Oppa Gangnam Style! U najzakrčenijoj seulskoj četvrti testiran "ROBOTAXI"! Hyundai dokazao da već danas "bespilotni" auti funkcioniraju

Započela je era pionirske usluge samovozećih taksija! Suvlasnici "Rimac Automobila" dokazali još do jučer nemoguće. Zagreb je trebao biti među prvima, no morat ćemo pričekati još koju godinu!

"RoboRide Taxi" funkcionira i to u jednom od najzakrčenijih kvartova u Seulu!

Točno 10 godina nakon singla "Gangnam Style" južnokorejskog pop pjevača PSY-a, koji drži Guinnessov svjetski rekord po gledanosti, Hyundai je izveo pionirsku vožnju bespilotnog automobila po ulicama Gangnam kvarta, načičkanim vozilima, biciklima, pješacima, automobilima...

Nakon ovog pilot projekta, usluga će biti dostupna i besplatna svima u Seulu i to već u kolovozu.

Južnokorejska Hyundai auto grupa pretvorila je modele IONIQ 5 u samovozeća vozila razine 4 koja zahtijevaju intervenciju ljudskih vozača samo u slučaju nužde.

Ministar infrastrukture i prometa Won Hee-ryong, u sredini, pozira ispred IONIQ-a 5 na probnoj vožnji u Seulu u četvrtak. Slijeva je izvršni direktor Jin Mobility Lee Sung-wook, voditelj istraživanja i razvoja Hyundai Motor Group Park Chung-kook, ministar Won, gradonačelnik Seula Oh Se-hoon i predsjednik Odjela za strateško planiranje Hyundai Motor Group Kong Young-woon. Hyundai Motor Group objavila je da je započela demonstracija RoboRide, pilotske usluge prijevoza automobila s IONIQ 5 koja posjeduje tehnološku razinu autonomne vožnje 4. /Hyundai Motor Group Hyundai/Startnews
9. 6. 2022

Ceremonija "prometovanja bez vozača" održana je 9. lipnja u zgradi Hyundai Motora za pokretanje pilot usluge pod nazivom "RoboRide" u Gangnamu,  komercijalnoj četvrti u južnom Seulu.

Jin Mobility, domaći startup koji upravlja platformom za mobilnost automobila s pogonom na umjetnu inteligenciju, započeo je upravljanje uslugom u 10 sati  ujutro i punih je šest sati "navigao" bespilotnim IONIC 5 po iznimno prometnim i svim i svačim načičkanim ulicama korejskog grada, u kvartu koji je nadaleko poznat po cijelom svijetru i zbog čuvene pjesme "Gangnam Style" južnokorejskog pop pjevača PSY-a!

4 RoboRide tvrtke Hyundai Motor Co. na prometnim ulicama Seula

Autonomno vozilo razine 4 radi gotovo samostalno, uz malu intervenciju ili kontrolu od čovjeka vozača . Probnu vožnju zajednički su proveli Hyundai, Ministarstvo prometa Koreje te gradska Vlada Seula.

RoboRide vozilo percipira, donosi odluke i kontrolira vlastiti status vožnje, dok njegov sigurnosni vozač intervenira samo u ograničenim uvjetima, poručeno je iz Hyundaia. Naglasili su kako do tri putnika mogu biti u vozilu u "akciji", a sigurnosni vozač reagira na sve hitne slučajeve. Nakon pilot projekta, usluga će biti dostupna i besplatna svima u Seulu i to već u kolovozu.

Hyundai će razviti tehnologiju autonomne vožnje za sigurnu i fleksibilnu navigaciju u kompliciranim urbanim sredinama.

"Razvijamo tehnologiju autonomne vožnje razine 4 temeljenu na interno razvijenom naprednom sustavu potpore u vožnji, čija se funkcionalnost i sigurnost provjerava masovnom proizvodnjom i uspješnim komercijalnim lansiranjem", rekao je u izjavi voditelj Hyundaijevog centra za autonomnu vožnju Jang Woong-jun.

Za pilotsku službu, Grupa je dobila privremenu dozvolu za autonomnu vožnju od Ministarstva infrastrukture i prometa (MOLIT) Koreje. Surađivat će s Jin Mobility, korejskim startupom koji upravlja platformom za mobilnost automobila 'i.M.' s pogonom na umjetnu inteligenciju (AI). Jin Mobility će biti zadužen za upravljanje dvjema IONIQ 5 RoboRide jedinicama na svojoj i.M aplikaciji. Grupa također planira proširiti pilotsku uslugu, uz daljnji razvoj tehnologije autonomne vožnje s obzirom na različite uvjete, poput stabilnosti vožnje.

“Jačali smo svoje sposobnosti radeći na istraživanju i razvoju s relevantnim institucijama. Počevši od pilotske usluge RoboRide u suradnji s Hyundai Motor Group, veselimo se što ćemo predvoditi buduću scenu mobilnosti,” rekao je Lee Seong-wook, izvršni direktor Jin Mobility. “Uložit ćemo sve naše napore u stvaranje sinergije kroz ovu pilot uslugu.”, kazao je Jang Woong-jun.
 

Razina 4 odnosi se na vozilo koje se samo vozi u ograničenim uvjetima
 

Uslugu pokreće aplikacija za uslugu prijevoza automobila i.M. Robotaksijem se mogu koristiti do tri putnika, uključujući jednu osobu koja može upravljati vozilom u slučaju nužde. Razina 4 odnosi se na vozilo koje se samo vozi u ograničenim uvjetima. Prvi kupci RoboRidea bili su gradonačelnik Seula Oh Se-hoon, izvršni direktor Jinmobility Lee Sung-wook, glavni tehnološki direktor Hyundai Motor Group centra za istraživanje i razvoj Park Jung-kook i predsjednik Hyundai Motor Group Kong Young-woon. (Hyundai Motor Group).

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.