Johnson & Johnson započinju testiranje cjepiva protiv koronavirusa u Britaniji

Preko 6 tisuća dobrovoljaca prijavilo se na testiranje.

Johnson & Johnson započinju testiranje cjepiva protiv koronavirusa u Britaniji Pixabay
17. 11. 2020

Američka tvrtka Johnson & Johnson (J&J) započinje klinička ispitivanja svog cjepiva protiv koronavirusa u Velikoj Britaniji u kasnoj, trećoj fazi istraživanja lijeka. O tome je u ponedjeljak izvijestio Financial Times.

Na Britanskom će otoku 6 tisuća dobrovoljaca sudjelovati u testovima u nekoliko zemalja, koji uključuju gotovo 30 tisuća ljudi.

Prema sporazumu koji je J&J postigao s britanskom vladom, dobrovoljci će prvo dobiti placebo ili eksperimentalno cjepivo Ad26COV2, a zatim 57 dana kasnije drugu dozu lijeka ili placeba.

Američka tvrtka ne isključuje da će, ako cjepivo dokaže svoju učinkovitost i sigurnost, prve serije biti dostupne za ovjeru početkom 2021. godine.

Ranije su u Velikoj Britaniji pokrenuta kasna ispitivanja cjepiva američke biotehnološke tvrtke Novavax i britansko-švedske farmaceutske tvrtke AstraZeneca, koja lijek razvija u suradnji sa znanstvenicima sa Sveučilišta Oxford.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.