Pokusi kineskog cjepiva u Brazilu obustavljeni nakon incidenta

Pokusi kineskog cjepiva u Brazilu obustavljeni nakon incidenta

Pokusi kineskog cjepiva u Brazilu obustavljeni nakon incidenta Unsplash
12. 11. 2020

Brazilska agencija za nadzor zdravlja Anvisa privremeno je zaustavila ispitivanja cjepiva Coronavac protiv koronavirusa koje je razvio kineski laboratorij Sinovac zbog "ozbiljnog incidenta", točnije, štetnim učinkom cjepiva, izvještava Globo.

Anvisa je informacije o nuspojavama cjepiva dobila od jednog od sudionika u ispitivanjima 29. listopada, detalji incidenta nisu navedeni.

"Ozbiljni incidenti" definirani su kao smrt ili prijetnja smrću pacijenta, invaliditet, hospitalizacija, prijenos infekcije medicinskim uređajem ili klinički važan događaj. Coronavac je u trećoj fazi kliničkih ispitivanja koja uključuje tisuće ljudi. Istraživači i dalje nadziru dobrovoljce koji su već ubrizgani.

Prije su zaustavljena klinička ispitivanja cjepiva protiv COVID-19, koja su razvili britanski laboratorij AstraZeneca i američki Johnson & Johnson.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.