Mrzitelji Rimca na aparatima! Mate osigurao novih 100 milijuna eura od privatnih investitora s Bliskog istoka

Robotaxi Mate Rimac otkriva već tijekom ove godine! Obećao je to u Saudijskoj Arabiji gdje je dobio novu financijsku injekciju za mega projekt koji sufinancira i Europska unija, posredno i Hrvatska!

Za robotaxi ima financijsku i tehnološku potporu Kije (Hyundai) čiji robotaksiji već prometuju Seulom!

Mrzitelji Rimca na aparatima! Mate osigurao novih  100 milijuna eura od privatnih investitora s Bliskog istoka Mate Rimac / FB
8. 2. 2024

Rimac će ove godine predstaviti autonomni Robotaxi, u igri je i veliki proizvođač automobila. Da bi se to ostvarilo bilo je potrebno prikupiti još financija, a adresa je bila - Arapski poluotok. Do sada je od Europske unije Mate dobio potporu u iznosu od 179,5 milijuna eura iz EU fonda za oporavak i otpornost za poticanje gospodarskog rasta.

Međutim, magazin Autocar sada izvještava o još nekim detaljima o projektu koji bi se trebao realizirati putem kompanije Project 3 Mobility koja djeluje unutar Rimac grupe, a koja razvija projekt robotaksija.

Već ove godine kao pilot prototip debitirat će Rimčev robotaxi, dok bi komercijalna izvedba na ceste trebala 2026. godine. Rimac je potvrdio da će u razvoj Robotaxija biti uključena korejska Kia koja uz pomoć tehnologije koju koristi i veći brat Hyundai već uspješno prometuje ulicama Seula.

Project 3 odvija se u Zagrebu, ali i u Engleskoj gdje Rimac ima istraživalački odjel Rimac Technology R&D UK u blizini Warwicka s oko 100 inženjera, a prvi prioritet je izgradnja namjenske tvornice za Robotaxi.

Osnivač i izvršni direktor Mate Rimac rekao je nedavno u ekskluzivnom interviewu za britanski Autocar i da želi "promijeniti živote većeg broja ljudi" pružanjem pristupačnog i ekološki prihvatljivog automatiziranog gradskog prijevoza. Opsežni Rimčev plan uključuje razvoj prateće infrastrukture poput punjača, skladišnih čvorišta i parkirnih mjesta. Mate Rimac pritom Robotaxi opisuje kao "automobil, ali potpuno drugog tipa".

Evo što je Mate Rimac napisao nakon povijesnog dogovora u Saudijskoj Arabiji:

- P3 je zatvorio svoj A-Round – prikupio 100 milijuna eura od privatnih investitora. Upravo sam potpisao ugovor na PIF-u (Fond za javne investicije Saudijske Arabije – jedan od najvećih svjetskih fondova za suvereno bogatstvo) Forumu privatnog sektora u Rijadu sa TASARU Mobility Investments – kompanijom u punom vlasništvu PIF-a. Među ostalim ulagačima su KIA, SiteGround, Elaf Auto, Neurone i Rimac Group.
P3 je tek na početku. Nakon ove runde, slijedi puno veći krug koji će omogućiti veliku proizvodnju naših robotaksi i uvođenje usluge mnogim gradovima diljem svijeta. Imamo prave partnere na brodu koji vjeruju u dugoročnu viziju i uz njihovu podršku, uspjet ćemo. Veselim se otkrivanju projekta kasnije ove godine!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.