znak solidarnosti s onima u Ottawi blokirali most Ambassador u ponedjeljak navečer, prisiljavajući vozila na duge zaobilazn ceste.
Most preko rijeke Detroit vitalna je trgovačka veza između Kanade i SAD-a, s više od 40.000 ljudi i robe u vrijednosti od 323 milijuna dolara (238 milijuna funti) dnevno preko njega.
Prema policiji u Michiganu i Windsoru, prosvjednici su prisilili vlasti da ga zatvore u ponedjeljak nešto prije 21:00 po lokalnom vremenu - samo nekoliko sati nakon što je kanadski premijer Justin Trudeau optužio prosvjednike da pokušavaju "blokirati naše gospodarstvo". Stotine vozila bile su kilometrima unatrag dok je kanadska policija upozoravala putnike da se preusmjere.
Iako je sada otvoren za putovanje iz Kanade u SAD, s druge strane, Ministarstvo prometa Michigana priopćilo je da je most ostao zatvoren i savjetovalo vozačima da se preusmjere u obližnji Port Huron kako bi krenuli u Kanadu.


"Ovdje nije bilo ničega osim ljubavi, jedinstva i mira", rekao je John Van Vleet, kamiondžija iz Ontarija. “Važno mi je doći ovdje da se borim za svoje slobode”, rekao je.

Međutim, građani Ottawe tvrde da je atmosfera bila napeta, posebno vikendom kada su se tisuće prosvjednika spustile na gradsku jezgru, prelivši se na obližnje ulice.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.